​Românii au cea mai scăzută încredere în moneda națională, nivelul acestei încrederi fiind situat la nivelul din timpul crizei din 2008, arată datele unui sondaj efectuat de Banca Națională a Austriei în 6 state din regiune (Bulgaria, Ungaria, Croația, Polonia, Cehia și România), informațiile fiind transmise joi la solicitarea HotNews.ro de către Banca Centrală austriacă.

HotNews.roFoto: Hotnews

De remarcat că Ungaria a stat mult timp cu încrederea în forint mai mică decât cea a Românilor în leul nostru, dar de prin 2015, mândria lor națională a depășit-o pe a noastră. Cehii, croații și polonezii conduc în topul țărilor din regiune care au cel mai ridicat nivel de încredere în moneda lor.

Austriecii au mai măsurat în sondajul lor (desfășurat periodic, pe diferite teme), gradul de încredere relativă în moneda națională față de euro. Rezultatul arată ca în graficul de mai jos:

Ceea ce e peste zero indică un grad relativ de încredere mai mare în moneda euro decât în cea locală. Practic, cu excepția Cehiei și (pentru foarte scurt timp) a Ungariei, încrederea în euro e mai ridicată.

Când vine vorba despre educația financiară, nu putem spune că epatăm față de vecinii noștri. La cunoștințele financiare legate despre cum funcționează mecanismul dobânzii, România a dat printre cele mai puține răspunsuri corecte. Întrebarea pusă a fost: ”Să presupunem că deții 100 de unități din moneda locală într-un depozit bancar care oferă 2% dobândă anuală. Câți bani se vor aduna în depozit dacă lași 5 ani acei bani acolo? Aveai variantele de răspuns: peste 102 lei, exact 102 lei, mai puțin de 102 lei.

La fel stau lucrurile și atunci când s-au pus întrebări care să valideze cunoștințele despre riscul financiar.

E drept, la cunoștințele legate de inflație, creșteri de prețuri, stăm mai bine decât polonezii, dar cam atât. Nu punem la socoteală Albania și Bosnia-Herțegovina, întrucât am păstrat comparația doar față de membrii UE.

De asemenea, noi și bulgarii avem cea mai scăzută încredere în siguranța depozitelor bancare. Întrebarea din sondaj a fost ”Cât de sigur e să-mi constitui un depozit bancar în țară? ” Variantele de răspuns variau între -2,5 (foarte nesigur) și +2,5 (foarte sigur). Rezultatul, mai jos:

De asemenea, austriecii au măsurat și încrederea în Guvern, unde românii au obținut iar printre scoruruile cele mai scăzute, dar la putere era guvernul socialist, așa încât datele nu sunt relevante din acest punct de vedere.

Aș mai menționa doar operativitatea cu care Banca Austriei a răspuns solicitării HotNews.ro. Mailul a fost trimis în jurul orei 13, iar datele lor au venit după exact 33 de minute.