Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de MFP pe piețele externe în data 21 ianuarie, în valoare totalã de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie, anunță Ministerul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

"Emisiunea a fost realizatã în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândã de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândã de 3,375% pe an", se arată în document.

Conform MFP, a fost cea mai mare cerere înregistratã vreodatã la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro). La închiderea emisiunii nivelul cererii s-a situat de asemenea la un nivel record, de 9,6 miliarde euro, emisiunea fiind supra subscrisã in final de peste 3 ori, cu o participare din partea unui numãr de peste 500 de investitori.

Ministerul mai spune că randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scãzut randament obținut vreodatã de România pentru aceastã maturitate.

"Prin randamentele titlurilor de stat lansate în ianuarie 2020 s-a realizat o economie de cca. 16,6 mil. euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani și 4,4 mil. euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani", menționează sursa citată.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG.

De remarcat cã tranșa cu maturitatea cea mai lungã, pe termen de 30 de ani, a fost acoperitã în proporție de peste 75% de marii investitori activi pe piețele internaționale de capital - SUA, Germania și Marea Britanie.

"Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020, în conformitate cu OUG nr. 64/2007 privind datoria publicã. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de rãscumpãrare anticipata si preschimbare parțiala a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimatã la un nivel de până la 6 miliarde Euro", se mai arată în comunicat.