Jumătate dintre bărbații români cu vârsta de 30-34 de ani locuiesc cu părinții. Daniel David: Aceste practici apar atât la tinerii din Generația X, cât și la cei din Generația Y (Mileniari). Cauza principală este cea economică

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 februarie 2020, 9:39 Economie | Finanţe & Bănci


Jumatate din tinerii cu varsta 25-29 ani locuiesc cu parintii
Foto: sxc.hu
Formează generația Bumerang- cei care se duc la studii și apoi revin și locuiesc cu părinții. Sau pentru că vor să strângă bani de-un avans pentru primul lor credit din care să-și ia o casă. Sau pur și simplu pentru că nu-și permit să stea singuri cu chirie. Și sunt mulți. Sunt peste un milion de români cu vârsta între 29-34 de ani care stau cu părinții. Iar tendința este de creștere. Acum 20 de ani doar 3 bărbați români din 10- cu vârsta de 30-34 de ani- locuiau cu părinții. Astazi sunt circa 50%, arată datele INS transmise la solicitarea HotNews.ro

”Aceste practici apar atat la cei mai tinerii din Generatia X, cat si la cei din Generatia Y (Mileniari). Cauza principala este cea economica. La Mileniari se mai poate adauga o componenta psihoculturala, legata de faptul ca independenta/caracterul automom este usor mai redus decat la cei din Generatia X, astfel incat o astfel de practica este mai usor de acceptat psihologic. O astfel de practica poate sa aiba atat consecinte pozitive - ex. intarirea legaturilor intergenerationale -, cat si consecinte negative (ex. presiune asupra parintilor, amandarea autonomiei psihologice a copiilor, stari depresiv/anxioase a celor obligati sa
renunte al autonomia initiala etc.)”, explică pentru HotNews.ro psihologul Daniel David, autorul ”Psihologiei poporului român”.

Pentru mulți dintre tineri aventura intrării în viața pe cont propriu se încheie rapid din cauza lipsei banilor de cele mai multe ori. Andrei este unul dintre aceștia. La cei 26 de ani ai săi, se mutase cu prietena lui în chirie. Amândoi aveau joburi și părea că totul merge bine. Doar că, după circa un an, Andrei și-a pierdut locul de muncă iar povara financiară a rămas pe umerii Izabelei. Ea plătea chiria, ea achita facturile de telefon, ea cumpăra mâncarea. Andrei își căuta de lucru dar nu voia chiar orice. După încă un an Izabela a pus piciorul în prag. Ori își ia primul job oferit, ori pleacă. Orgolios, Andrei și-a sunat părinții care firește, l-au primit înapoi. Mutarea înapoi la părinți are costuri psihice consistente atât pentru tineri cât și pentru părinții lor.

”Nu doar tinerii se simt mai prost, ci și părinții, întrucât aceștia (care au deja 55-65 ani) fac parte dintr-o generație care vrea și știe să se bucure de "a doua tinerețe", drept care revenirea copiilor este resimțită ca un soi de invaziune a intimității câștigate”, explică un antropolog.
Vârsta la care tinerii români părăsesc locuința parentală este în creștere. De regulă, fetele se mută primele (potrivit Eurostat asta se întâmplă în jurul vârstei de 25,8 ani), după care pleacă și băieții (la 30,3 ani în medie). Și aceste praguri sunt în creștere. Dacă ne uităm la cum stau lucrurile în Europa, vedem că cel mai târziu pleacă din casa parentală maltezii, croații și macedonenii, iar cel mai timpuriu, nordicii (suedezii, danezii si finlandezii).

Vârsta la prima căsătorie crește și ea în România. Dela circa 26 de ani în 1990, la peste 33 de ani în prezent. Iar creşterea vârstei medii la prima căsătorie conduce la o creştere a vârstei la care româncele decid să aibă un copil și, foarte important, la reducerea numărului de ani în care este posibilă nașterea altor copii, cu efecte negative asupra indicelui conjunctural al fertilităţii

Decizia privind căsătoria se ia după ce procesul de instruire este complet, când tinerii sunt integraţi pe piaţa muncii şi au resursele materiale necesare pentru un trai decent în cuplu.

În spatele acestor statistici se află și prețurile locuințelor. După cum declarau reprezentanți ai băncilor comerciale într-un survey făcut de HotNews.ro, dacă în anii 2007-2008, vârsta medie a solicitantului unui credit ipotecar era de 27 de ani, anul trecut această medie a urcat la 34 de ani.

Nu este de mirare atunci că atât de mulți adulți tineri trăiesc acum cu părinții lor pentru mai mult timp, încercând astfel să strângă și bani pentru avansul pentru o locuință.
În cazul fetelor, situația arată ca în graficul de mai jos:

În linii mari, în România trăiesc, potrivit datelor furnizate de INS circa un milion de tineri cu vârsta de 25-34 de ani care trăiesc cu cel puțin un părinte. Dintre aceștia, 700.000 sunt băieți (evident, restul fete). Potrivit datelor Eurostat, la nivel european ponderea persoanelor tinere (16-29 de ani) care trăiesc cu părinții a fost de 68,2%: la bărbați fiind de 73,3% și la femei de 62,9%, existând un decalaj de peste 10 puncte procentuale.

Cel mai mare decalaj a fost observat în Bulgaria 19,3 puncte procentuale și România 17,2 puncte procentuale.

Rezultatele unui sondaj făcut de Pew Research arată că, în ansamblu, 34% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, care locuiesc împreună cu părinții lor sau care se mută temporar din cauza condițiilor economice, spun că viața alături de părinți a îmbunătățit relația cu aceștia. Doar 18% spun că relația lor cu părinții s-a înrăutățit, iar 47% spun că mutarea nu a produs nicio schimbare.

Un alt studiu, publicat în revista Social Science & Medicine, arată altceva: copiii adulți pot fi o sursă de sprijin emoțional pentru părinții mai în vârstă, dar și o sursă de conflict și stres. În urma analizelor mai aprofundate, rezultatele par să indice faptul că întoarcerea la căminul parental a copiilor adulți poate fi asociată cu scăderea calității vieții părinților.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25985 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 9:55)

  [anonim]

  • -1 (13 voturi)    
   Statul cu parintiii... (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:48)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui

   ...si chiar cu bunicii in casa era regula pe vremea comunismului.Doar asa s-a putut face propaganda ca fiecare are locuinta...Asa e,fiecare avea unde sa stea,atata ca erau vreo 6-7 oameni din 3 generatii in apartamente de 3 camere.
   • +6 (6 voturi)    
    gogoasa'nfuriata.. (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 20:14)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Eu nu cunosc pe nimeni din generatia parintilor mei care sa fi locuit cu parintii dupa 25 de ani.
    De fapt, ar fi chiar greu de explicat teoria ta daca ne uitam la evolutia numarului de locuinte inainte si dupa '89.
    • -4 (6 voturi)    
     Teoria mea... (Duminică, 2 februarie 2020, 8:37)

     grongobar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     ...ca teoria mea,dar cum e cu a matale care zice ca in comunism 23 de milioane aveau locuinta iar acum cand suntem vreo 19 milioane maxim nu mai sunt locuinte ? S-au daramat cumva locuintele a 4 milioane de oameni ?
     • +3 (5 voturi)    
      Foarte simplu.. (Duminică, 2 februarie 2020, 10:35)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

      Sunt milioane de locuinte in mediul rural si in orasele mici care stau goale. Tinerii au migrat la oras sau au plecat din tara.

      In plus, pretul locuintelor este tinut artifical sus de programul Prima Casa si impozitele foarte mici. Practic, este atat de ieftin sa tii un apartament gol incat multi proprietari nici nu se gandesc sa vanda sau prefera sa tina la pret chiar daca nu cumpara nimeni. Intra in orice scara de bloc vechi din Bucuresti si vezi cate apartamente nu au trecuta nici o persoana la intretinere...
      • -2 (4 voturi)    
       2 aspecte (Duminică, 2 februarie 2020, 13:40)

       grongobar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       1.Casele de la tara nu au fost facute de comunisti si 2.Cei ce au plecat din tara nu sunt fara locuinta aici in tara,ca nu au nevoie.Minciuni din catregoria nostalgica tip Paunescu/Tudor Gheroghe.Antieuropenism din prostie sau pe ruble.
  • +3 (5 voturi)    
   Eu tot spun ca in România avem o problema (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 23:26)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui

   cu bărbații.
   Femeile sunt mai bărbați ca ei.
   Marea lor majoritate își iau viața in mâini de timpuriu, muncesc, au grija de familie, merg la vot, nu beau, ajuta comunitățile, protestează când e nevoie...dar din păcate nu își alungă fiii de acasă.
 • +12 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:02)

  [anonim]

  • -3 (19 voturi)    
   Habar nu ai ce vorbesti (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 12:55)

   Alex S [utilizator] i-a raspuns lui

   Preturile apartamentelor din Romania sunt chiar mici in comparatie cu alte tari unde aproape nimeni nu mai viseaza sa fie proprietar, toti stau cu chirie. Erau mari in 2008, dar acum apartamentele sunt mai ieftine decat in 2008 iar salariile mult mai mari.

   Iti recomand sa studiezi treaba asta si sa faci o comparatie obiectiva, nu sa compari un apartament in Bucuresti cu un apartament in Italia la tara.

   Tocmai programul Prima Casa iti ofera o sansa sa devii proprietar, sansa pe care e posibil sa nu o mai intalnesti pe viitor.

   Problema e sunt lenesi si lasi. Cum sa faca ei credit pe 30 de ani sa fie sclavul societatii? Mai bine sta cu mami si mananca grisulet.
   • +3 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 14:02)

    [anonim] i-a raspuns lui Alex S

    • +1 (3 voturi)    
     teoria ca teoria.. (Duminică, 2 februarie 2020, 13:47)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     In Bucuresti salariul mediu net este mult peste media nationala si PIB/capita se apropie de de media UE.
     Vorbim de o medie, deci din milionul de salariati cu acte plus ce PFA si alte tonuri de gri ale economiei, sunt fara indoiala zeci, poate chiar sute de mii de locuitori care castiga net +2000 de euro (inclusiv o gramada de bugetari.. ).

     Practic, piata oferta este distorsionata de cererea neomogena. De ce sa vinzi/inchiriezi apartamente "saracilor" care castiga minimul pe economie cand poti sa te adresezi exclusiv celor care au venituri de ~10 ori mai mari?
   • 0 (4 voturi)    
    Calcul economic (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 17:52)

    Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

    d-la Zero_Kelvin legat de pretul apartamentelor.
    Dar lasand programul "Prima casa " deoparte - ca oricum creste artificial pretul apartamentelor astea comuniste si nu numai- aici vorbim de mentalitate.
    Ce este mai simplu? Sa stea cu parintii pana la 34 de ani gratis si pe mancarea parintilor sau sa devina sclav al societatii pe urmatorii 30 de ani.

    Nu vorbim de moralitate etc ci de calcul economic pur si simplu. Majoritatea va alege ce este mai simplu intotdeauna.

    Dar daca am incuraja autonomia tinerilor, daca i-am premia pentru ca ar alege sa traiasca independent.
    In Olanda din cate imi amintesc( si banuiesc ca in toate tarile nordice) taxele scolare erau reduse pentru studentii care locuiau independent. Parintii isi incurajau, ajutau ( uneori imbranceau) odraslele sa isi inchirieze un apartament. Era o mandrie si o usurare pentru tineri si famiile lor sa aleaga acest drum.

    Noi am putea sa acordam scutiri de taxe sau o facilitate la plata chiriei pentru tinerii peste 25 (de exemplu) care locuiesc singuri.
    Nu de alta dar poate asa ar mai creste si sporul demografic ca nu vad ce spor de fertilitate poti avea la o generatie care traieste cu parintii pana la 35 de ani. Intre 35 si 40 pot sa faca maxim un copil.
    Deci un efect al acesti mentalitati- statul acasa cu parintii al generatiei tinere se resimte si in sporul demografic al tarii.
    • +2 (2 voturi)    
     Ziua de maine.. (Duminică, 2 februarie 2020, 13:50)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

     Ce propui tu produce efecte pe termen mediu si lung. Politicienii romani sunt alesi de un electorat care se gandeste doar sa-i fie mai bine maine.
   • 0 (0 voturi)    
    90% de acord (Luni, 3 februarie 2020, 21:16)

    johny13241442903665507 [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

    Nu inteleg de ce asa de multa lume ti-a dat vot negativ. Sunt multe tari din EU unde, in care, dupa 5,7 ani de munca cu job bun multe cunostinte nu isi permit sa isi ia nimic, insa cumpara in tara pentru ca este mult mai accesibil. In plus, programul Prima Casa te ajuta sa fi proprietar cu un avans foarte mic, iar salariile chair sunt mult mai mari ca in 2008.
    Nu inteleg de ce-i faci lenesi si lasi pe cei care nu isi fac credit. Sunt unele job-uri unde se lucreaza inca la negru, asadar ei ce sansa au in afara de a strange cash stand cu parintii sau stand intr-o chirie?
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:16)

  [anonim]

  • -4 (6 voturi)    
   normal (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 14:32)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   au nevoie de sprijin. moral.
   de fapt, astia toti au votat ussr.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai si (Luni, 3 februarie 2020, 21:19)

   johny13241442903665507 [utilizator] i-a raspuns lui

   de unde crezi ca va veni motivatia sa isi intemeieze o familie ? Abia dupa ce vor intelege ce inseamna sa traiesti singur, nu crezi?
 • -7 (11 voturi)    
  Integrați în munca la 33 ani și stau cu părintii?! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:25)

  simplex1 [utilizator]

  Cum poți scrie ca decizia căsătoriei se ia în medie la 33 ani când tânărul este integrat pe piața muncii dacă jumătate din bărbații romani de 33 ani trăiesc cu părintii?!

  Dimpotrivă, vârsta de 33 ani este cea de la care nu mai vrea nimeni sa te angajeze ca ești prea bătrân. Ala de 33 ani este o epava la final de cariera fără nici o perspectiva de angajare și fără nici un viitor.

  Citate:
  1) "Jumătate dintre bărbații români cu vârsta de 30-34 de ani locuiesc cu părinții."

  2) "Vârsta la prima căsătorie crește și ea în România. Dela circa 26 de ani în 1990, la peste 33 de ani în prezent. ...
  Decizia privind căsătoria se ia după ce procesul de instruire este complet, când tinerii sunt integraţi pe piaţa muncii şi au resursele materiale necesare pentru un trai decent în cuplu."
 • -6 (10 voturi)    
  Integrați în munca la 33 ani și stau cu părintii?! (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:25)

  simplex1 [utilizator]

  Cum poți scrie ca decizia căsătoriei se ia în medie la 33 ani când tânărul este integrat pe piața muncii dacă jumătate din bărbații romani de 33 ani trăiesc cu părintii?!

  Dimpotrivă, vârsta de 33 ani este cea de la care nu mai vrea nimeni sa te angajeze ca ești prea bătrân. Ala de 33 ani este o epava la final de cariera fără nici o perspectiva de angajare și fără nici un viitor.

  Citate:
  1) "Jumătate dintre bărbații români cu vârsta de 30-34 de ani locuiesc cu părinții."

  2) "Vârsta la prima căsătorie crește și ea în România. Dela circa 26 de ani în 1990, la peste 33 de ani în prezent. ...
  Decizia privind căsătoria se ia după ce procesul de instruire este complet, când tinerii sunt integraţi pe piaţa muncii şi au resursele materiale necesare pentru un trai decent în cuplu."
  • +13 (15 voturi)    
   La 33 de ani ești prea bătrân? (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 11:06)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Atunci când mai ai de lucrat, aproape, încă o dată anii vieții, pentru a ieși la pensie?
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 11:24)

   [anonim] i-a raspuns lui simplex1

 • -4 (12 voturi)    
  romanul nu dezminte (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:43)

  nash pandelica [utilizator]

  isi iubeste si ingrijeste parintii.
  nu ca chinejii, care au trebuit sa dea lege.
  pai !
 • +7 (17 voturi)    
  alt factor (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 10:44)

  mihai123456 [utilizator]

  Pe langa motivele economice enumerate mai sus, as mai adauga factorul "cultural". Mass-media promoveaza de ceva vreme incoace ca viata inseamna vacante exotice, masini noi, case noi, toale, shopping. Ca asta ar fi normalitatea. Asta a fost inoculat in constiinta multor femei din generatiile tinere (din anii 90) care sunt convinse ca viitorul partener tb sa ofere acest "standard" de viata. Sa aiba tot de la inceput. Sa se aseze la masa pusa, metaforic vorbind. Generatiile de dinainte stiau ca lucrurile se realizeaza in doi, cu rabdare si munca indelungata.
  Revenind, nu esti capabil ca barbat sa oferi acest standard, atunci ramai cu parintii. Trist dar si acesta e un factor.
 • +2 (4 voturi)    
  Cauza economica? (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 11:08)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Si eu care credeam ca e neprezentarea la vot ca sa iasa oameni capabili care sa:
  1. puna pe picioare economia
  2. sa o tina stabila (inflatie, deficit etc.)
  3. sa controleze dobanzile si creditele ca sa nu o ia razna
  4. sa investeasca in infrastructura ca sa nu creasca preturile exagerat peste noapte; daca avem cladirti noi dupa stnadarde europene si cladiri reabilitate cu drumuri bune, nu trebuie sa iti mai pui problmea daca nu cumva in centru e mai bine ca la periferie
  5. legi dure pentru contractori ca sa nu isi mai bata joc de blocuri
  6. autoritati serioase care sa nu mai permita ridicarea de blocuri in spatii dubioase peste noapte

  ... lista continua.

  Dar sa nu vorbim ca si cand economia se schimba dupa cum vrea ea. Sunt factori care ar trebui tinuti sub control.

  Dar la TV auzim ca Isarescu, Soros si bancile umbla la preturi...
 • +3 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 12:07)

  [anonim]

 • 0 (12 voturi)    
  // (Sâmbătă, 1 februarie 2020, 14:20)

  montezuma_m1563828161051 [utilizator]

  Săracii, mi-e milă de ei! Eu la 14 ani mi-am luat singur destinul, am plecat la studii, la 17 ani deja aveam serviciul meu, îmi gâștigam singur existența, nu să stau până la 35 ani lângă mama să aștept să-i vină pensia. Generația asta este o rușine pentru societate. Pe lângă fumurile care le au în cap, le ”place” tare și munca. Își merită soarta, mai ales și după cum au votat recent. Oricum, nu trebuie să se aștepte la vremuri mai bune, viitorul este destul de sumbru, chiar și de pleacă ”afară”.
 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 februarie 2020, 9:14)

  [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 februarie 2020, 11:23)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • -1 (5 voturi)    
   Daca prostia ar durea.. (Duminică, 2 februarie 2020, 13:58)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Deci dupa tine, tinerii astia de 30 de ani care nu isi permit din salariu sa cumpere/inchirieze o locuinta ar trebui sa fie "barbati" si sa plece de acasa, sa doarma pe strazi?

   Daca ai ghinionul sa ajungi la urgenta si te trateaza un rezident care pana anul trecut nu si-a permis sa se mute de la parinti, o sa-i spui si lui ca e un baietel speriat, fricos si lenes? Sau o sa astepti cu morcovu'n dos sa te coasa la loc si dup-aia i-o arunci in timp ce iesi pe usa, in loc de multumesc?
   • -2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 februarie 2020, 16:25)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • 0 (2 voturi)    
     Deci solutia ar fi sa plece toti!?.. (Duminică, 2 februarie 2020, 17:01)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     Ti-ai luat nici un doctorat pe meleaguri straine si tot acolo ti-ai pierdut si bunul simt? Sau nu-l aveai nici cand ai plecat de acasa?

     Dar cred ca imi pierd vremea. Daca ai avea inteligenta necesara pentru a lua un doctorat, sunt sigur ca ai fi inteles pana acum ca nu toti tinerii au aceleasi sanse in viata.
   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 februarie 2020, 19:41)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

 • 0 (0 voturi)    
  E clar ca (Luni, 3 februarie 2020, 21:38)

  johny13241442903665507 [utilizator]

  sunt destul de multi care mai stau cu parintii dupa 30 de ani, insa aici depinde de fiecare caz in parte. Conteaza si ce imobil au parintii, conteaza si cati bani castiga mezinul familiei, sunt multe variabile. Dar, intr-adevar, asta explica de ce scade natalitatea.
  Eu cred ca abia dupa ce esti independent si stai singur intelegi necesitatea unei familii/ a unei relatii. E greu sa intelegi daca stai non stop cu parintii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by