​HotNews.ro a relatat luni trei cazuri asemănătoare cu Ditrău, petrecute la Vâlcea, Cluj și în apropiere de București. În cazul Clujului, patronii unui restaurant au angajat oameni din Sri Lanka pe care i-a cazat aproape de locul de muncă. Vecinii i-au reclamat la toate autoritățile. La un moment dat jandarmii au venit cu duba de intervenție. Materialul în puteți citi aici. Publicația locală Actualdecluj.ro a încercat să afle ce se întâmplă acolo și de ce vecinii care au semnat o petiție împotriva lor sunt nemulțumiți.

Srilankezii din ClujFoto: Actual de Cluj

Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile, spune publicația.

Strada Lăpușului din Gruia e o stradă mică și liniștită, cu doar câteva case. Dintre proprietari, 15 se pare că au semnat o petiție autorităților prin care cer arbitrarea nemulțumirii lor, anume că într-unul dintre imobile, o fostă grădiniță, sunt cazați 22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât de legal muncesc.

Nimeni însă nu-și asumă în fața reporterului actualdecluj.ro nemulțumirile clare și, de cele mai multe ori, nici semnarea petiției.

Patronul a declarat publicației actualdecluj.ro că vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală.

“Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate. Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje. Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, spune unul dintre patroni.

Pe strada Lăpușului e liniște în această seară. Doi dintre vecini și-au asumat că au semnat petiția dar nu vor să vorbească despre asta cu reporterul actualdecluj.ro, un al treilea răspunde că nu are nicio problemă cu noii săi vecini. ”Nu sunt ditrăist”, spune el.

Vezi întregul material realizat de Actualdecluj.ro