Peste 485.000 de români (persoane fizice) au contractat credite ipotecare/imobiliare de la băncile din țară și au cumpărat locuințe sau au făcut cu banii diferite investiții imobiliare, arată datele Băncii Naționale, valabile pentru finele anului 2019 și citate marți după amiază în cadrul lansării unei campanii de informare de către instituțiile de credit din România.

Imagine de la conferinta Dreptul la bankingFoto: Hotnews

Într-un pas necesar, dar nu suficient, băncile au demarat un amplu proiect denumit generic #DreptulLaBanking, prin care își propun să îmbunătățească dialogul cu clienții. ”Desigur, asta nu înseamnă că de-acum înainte nu vor mai exista cazuri în care unii funcționari bancari nu vor mai greși. Ceea ce facem noi este să arătăm rolul de facilitator al dezvoltării pe care îl au băncile și despre cum pot beneficia românii și societatea în general de instrumentele pe care le includem simbolic în #DreptulLaBanking”, a spus la lansarea campaniei unul dintre președinții de bancă prezenți.

Campania este rodul unui efort care merită respectat, chiar dacă simplul #DreptLaBanking nu spune mare lucru (toți avem de pildă #dreptullasănătate, deși uneori ne mai înbolnăvim), dar a reuni principalele bănci și a le pune la aceeași masă pentru a face un proiect comun e un lucru demn de toată prețuirea.

Campania vorbește despre necesitatea fondării unei punți de încredere între oameni şi sistemul bancar, esenţială pentru creşterea bunăstării individuale, dar și pentru dezvoltarea economiei României. ”Deschidem astfel o conversație necesară bănci - societate, care să acopere toate aspectele despre ceea ce reprezintă băncile și ce înseamnă activitatea bancară”, mai spun reprezentanții băncilor, într-o perioadă mai calmă acum, dar care vine după ce o serie de foști demnitari PSD arătau cu degetul către bănci, un fost Guvern impunea OUG 114, iar foști parlamentari liberali (mutați între timp la PSD și aceștia) construiau (și încă mai lucrează ) proiecte pe cât de populiste, pe atât de ne-constituționale.

Băncile sunt iubite o singură zi de un client- ziua în care îți dă creditul, spunea odată Guvernatorul BNR. În rest, percepția publicului larg este (și nu doar în România) defavorabilă instituțiilor de credit. Dar din banii deponenților, precum și din ratele pe care le plătești lunar la casieria băncii tale, sistemul bancar poate finanța agricultura, infrastructura, educația sau sănătatea.

Analogia cu un drept, care este tema campaniei, reprezintă o invitație adresată tuturor românilor să cunoască mai bine ce posibilități au în relația cu băncile cu care aleg să lucreze, spun reprezentanții industriei.

  • Valoarea creditelor ipotecare și pentru alte investiții imobiliare se ridică la 20 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut al României. Aproximativ 100.650 companii se dezvoltă cu finanțare de la băncile din România, potrivit datelor la finele anului 2019.
  • Valoarea finanțărilor acordate de bănci companiilor se cifrează la 25 miliarde de euro, la finele lunii noiembrie 2019. Pentru dezvoltarea IMM-urilor, antreprenorii au contractat finanțări de la băncile din România în valoare de 17 miliarde de euro, potrivit datelor din luna noiembrie 2019.
  • Românii fac aproximativ 885 milioane de tranzacții electronice în siguranță anual prin intermediul băncilor din România. În agricultură, românii au contractat credite de peste două miliarde de euro, potrivit datelor aferente lunii septembrie 2019.

În prezent există peste 15 milioane de deponenți în băncile românești. E acea ”majoritate tăcută” de care vorbea un alt șef de bancă, făcând referire la clienții mulţumiţi de relaţia cu băncile, dar care nu ies în stradă să strige acest lucru.

Încă o dată, inițiativa băncilor de a ieși și a dialoga cu clienții este un gest absolut de salutat. Sperăm ca această campanie să ajungă și la cei 2 din 5 români care nu sunt bancarizați (mai ales în zona rurală), iar mesajele bancherilor să fie însoțite și de o reală îmbunătățire a calității serviciilor oferite. Cu alte cuvinte, campania să fie adresată nu doar românilor care au de bine de rău un card de debit, ci și angajaților din sistemul bancar.

Pentru detalii, intră pe Facebook și caută după #peîncredere.

Deocamdată, salutăm gestul cu deplină sinceritate. Să vedem ce va urma.