Guvernul discută în ședința de marți un proiect de OUG pentru exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat şi accesorii, a anunțat ministrul lucrărilor publice Ion Ştefan. Circa 700.000 de persoane ar fi încasat în trecut, prin Programul de economisire-creditare, prime de stat prin intermediul a două bănci, iar în urma unui control din 2015, Curtea de Conturi a constatat că au fost acordate fără respectarea legii.

locuinteFoto: Hotnews

"Aici este vorba de programul de economisire-creditare care a fost introdus de cele două bănci şi pentru care Curtea de Conturi a considerat că nu este corect din punct de vedere legal şi, practic, câteva sute de mii de români trebuie să înapoieze banii de care au beneficiat în cadrul programului respectiv", a declarat Ludovic Orban.

"Peste 700.000 de români au avut încredere în acest acest contract cu băncile respective şi astăzi, prin decizia Curţii de Conturi, ar fi nevoiţi să ramburseze aceşti bani, când vorbim de o sumă de peste 1.000 de euro", a spus și Ion Ștefan, la rândul său.

De asemenea, o decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a arătat anul trecut că aceste prime au fost acordate incorect, cele câteva sute de mii de persoane fiind puse în situația de a returna cel puțin o parte din sume.

În 2015, Curtea de Conturi a acuzat BCR Banca pentru Locuinţe şi Aedificium Banca pentru Locuinţe SA (fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinţe) că nu au respectat legea atunci când au acordat primele de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sistemul bauspar pentru contractarea unui credit, scrie ziarul Adevărul.

Programul presupunea că o persoană economiseşte pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, după care este eligibilă pentru un credit pentru achiziţia, construcţia sau îmbunătăţirea unei locuinţe, în condiţii mai avantajoase de dobândă decât cele de la nivelul pieţei. În adresa înaintată instanţei, Curtea de Conturi arăta că de primă ar fi beneficiat şi persoanele sub 18 ani, care nu aveau vârsta legală pentru a contracta un credit, dar şi cele înaintate în vârstă, care ar fi depăşit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulţi membri ai aceleaşi familii. Astfel, aceste depuneri nu ar fi avut scopul de a rezulta în contractarea unor credite, ci doar a obţinerii subvenţiei de la stat, în condiţiile în care, arată Curtea de Conturi, BCR BpL acordase doar 2.900 de împrumuturi la 185.000 de contracte încheiate. Suma imputată de Curtea de Conturi BCR BpL era de circa 60 de milioane de euro la acel moment.