În prima ședință din acest an, desfășurată astăzi, Consiliul Monetar al Băncii Naționale din Filipine a redus cu un sfert de punct procentual (la 3,75%) rata dobânzii, reacționând la impactul pe care îl are în piață noul coronavirus din China. Bancherii centrali filipinezi spun în comunicatul lor că perspectivele de creștere economică globală continuă să slăbească pe fondul tensiunilor geopolitice și a remarcat că noul coronavirus ar putea avea un „impact negativ” asupra activității economice și a sentimentului pieței în lunile următoare.

Guvernatorul Bancii Centrale din Filipine, Benjamin DioknoFoto: Hotnews

Economia filipineză se mai confruntă cu erupția vulcanului Taal și cu izbucnirea pestei porcine africane care a afectat sectorul agricol și alimentar al țării.

Cele mai recente estimări ale riscurilor privind inflația provin în principal din presiunile ascendente asupra prețurilor produselor alimentare datorate focarului de pestă porcină africană și o creștere a prețurilor la orez pe piața internațională. În plus, mai există efecte nedisipate ale erupției vulcanului Taal și urmările taifunului Tisoy, mai arată banca centrală.