​Înainte să fie demis, Guvernul a transmis la Consiliul Economic și Social (CES) un proiect prin care Comisia Națională de Strategie și Prognoză ar urma să piardă din atribuțiile primite în timpul PSD.

CNSPFoto: CNP

Vezi proiectul

Se dorește, conform notei de fundamentare, asigurarea independenței instituției în ceea ce privește realizarea prognozelor. Totuși, aceasta va funcționa în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Proiectul mai prevede eliminarea dispozițiilor care se referă la gestionarea schemelor de ajutor de stat, finanțări și coordonarea parteneriatului public-privat.

Conform documentului, se are în vedere desființarea Consiliului de Programare Economică, dar concomitent să se constituie un consiliu științific de specialitate cu rol consultativ, format din 6 membri dintre personalitățile mediului științific, având competență în domeniul macroeconomic. Practic, se schimbă denumirea în Consiliul de Evaluare Macroeconomică.

Membrii Consiliului de Evaluare Macroeconomică vor primi 50% din indemnizația lunară a președintelui CNSP. Ar fi vorba de un salariu de circa 8.300 lei brut/lună.

CNSP va trebui să realizeze o analiză comparativă între prognozele macroeconomice proprii și cele ale Comisiei Europene.

Instituția va trebui să acorde suport la elaborarea programului de convergență și a programului național de reformă, precum și a strategiilor naționale în domeniul economic.

ATENȚIE: Conform proiectului, pentru realizarea de strategii, studii, analize și evaluări precum și pentru fundamentarea prognozelor și direcțiile strategice, CNSP poate încheia contracte de cercetare-dezvoltare finanțate din bugetul propriu, în condițiile legii, precum și din fonduri financiare nerambursabile.