Leul s-a apreciat, în ciuda căderii Guvernului. Dar piața valutară are mulți determinanți. Faptul că ne-am obișnuit ca un eveniment politic să aibă impact asupra pieței valutare nu este ceva eronat, dar în ultimele zile, pe fondul unei lipse de lichiditate apărute în piață, au existat jucători care au vândut valută pentru că aveau nevoie de lei. Când cineva vine cu 100-200 de milioane, poate mișca cursul, a explicat vineri Guvernatorul BNR la briefingul care a urmat decizia de politică monetară.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: BNR

Vezi aici deciziile BNR de vineri.

Ce a mai spus Mugur Isărescu:

  • Nu doar evoluțiile politice influențează cursul valutar.
  • Nu sunt bani. Cum să fie bani dacă ai deficite? Întrebarea corectă este cum facem rost de bani. Chestiunea care se pune este cât ne putem împrumuta noi ca țară. E nevoie de o dezbatere serioasă pe această problemă și nu de o abordare electorală.
  • Incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei inflației decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, mai ales în contextul calendarului electoral 2020, iar nivelul și tendința deficitului de cont curent și a celui bugetar sunt deosebit de preocupante. Incertitudini sporite generează și dinamica scăzută a economiei zonei euro și a celei globale, precum și creșterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, inclusiv pe fondul epidemiei de coronavirus.
  • Nu am stimulat creditul în valută către populație decât cei care își iau salariile în valută. Grosul creditului în valută crește pe fondul creșterii creditului în valută acordat exportatorilor.
  • Cred că în primul rând trebuie înţeles că piaţa valutară are mulţi determinanţi şi faptul că ne-am obişnuit ca un eveniment politic sau altul să aibă impact imediat asupra pieţei valutare nu este o percepţie eronată, pentru că evenimentele politice categoric că influenţează piaţa, dar evenimentele politice nu sunt singurele. În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informaţii pe care le obţinem şi noi cu o anumită greutate, a acţionat în principal faptul că pe piaţa monetară aşa cum se întâmplă de obicei între 25 ale lunii precedente - 5-10 luna curentă apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populaţia, toate îşi plătesc impozitele la stat, dările la stat şi atunci în contul Ministerului de Finanţe de la Banca Naţională a României apare un surplus. E ca şi cum ar steriliza banca naţională banii respectivi. Ei ies din circulaţie. Am mai dat explicaţia asta, acum simplific. Şi când pe o asemenea situaţie apare un vânzător mai important şi asta pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Naţională, a fost un client. Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculaţie, că s-o fi gândit şi el "pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câştig", oricine vrea să câştige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult şi s-a apreciat cursul
  • Rata anuală a inflației este așteptată să se reducă semnificativ în primele luni ale anului și să rămână în jumătatea superioară a intervalului țintei până la finele orizontului proiecției, pe o traiectorie ce redevine ușor crescătoare în a doua parte a anului.

Vezi mai jos intervenția video a Guvernatorului: