Șeful celebrei bănci a demisionat după ce a recunoscut că două scandaluri de spionaj de anul trecut au „perturbat” banca elvețiană. Consiliul director a aprobat în unanimitate demisia lui Thiam într-o reuniune de joi, numindu-l pe veteranul Thomas Gottstein ca nou CEO, a anunțat vineri banca de investiții.

Tidjane ThiamFoto: CNN

Anul trecut, fostul director cu operațiunile (COO) de la Credit Suisse, Pierre-Olivier Bouée, a fost implicat în două operațiuni separate de spionaj, una implicându-l pe fostul manager de capitaluri Iqbal Khan. Khan dezertase la rivala din oraș USB și s-a spus că Bouée se temea că va încerca să atragă angajați și clienți de la Credit Suisse. Banca a spus că el a comandat supravegherea pentru a-și apăra propriile interese.

Bouée s-a retras după ce operațiunea a ieșit la lumină. Mai recent, a fost învinuit că a ordonat o operațiune de spionare a fostului șef al resurselor umane de la Credit Suisse timp de cîteva zile în februarie trecut. CNN Business a încercat să-l contacteze pe Bouée pentru comentarii.

„N-am avut cunoștință de supravegherea celor doi foști colegi. Fără îndoială, a perturbat Credit Suisse și a provocat anxietate și durere. Regret că s-a întâmplat și n-ar fi trebuit să aibă loc niciodată”, a declarat Thiam.

Credit Suisse declarase anterior că fostul COO Bouée nu-l informase pe Thiam sau pe alt membru al conducerii de supravegherea lui Khan. A adăugat în decembrie că nu s-a găsit vreun indiciu că Thiam sau alți membri ai comitetului executiv al consiliului director știau ceva despre al doilea caz de spionaj până când a fost dezvăluit în mediile de informare.

Bouée și Thiam lucraseră împreună și îndeaproape timp de două decenii la diferite firme până să vină la Credit Suisse, conform biografiilor lor de la bancă. Cuplul fusese la McKinsey la Paris între 2000 și 2002. Bouée l-a urmat pe Thiam la asiguratorul britanic AVIV în 2004. Amândoi au fost la Prudential, alt asigurator britanic, în 2008 înainte de se îndrepta spre Credit Suisse în 2015.

Acțiunile lui Credit Suisse au scăzut cu 5% vineri la Zürich. Prețul lor scăzuse cu 46% de când Thiam a devenit CEO, reflectând perioada dificilă pentru băncile de investiții europene, care au trebuit să limiteze scăderea veniturilor și impactul dobânzilor-record de mici pentru credite. Acțiunile principalului rival UBS au scăzut cu 40% în aceeași perioadă.

Thiam a fost o alegere surprinzătoare pentru a conduce banca. Nu avea experiență directă în bănci de investiții și era un outsider pentru lumea închisă a finanțelor elvețiene. La vremea aceea, președintele lui Credit Suisse, Urs Rohner, a citat experiența lui în managementul capitalurilor, care a devenit un obiectiv mult mai important pentru băncile europene în încercarea de a depăși declinul activității de investiții și impactul dobânzilor negative.

Sub Thiam, Credit Suisse a impelementat un program de trei ani de concentrare pe managementul capitalurilor clienților înstăriți, o diminuare a activității bancare de investiții și o restructurare a afacerilor pe piețele globale. Analiștii spun că banca încă trebuie să facă mai mult pentru a-și muta resursele de la activitatea de investiții de la New York și Londra înspre managementul de capitaluri în Asia.

Credit Suisse marcase o pierdere de 3 miliarde de dolari în anul financiar 2015. Pierderile au scăzut în primii ani de la numirea lui Thiam înainte ca banca să revină pe profit în 2018. Vineri, Rohner l-a creditat pe Thiam cu meritul de a fi readus banca pe profit și de a o fi plasat „pe o fundație foarte solidă”.

Totuși, Credit Suisse și-a încredințat conducerea din nou unui insider. Gottstein este în bancă de două decenii și lucrează în domeniu de peste 30 de ani. A fost responsabil cu operațiunile din Elveția, a anunțat banca.

Într-o declarație de vineri, principalul director independent al băncii, Severin Schwan, a afirmat că Rohner a condus consiliul „lăudabil, într-o perioadă turbulentă. După deliberări amănunțite, Consiliul a fost unanim în acțiuni, ca și în reafirmarea sprijinului deplin pentru ca președintele să-și îndeplinească mandatul până în aprilie 2021”.CNN Business