Cat de mare este economia subterana?
Iata ca acest subiect a fost tratat in aceste zile si de fostul prim-ministru, Adrian Nastase, din care citez:
Joi, la Fundatie, am reintalnit un coleg care, in urma cu mai multi ani, a avut o functie importanta la Institutul national de statistica. Mi-a oferit o serie de date statistice - publice - referitoare la ponderea economiei subterane in Produsul intern brut, la noi in tara, de-a lungul ultimilor ani. Iata-le: 1998 - 23,3%; 1999 - 20,2%; 2000 - 18,2%; 2001 - 18,1%; 2002 - 17,7%; 2003 - 17,6%; 2004 - 15,0%; 2005 - 16,3%; 2006 - 16,5%. Mi s-au parut interesante aceste date, sub multe aspecte, inclusiv sub aspectul impactului cotei unice. Nu ar fi trebuit ca ponderea economiei subterane sa scada din acest motiv? Nu asa declarau reprezentantii Aliantei portocalii?
Personal nu cred in acuratetea unei astfel de informari. Sunt doua lucruri aici: primul este nivelul destul de scazut al procentelor respective. Al doilea este dat de cresterea incasarilor la buget mult peste cresterea PIB (raportata tot de INS) in conditiile reducerii impozitelor in 2005. Deci tendinta, calculata matematic, trebuie sa fie o reducere a economiei subterane.
Voi ce credeti?
PS: eu nu am gazit acele date publice oferite fostului prim-ministru de un misterios coleg cu o funtie importanta :) la INS. Are cineva un link?
Comenteaza cele postate de Emil Stoica pe blogul sau.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
http://www.business-standard.ro/articol_17215/un_sfert_din_economie_merge_pe_sub_pamant.html
Adrian N. nu stie sa dezbata decat in modul lui propriu cum a fost invatat de mentori... sa atace argumentand cu lupta de clasa ca, "portocalii sunt de vina". Trebuie sa-si ia si el rolul "constructiv" in serios, ca doar nu degeaba l-a investit Iliescu iar.
Mai bine ii citim celalalt blog, unde dezbate fara perdea in modul lui intim :)
http://bombonel.wordpress.com/