România este o piață de desfacere. O confirmă, încă o dată, datele Institutului Național de Statistică (INS): deficit comercial în creștere cu aproape 13%, anul trecut, la 17,2 miliarde euro.
Apetitul românilor pentru bunurile din import a dus la o creștere a deficitului balanței comerciale. Pe deoparte vorbim de alimentarea consumului prin creșterea salariilor bugetarilor în ultimii ani, iar pe de altă parte de faptul că piața internă nu poate satisface această cerere. Astfel, s-a ajuns în situația de a consuma produse din import. Cei care se îmbogățesc de pe urma acestui lucru sunt firmele din țările din care importăm. Pe cale de consecință, asta înseamnă și mai mulți bani în bugetele acelor state prin încasările din taxe și impozite.
Dacă ne uităm la datele INS, vedem că importurile au totalizat 86,2 miliarde euro, fiind mai mari cu 4,2% comparativ cu 2018. Spre comparație, exporturile au însumat 69 miliarde euro, dar creșterea a fost de aproape 2 procente.
Ce importăm
Anul trecut cel mai mult am importat:
• mașini și echipamente pentru transport, în sumă totală de peste 32 miliarde euro (creștere de 1,8%)
• mărfuri manufacturate clasificate în special după materia primă – 16,1 miliarde euro (scădere de 0,3%)
• Produse chimice și produse derivate – 11,4 miliarde euro (creștere de 9%)
• Articole manufacturate diverse – circa 10 miliarde euro (+10,7%)
• Alimente și animale vii – 6,7 miliarde euro (+11,4%)
• mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă – 11,1 miliarde euro (-1,1%)
• articole manufacturate diverse – 10,6 miliarde euro (+1,3%)
• alimente și animale vii – 4,7 miliarde euro (+13,1%)
• Produse chimice și produse derivate – 3,1 miliarde euro (6,4%)
Situația a fost remarcată și de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de săptămâna trecută, când a vorbit despre deficitele gemene.

Bineînțeles, putem vorbi și de apetitul românilor pentru produsele străine. În materie de tehnologie, de exemplu, cumpărăm din import. Anul acesta, toți producătorii de telefoane mobile vin cu o serie nouă de astfel de dispozitive, ținând cont de evoluția 5G. Românii vor cumpăra: unii cu bani economisiți, iar alții prin credit, în rate. Asta înseamnă tot consum din import.
Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an.
Cuvantul cheie este "produse". Cu adenda ca serviciile produc si ele ceva. Recomercializarea nu intra in PIB decat cu valoarea adaogata. E usor de observat ca din acest motiv orice crestere e reala si nu pe hartie.
Lolek, ia zi tu cui trebuie să-i mulțumim? Cumva lui Ilici și lui Petrică perciunatul?
Dar PIB-ul tine seama de cat ramane in tara dupa Renault sau ghiaburii vestului. Chiar crezi ca sta lumea sa calculeze de zor o valoare care nu spune nimic si nu poate fi de incredere pentru nimeni in economie?
Producem grau dar importam 1/3 din panificatie, congelata.
Fructele, legumele si florile vin de afara. Evaziune maxima in domeniu.
Combinatele de porcii s-au mutat in Ungaria peste granita.
La Dacia o gramada din proiectare vine de la alte masini din grup sau e exportata ieftin si importata scump.
Chiar si IT-ul romanesc contine mult outsourcing.
O abordare de tip full-stack creste plus-valoarea si ar fi o crestere serioasa in PIB.
Se poate observa ca piata nu este chiar mica, cererea este, chiar a fost prea tare stimulata, lipseste preocuparea pentru crearea si mentinerea locurilor de munca in economia din RO.
Nema oferta romaneasca - cam asta spunea si guvernatorul.
Cine este de vina?
banui ca politicienii prin lipsa unor politici publice de incurajare a sectorului privat romanesc, nu a celui de stat, Bancile ar vrea si ele sa isi cheltuie banii cu credite acordate firmelor private romanesti dar nu prea ai cu cine...
pe de alta parte romanii sunt din ce in ce mai slabi pregatiti iar cei care sunt mai bine pregatiti si stiu ce vor pleaca in afara tarii si atunci cu cine sa muncesti???
Forta de munca a deventi slab calificata in RO, lipseste aproape cu desavarsire sectorul privat care a fost calcat in piciore de pretenii de la pesede, in cele mai diverse forme, si acum suntem caput.
Vrem in EMU?
Sa mai stam un pic, sa mai socotim si mai vedem... Cei care au plecat in afara Ro au deja EMU asa ca nu ma mai ingrijorez pentru ei, iar bugetarii si pensionarii romani nici ca isi doresc asa ceva...
Si totusi...
PIB=C+G+I + ( X-I ) unde
C= consumul intern total ,produse si servicii
G= cheltuieli guvernamentale
Iv =investitiile totale
X=valoarea exportului
I =valoarea importului
PIB Romaniei a crescut in special pe consum,pentru ca sau aruncat bani din "elicopter"in piata ,adica fara acoperire,iar lumea a avut din ce sa plateasca inclusiv multe produse din import.
Cheltuielile guvernamentale sunt si ele exagerate in timp ce investitiile au fost mici iar diferenta dintre export si import a fost mare datorita importurilor mult mai mari decat exporturile.
De aici si dezechilibrele economice care se manifesta azi in Romania.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product#Determining_gross_domestic_product_(GDP)
Vad ca toata lumea incearca sa utilizeze cel mai greu imaginabil mod de calcul si apoi ne intrebam ce e cu confuzia.
Eu am comentat ca cresterea nu e doar pe hartie. Si am oferit o descriere simpla de ce. Vrei sa intram in calculul propriu-zis. ne lipsesc vreo 200 Mb de informatii punctuale. Dar din nou, e o valuare a profitului net, e verficat si de altii (marja de eroare de 0.5% pentru RO), deci suntem pe crestere, oricat ar vrea progresistii din USR sa nu fim!!!
Ai dreptate suntem pe crestere dar bazata pe consum si bani imprumutati mai mult decat ar fi cazul,un lucru total nesanatos pentru o economie ca a Romaniei.
Iti recomand sa citesti mai multa literatura economica si ,uite de pilda,cartea Principles of Economics scrisa de Richard Lipsey si Colin Harbury ti-ar prinde bine,daca pe cele romanesti nu vrei sa le iei in considerare.
Dupa aia mai putem discuta !
Daca esti pe deficit cineva trebe sa iti trimita bani si atunci cine sa fie??? Uneori iti mai trimite bani mama, alteori sunt pretenii- afiliati dar de cele mai multe ori sunt barosanii de afara care pun si conditii ca vor sa stie ca banii se pot intoarce si aici trebe sa casti bine ochii ca acum te lasa fara casa, fara masina si falit cu record drept in mijlocul drumului..
Amice, esti simpatic rau de tot cand dai din consum in vanzare si cumparare. Ar trebui ca musai sa vanzi mai mult in afara decat importi - o vreme chiar s-a intamplat chestia asta pret de cateva luni ceea ce a fost super fantastic pentru RO. Dar tocmai despre asta este vorba - noi avem deficite gemene , aiic este baiul (deficit de cont curent si deficit bugetar>>>) Ca la noi la nimeni - uraaaaa, am infrant...
cat despre produs enorm am mari indoilei - noroc cu fabrica de la Mioveni , si cu alti cativa care mai reusesc sa exporte dar....
Cresterea este bazata pe cresterea consumul care se duce cu peste +9ppt - daca stiu corect . Asa ca ma intelegi matale...
Este ca si cum iti creste salariul cu 4% si tu cresti peste masura cheltuielile cu electronicele... Sau ai masina dar nu faci nici o reparatie la masina si nu ai RAR, nu ai asigurare dar tot pui benzina in ea, cumperi huse si stergatoare noi, parfum sa miroasa bine in interior... Dar masina este doar un cotet pentru gaini...
Cam asa a ajuns RO - cotetul gainilor de tip VeVe sau a nebunelor de tip Volgutza & Manda - bluza alba...
Cu astia nu prea ai ce face - doar trebuie trasi putin pe dreapta, deci tot pe dreapta...
Intelegi matale???
PS
Sigur lumea in RO o duce mai bine decat inainte, desi sunt inca multi nostalgici si acum doar intreaba-te de cate ori te duceai afara pe vremea lui Ceasca si acum cum e???
PPS
Afara are doua sensuri - pentru amandoua se verifica afirmatia de la PS...
Raportul servicii/produse este ~1.2/1.
pentru ca o marfa importata cu 1 euro ajunge la consumator cu cel putin 1,5 euro, im medie.
deci consumul pe datorie creeaza pib!
Nu ma mira apetitul romanilor pt tot ce este strain si de import, gata sa nu manance sanatos sau pe saturate doar ca sa aiba ultimul model de gadget occidental pt casa, comunicare, IT, masina, etc.
La calitate apropiata, la caracteristici tehnice asemanatoare cu cele dorite de un consumator, alegerea trebuie sa se indrepte intotdeauna catre firma autohtona in fata firmei straine.
Prin firma autohtona a se intelege firma cu capital romanesc, in prioritate, sau firma straina care produce si asigura locuri de munca in Romania.
Doar daca nu exista firma autohtona care sa produca ce cautam ar trebui sa ne permitem sa cumparam de la straini.
De fiecare data cand cumparam autohton intarim economia noastra, punem la dispozitia Romaniei mai multe resurse financiare, ajutam la mentinerea si crearea de locuri de munca in Romania, ajutam direct familii care muncesc aici printre noi, practic ne ajutam pe noi insine catre o societate prospera, mai sigura.
E autodistructiv sa dam bani pe produse straine, in felul asta ajutam concurenta care falimenteaza firme romanesti, scoatem bani din economia romaneasca si ii punem in buzunarul unora care ne si dispretuiesc de altfel.
Ne plangem de deficite dar continuam sa platim servicii si produse de import, deci ne sapam groapa pt ca ne gandim doar la niste avantaje pe foarte scurt timp, bazice, in loc sa ne pregatim cu grija viitorul ca tara, comunitate, viitori pensionari.
Dar trebuie sa intelegi ca dupa razboi eram cam la fel de parliti toti. Unii au fost capitalisti altii au fost doar prosti. Si inca si astazi tragem ponoasele acelor vremuri. Putea sa fie Maica Terezia la conducerea tarii ca nu avea de unde sa o creasca mai mult. China cu productia ei nu poate creste mai mult de atata, ii rivalizam acum cativa ani, dar i-am intrecut la PIB/capita si am mai incetinit. Politica face multe dar sa creasca tara asta mai mult in asa putin timp e absurd.
Că e vorba de mobilă, echipamente electronice sau mecanice, multe sunt fabricate în China.
Ne lipsește educația antreprenorială și de vină este doar statul, pentru că este din cale afară de hapsân cu firmele românești și extrem de permisivă cu firme din orient care practică la scară uriașă evaziune fiscală.
Aplicat și la nivel politic, taxele trebuie plătite la nivel local și avem nevoie de autonomie locală ridicată.
Păreri?
regrete eterne!
Sunt doar doua exceptii China si Germania care au excedent.
TOATE tarile bogate se bazeaza pe consum, e principalul indicator al bunului mers al economiei iar pentru investitori e primul element luat in calcul in vederea inceperii unei investitii.
TOATE tarile bogate se imprumuta incepand cu SUA, Japonia, UK, Franta si restul, iar sumele sunt astronomice nu maruntis cum e cazul Romaniei.
Atata timp cat la conducere mai avem oameni scoliti in comunism si care nu pot uita lozincile comuniste cu datoriile, cu exportutul si restul de tampenii nu vom putea avansa ca tara.
Cand Romania exporta mai mult decat importa si nu avea datorii in tara era foamete, nu se gasea lapte iar painea era pe cartela!!!
In timpul asta ceilalti aveau supraproductie, laptele costa mai putin ca apa.
Asta e difernta dintre aberatiile comuniste si viata reala.
Lipsa datoriilor nu trebuie vazuta ca un scop, dar ele ar trebui sa aba rost ... pensii si alocatii nu sunt un rost in sine, nu aduc plus valoare.
Suntem la coada clasamentului UE la per capita inaintea Bulgariei si ne comparam cu tari de multe ori mai mici (populatia si suprafata) la total.
Așa cum bine zici, este printre codașe în ue, dacă împarți veniturile pe numărul de locuitori, însă ue este a doua cea mai bogată uniune de state din lume (și cea mai bogată la nivel de putere de cumpărare; scot China din ecuație, pentru ca datele care o privesc sunt distorsionate).
„polarizare sociala puternica”
Potrivit Băncii Mondiale, România se află fix sub Suedia, la 2 locuri de Norvegia, la 3 de Finlanda, deasupra Belgiei, Danemarcei, Olandei.
PS: orice ban colectat de buget este un ban scos din economia privată, așa că eu mă bucur când aud despre colectare că este dezastruoasă.
Grija sa nu incerci sa inteleg PIB (PPP) ca ala nu e pentru economi normale.
Sau mai scurt: iPhone cumperi odată la 2-3 ani, pâine cumperi zilnic.
La baza acestui comportament a stat o teorie economica controversata pe plan international,sustinuta de Cristian Socol ,consilier economic al PSD teorie cunoscuta prin sintagma WagesleadGrowth adica marirea salariilor duce la crestere economica inclusiv prin stimularea activitatilor in sectoare productive adica o dezvoltare durabila si nu conjuncturala .
S-a obtinut insa doar o crestere a datoriei externe si accentuarea unor dezechilibre economice.
Pentru corectarea lor,printre altele, sa te astepti si la o crestere constanta a inflatiei si ,discret, a unor taxe si impozite.
mie imi da 15%!
adica statul roman colecteaza doar 85 de lei la fiecare suta cheltuita, restul imprumuta!
si asta in conditiile in care beneficiaza de cea mai ieftina piata a imprumuturilor din istorie si nu investeste aproape nimic!
In UE limita maxima a deficitului este de 3%, ori noi depasim cu mult aceasta limita fara sa gandim prea mult, numai pentru a cumpara voturi psd-ul.
Asta este normal?
in timp ce el a fost unul dintre pionii principali ai acestei transformari.
Doar ca sefii vostri din Kisellef, incepand cu Iliescu, merg inca pe ideea, ca daca le dai paine si lux, romanii vor fi fericiti.
Dupa 1989 asta a fost perfect adevarat, si asta a asigura hotilor vostri un interval vital in care si-ua insusit toata economia romaneasca pe nimic.
Acu au suficienti bani cat sa-si cumpere troli care sa ne "explice" de ce cei care vor sai ii judece pe hotii de partid nu sunt OK.
Cum ti-ar place o astfel de caracterizare ?
Spre deosebire de firmele din vest unde aceste cantitati de ingrasaminte se pun in doze strict controlate, la noi se pun dupa ochi. Si atentie, mai ales taranii cu gospodarii mici fac asta.
Ei stiu ca sunt nocive, fapt pentru care la legumele pe care le cultiva pentru consum propriu nu folosesc aceste substante, ci numai pentru marfa de piata.
Iar atunci cand exista,pe ici pe colo,nu pot face fata concurentei pentru ca romanii sunt ahtiati dupa produse de "fitze" straine.
Situatia e tragica in domeniul produselor de tehnologie medie unde am fi putut avea rezultate bune daca o clasa de politicieni idiotzi nu ar fi distrus economia romaneasca.
Poate ar fi cazul sa subliniem din nou ca peste 1700 de unitati industriale ,medii si mari din cele mai variate domenii ,au disparut de pe harta tarii,asta dupa o statistica de acum cativa ani !
Intro situatie tragica asemanatoare este si agricultura unde productia de cereale nu e la nivelul mare sau foarte mare asa cum ar trebui sa fie avand in vedere potentialul agricol.
La zootehnie,la legumicultura,pomicultura avem mari carente,lucru care se observa clar pe piata interna.
Ar trebui avuta in vedere o restartare a economiei in ansamblul ei.
S-a vorbit de o reindustrializare a Romaniei,dar cine sa o faca?...clasa asta politica de neputiciosi care a acaparat Romania si nu are alte interese decat imbogatirea peste noapte si apararea propriilor interese in detrimentul interesului national !?
Eu spun ca produse industriale de tehnologie medie se pot produce in tara,de pilda autobuze,tramvaie,metrouri,nave comerciale si nave militare,cu exceptia poate a armamentului modern de pe ele,etc,etc.
Spun ca agricultura poate,in ansamblul ei sa produca mai mult, sa nu mai cumparam mere,usturoi,rosii,pere,pepeni cateva exemple doar, de la altii
Daca nu produci si importi trebuie sa scoti bani de undeva ca sa cumperi produse de fitze.
De unde,din imprumuturi externe ? Prin cresterea datoriei externe si prin plata unor dobanzi,din ce in ce mai mari, la sumele imprumutate ?
Pune mana si mai citeste ceva carti de economie ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile pentru a nu te incadra in categoria alora 40% analfabeti functionali .
In cazul in care faci parte din categoria acelor politicieni de care vorbeam sau ai rude printre ei nu ai insa nicio sansa sa intelegi !
Am facut doar o trecere in revista a situatiei actuale.
Si apropo de nick -name-ul tau.
Nu vad nici un fel de lei pe aici ci doar o pisicuta care toarce dornica de a fi bagata in seama.
Vrei să facem nave de nivel mediu = șalupe de 10 lei, în loc să investim în tehnologie care să ne permită să construim yahtul lui Gates și să câștigăm cu o singură ambarcațiune cât facem 10 ani din toate șalupele.
Vrei mere și pepeni când noi am putea să cultivăm smochine, goji, nuci, migdale, să FACEM FABRICI de procesare și să schimbăm câteva pungi de stafide și niște sticle de ulei pe atâtea mere poloneze încât să nu mai avem loc de ele.
Elveția face bani din produse cu valoare adăugată mare și-i lasă pe fraierii de români și polonezi să-și propună să facă mai multe mere; d-aia ei-s acolo iar noi ne uităm de departe abia la polonezi.
Și apropo de nick-ul meu: vezi-ți, băh, de lungul nasului.
Doar că mi-ar prinde bine să am clienți mai bogați ca să câștig și mai mulți bani decât o fac acum, de aceea vă spun să cultivați goji în loc de mere.
Yahtul lui Bill gates este construit pe un santier obisnuit de constructii navale folosind tehnologii nesofisticate si echipat cu dotari de fitze produse de alte firme specializate pe asa ceva !
De aia costa cat costa !
Acelasi santier poate produce si nave comerciale si barci de 10 lei daca vrea sa o faca.
Ai inteles acum,bah prietene, care e diferenta dintre tehnologii inalte pe care Romania nu o sa le dezvolte in veci (pentru ca nici nu poate dar nici nu e nevoie sa le produci in tara pentru ca au altii un avans considerabil inaintea ta plus putere financiara) si tehnologiile de nivel mediu accesibile noua la care m-am referit ?
Cu ceva ani în urmă o firmă în pragul falimentului a împrumutat niște bani, i-a investit în idei inovatoare și în doar câțiva ani a reconstruit piețele, ajungând lider și timp de mulți ani cea mai bogată companie din lume; cum, întrebi? A preferat să facă dulceață pe care clienții au considerat-o mai bună decât orice altă dulceață din piață în loc să facă mai multe mere; între timp, câțiva din cei care s-au ocupat în continuare de mere au închis prăvăliile, lăsând locul chinezilor, în timp ce alții s-au apucat de făcut șerbet.
Ceea ce este grav este ca nici obraz nu prea exista la unii politicieni asa ca ce sa te mai chinui sa le mai bati obrazul...
Cazul deosebit de elocvent prin perseverenta si prostia sa este Senatorul Zamfir...
e timpul pentru anticipate!
Este ca si cum Dzeu iti baga in buzunar talantii si tu alergi sa ii ingropi...
Zau ca....
Problema e ca nu ajuta la rambursarea datoriei care e si in valuta.
Eu consum mere si piersici din PL care-s excelente, ca polonezii sunt inca traditionalisti in agricultura.
Cam 40% din mancarea din h-marketurile de la noi este din PL si HU, tari care-s functionale si cu PIB bun.
In Polonia in hipermarket in Cracovia de ex. cam 60% din legume-fructe sunt din Polonia, ca liderii lor se bat cu multinationalele pt. producatorii lor locali.
Sa ne aducem aminte de deceniul pierdut al lui "nu ne vindem tara" de restituirile de pamanturi cu taraita, lungite pena in 2005, de privatizarile cu arabi sau securisti.
In momentul asta suntem fix cu 10-15 ani in urma polonezilor, fix anii pierduti de saracul si cinstitul Ilici.
plus ca walesa si balczerowicz nu au fost ilici si vacaroiu!
Eh, conasule, daca vrei sa fii bland cu multimea uite de ai dupa oarece anii - Ilici si ai lui, tot cu zambetul pe buze, de ramane Bush jr doar usor ingrijorat de tot ce s-a infiripat.
In Polonia nu ajungeau decat marfurile de calitatea a IIa produse in RO...
Exista si partea proasta a acestei politici - Romanii aveau magazinele goale sau cel mult pline de marfa de calitatea a IIIa...
In alta ordine de idei, ar trebui facute cateva precizari:
1. nu poti sa fii piata de desfacere pt altii daca nu ai bani, iar ca sa ai bani, trebuie sa produci ceva. Ideea ca consumam pe datorie nu tine, deficitul bugetar este relativ mic ~35% din PIB iar mediul privat este subindatorat, vezi rata activelor financiare in PIB de 27%, cea mai mica din UE.
2. deficitul comercial (adica deficitul comertului cu bunuri) este doar o parte a contului curent, a se vedea si alte capitole: servicii, investitii directe care sunt pozitive, etc...
3. per total, pe termen lung nu ai cum ai deficit, pentru ca banii nu cresc in copaci... din moment ce ai cumparat niste marfuri inseamna ca ai avut bani sa le achiti. Cu alte cuvinte, ar trebui mai degraba sa ne uitam la cat de bine sunt tinute aceste conturi nationale si cat de exacte sunt.
Daca muncesc 6 luni pe an in constructii in vest si nu trimit in tara bani decat pentru urgente, restul vin cu ei la purtator cand ma intorc, atunci BNR nu stie de ei si nu mi-i inregistreaza. La fel, daca din banii respectivi imi cumpar un automobil si vin cu el si il inregistrez in tara, BNR inregistreaza importul, dar nu si contravaloarea lui, care in mod normal ar trebui sa intre la export de servicii (forta de munca in cazul asta)... Exemplele sunt multiple...
In concluzie, nu va mai isterizati de deficitul comercial, SUA are deficit comercial de vreo 50 de ani si nu se intampla nimic. La fel multe alte tari dezvoltate.
2. deficitul comercial ia in calcul si serviciile.
3. ce ai scris la punctul 3 este o super-imbecilitate: spui ca daca cumperi cu niste bani pe care trebuie sa ii imprumuti nu o sa fii niciodata dator!
4. bnr nu inregistreaza bunurile importate, inregistreaza platile efectuate pentru importuri!
5. statele unite isi finanteaza deficitele prin emisiune de dolari!
2. esti pe langa complet... uite o stire de azi, citeste titlul si paragraful 3 de mai multe ori pana il intelegi:
http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ce12r19.pdf
3. iarasi nu ai inteles ce-am scris.
ideea e ca soldul negativ al comertului international poate fi platit din n surse, unele din ele nefiind inregistrate corespunzator sau chiar deloc de autoritatile romane, si problema e mare in cazul unei tari cu o diaspora semnificativa.
4. BNR stie ce bunuri s-au importat de la INS, ca altfel nu ar putea sa intocmeasca balanta de plati. Cand tu ajungi in tara cu un auto de 10000 euro cumparat din DE tu trebuie sa arati factura autoritatilor romane, si nici nu poti sa ti-l subevaluezi, deci inregistrarea se face destul de bine, insa statul roman presupune ca l-ai cumparat cu banii munciti in tara, pentru ca asa e in cazul majoritatii. Cum ai spus si tu, BNR inregistreaza DOAR sumele trimise oficial in tara de diaspora. In cazul de fata suma de 10.000 euro nu s-a trimis in tara, deci nu e contorizata.
In concluzie, autoritatile romane nu stiu exact cati romani sunt in diaspora, ce fac, unde lucreaza, si pentru cati bani; nici macar pentru aia care au surse oficiale de venit. Tot ce contorizeaza RO in balanta de plati sunt sumele trimise in tara pe canale oficiale.
5. Irelevant
Noi constrim la Arad vagoane de metrou si de tramvai, dar cumparam vagoane de metrou din Spania. Ce sa intelegi de aici?
Problema e că noi suntem prea proști (sau statul ne pune bețe-n roate) ca să facem fabrici de cereale și în felul acesta vindem ovăz ieftin polonezilor (unde există fabrici deschise de un producător alimentar elvețian) și cumpărăm ovăz scump de la polonezi (adică luăm pungi de cereale, produse în Polonia și intermediate de Elveția).
Rezolvare: scutire de taxe 1-2-5 ani pentru fabricile de cereale, pălincă, gem, compot etc (toate taxele: pe materii prime, pe salariați, pe importurile de mașini) + taxat 50-70-90% exportul de materie primă.
Asta-i problema României, dle Guv., nu faptul că la raion nu găsești matale mere românești.
Eu meg de regulă ( am fost și ieri, duminică), la Piața OBOR (si mi-ar fi plăcut să vă întălnesc pe acolo).Este cea mai bună piață din București și poate și din țară , iar în materie de fructe și legume proaspete este absolut în TOP. Vă spun, am cumpărat niște mere Ionatan ,de Voinești, cu 5 lei Kg, de care probabil dvs. n-ați mâncat nici pe la Drăgășani și nici prin Bucuresti. Si mai sunt si alte feluri de fructe , la fel de proaspete si bune ale producatorilor noștri locali si cu mult mai ieftine decât in supermarketuri-evident, pentru dvs. banii nu sunt o problemă...dar pentru noi ăștilalții, da.
Dar acest deficit al balantei comerciale, de care vorbiți este o problemă mai veche si va mai continua atata timp cât în agricultură nu se va crea un lanț national în teritoriu, de unităti industriale mici si mijlocii, pentru prelucrarea fructelor, legumelor, cerealelor, produselor animaliere, ulei, zahăr, chiar lâna etc și care: ar acoperi nevoile de consum interne, ar elimina acele importuri de 60-70% de produse agro-alimentare necesare, care dezechilibrează cronic balanta comercială, ar oferi produse agro-alimentare de calitate la export(vezi Franța!), s-ar da de lucru la multi oameni din mediul rural si s-ar opri exodul de forță de muncă, s-ar ridica în timp scurt nivelul de viață și civilizație la țară, cum se spune;acei puțini mari fermieri pe care îi avem se bucură când exportă, mari cantitați de grâu, alte cereale sau porumb ori animale vii! dar ei exportă, de fapt, materie primă!! ieftină ! adică venit national, cum se spunea pe vremuri la Institutul de Economie Mondială! Spuneți guvernanților-de toate culorile- cu autoritatea Dvs.să facă acest lucru. Si agricultura va rebalansa deficitul commercial și va face balanța comercială chiar excedentară
Omul s-a invatat intr-un loc de unde mai gasea si mere romanesti, numai ca intamplarea a facut ca la aceea data sa nu fie nici un mar romanesc nici macar ala care de obicei cade singur in plasa cumparatorului pentru exemplificare...
Zic sa vina merele la Dansul - de exemplu...
Glumesc!
dar tema este serioasa si nu are in vedere numai merele.
Toate bune!
Daca o tine tot asa cu super-mall nu stiu unde o sa ne duca...
Glumesc, dar este si o parte utila in mesajul meu...
Uite unii de la Mega s-au orientat si au prduse romanesti mai tot timpul - si daca nu, cu o leaca de benzina mai mult, atinge piata producatrilor romani si ia direct de la dansii bune rau de tot merele romanesti..
Mai este si o chestiune de logistica ca sa ajunga merele romanesti mereu si tot timpul in rafturi...Si asta este valabil si pentru alte produse romanesti.
Cine cauta are!
Este drept ca si cel care cauta cheltuie mai mult!