​Rata inflației ar putea coborî la 3% în decembrie 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât în estimarea făcută în noiembrie trecut, a anunțat miercuri Guvernatorul BNR cu ocazia prezentării Raportului privind inflația. ”Cererea de consum a rămas robustă, pe fondul creșterilor salariale și a creditării. O parte din consum a alimentat deficitul balanței comerciale. Crește și creditul de consum- bancherii se uită la capacitatea de plată a solicitanților și vazând creșteri salariale acordă mai ușor împrumutul. Mișcarea ascendentă a cursului de schimb în prima parte a ultimului trimestru, a fost urmată de o stabilizare în perioada recentă”, a spus marți Mugur Isărescu.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii NationaleFoto: BNR

Știrea se actualizează.

Ce a mai spus Guvernatorul:

  • Avem și vești bune- un parcurs mai favorabil al investițiilor, aportul dominant revenind construcțiilor. Bunurile cu prețuri volatile au contribuit la majorarea ratei inflației în ultimul trimestru din 2019.
  • Oferta deficitară la nivel european a dus la scumpirea fructelor.
  • Printre potențialele cauze de abatere a inflației, Guvernatorul a enunțat evoluțiile pe plan extern, măsuri fiscale marcate de incertitudini privind momentul și modul de aplicare, configurația politicii fiscale în contextul unui an electoral, eventualitatea declanșării procedurii de deficit excesiv, insuficiența și necorelarea ofertei de forță de muncă cu cererea.
  • Politica noastră de gestionare a lichidităților în momente dificile.
  • Ce ne îngrijorează pe noi sunt deficitele gemene. Nu orice derapaj fiscal poate fi corectat de Banca Centrală.
  • Preocuparea noastră majoră este ca ceea ce facem noi prin intermediul politicii monetare să nu facem mai mult rău decât bine.
  • O depreciere puternică a cursului nu face decât să înrăutățească lucrurile.
  • E păcat că într-o țară cu înclinație către agricultură să nu ai tineri pregătiți în acest domeniu. Pentru că agricultura nu mai e aceeași ca acum mulți ani. Acum, un tractor are și aer condiționat și muzică stereo. O stație de viticultură modernă e computerizată.
  • Și pentru mine a fost o surpriza să asistăm atât de mult la menținerea unor dobânzi negative. S-a mai întâmplat prin anii '30, dar o perioadă atât de lungă de politică monetară extra-relaxată nu credeam să ajung să o trăiesc. Pe de altă parte, la noi nu avem dobânzi nominale negative, ci dobânzi reale negative. Nu putem oferi în acest moment un răspuns. Sperăm să scadă inflața sub rata dobânzilor.

Vezi aici varianta integrală a Raportului privind inflația, prezentat marți la sediul BNR.