Prin Ordonanța 114 a fost introdusă taxa pe activele bancare, iar în cursul anului 2019 s-a modificat printr-un alt act normativ (OUG 19/2019). Printr-o Ordonanță (1/2020) adoptată de Guvernul PNL la începutul anului 2020, această taxă dispare. Deși a fost respinsă de Senat, Camera Deputaților este decizională. Totuși, unii administratori de fonduri de investiții din România consideră că nivelul taxei, în varianta modificată în 2019, este decent. UPDATE: Într-un comunicat remis HotNews, reprezentanții fondului de investiții spun că a fost vorba de o intervenție în nume personal, aceasta nefiind și părerea instituției.

Imagine din timpul evenimentuluiFoto: Hotnews

Aceasta este și părerea Loredanei Lungu, manager de fond la Erste Asset Management, care a făcut declarațiile într-o conferință la Bursa de Valori București (BVB).

„(Ordonanța 1/2020 n.r.) urmează să treacă prin Camera Deputaților unde PSD-ul nu cred că are o poziție solidă, așa cum este în Senat. Este foarte interesant. Anul trecut PSD a emis acea ordonanță pentru a aduce acele modificări. Noi ne așteptam să treacă prin Parlament. A trecut un an și nu a trecut prin Parlament. Cred că există posibilitatea să fie anumite reveniri (adică anumite măsuri adoptate prin OUG 1/2020 să fie amendate n.r.), dar nu la nivelul la care au fost stabilite inițial prin Ordonanța 114. De exemplu, taxă bancară există în Europa. Nu ar fi ceva extraordinar dacă ar exista o taxă bancară, dar ar trebui stabilită la un nivel decent”, a spus ea.

Noi, cei din presă, am dorit să știm ce înseamnă un nivel decent al taxei pe activele bancare.

“Așa cum au stabilit prin Ordonanța 19, era decentă. 0,4% anual excluzând din baza de impozitare anumite active și cu posibilitatea de a se reduce cu 50% fie dacă ai creștere de creditare de 8%, fie dacă scazi marja netă cu 8%. Nu ar fi o tragedie dacă... (s-ar menține n.r.)”, a afirmat ea.

Alexandru Combei, director de Investiții la BRD Asset Management, a dat de înțeles că față de varianta inițială a taxei, cea modificată prin Ordonanța 19 e mai mică.

În discuție a intervenit și Horia Gustă, director general Certinvest.

„Eu nu cred că vreo taxă e decentă, oricât de mică ar fi ea. Cred că o taxă, dacă e nevoie ca Guvernul să o scoată e foarte bine, dar să o discute în prealabil cu jucătorii”, a arătat Gustă.

UPDATE:

​Erste Asset Management susține eliminarea taxei pe activele bancare și consideră că OUG 114/2018 trebuia sa lipseasca din peisajul politicilor publice. ”Orice astfel de taxa creeaza distorsiuni in sistemul financiar, ducand la o alocare ineficienta a resurselor in economie. Acest lucru este cu atat mai mult valabil in cazul Romaniei, care, spre deosebire de alte tari, are un sistem financiar-bancar mult subdimensionat, gradul de intermediere financiara si de intermediere bancara al tarii noastre fiind cel mai redus din Uniunea Europeana”, se arată în poziția oficiale a EAM transmisă marți HotNews.ro.

”Taxa pe active nu face decat sa descurajeze aceasta intermediere, reducand astfel potentialul de crestere economica al tarii, pentru ca banii nu mai urmeaza cea mai productiva (eficienta) cale in economie. Opinia doamnei Lungu despre taxa pe activele bancare reprezinta opinia sa personala si nu este in niciun fel reprezentativa pentru punctul de vedere al SAI Erste Asset Management”, mai spun reprezentanții Erste Asset Management.