CES a trimis câteva dintre Ordonanțele adoptate de Guvernul Orban înapoi la Executiv: nu avizează acte adoptate, ci proiecte
Primul care a deschis subiectul a fost Dumitru Coarnă, membru CES și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
„Observ că avem pe ordinea de zi mai multe puncte care reprezintă acte juridice adoptate de către Guvernul României în ședința din 4.02.2020. Acest lucru, în opinia mea, încalcă Legea 248/2013, modificată prin OUG 30/2016, care stipulează foarte clar. E vorba de atribuțiile Consiliului Economic și Social. Articolul 5 ne spune că CES exercită următoarele atribuții: avizează proiecte de acte normative. Noi suntem puși în fața faptului împlinit să emitem avize pe niște acte normative adoptate. Eu cred că sunt încălcate principiile constituționale”, a spus el.
Coarnă a precizat că sunt puși în fața faptului împlinit.
„Au adoptat niște ordonanțe de urgență în ședința de Guvern din 4 februarie și acum ne trimit nouă să îndeplinească o procedură. Ei aveau obligația legală, în termenul prevăzut de lege, să ne înainteze proiectul de act juridic, nu să ne înainteze un act juridic adoptat”, a mai arătat membrul CES.
De altfel, declarații asemănătoare au avut mulți membri CES, atât din partea sindicatelor, cât și a patronatelor: CES avizează proiecte, nu acte normative adoptate, altfel ar încălca legea. Cei care reprezintă societatea civilă nu s-au remarcat în cadrul ședinței.
S-a invocat, de câteva ori, și faptul că nu a fost respectată Legea dialogului social.
„Nu este respectată nici Legea dialogului social între patronate, sindicate și respectivele ministere. E o problemă de fond”, a spus Iacob Baciu, președintele de ședință.
De asemenea, la mai toate proiectele, atât la cele cinci, cât și altele, s-a constatat că lipsesc avize interministeriale. Dacă ar exista, acestea nu au fost transmise CES.
La un moment dat, în timpul ședinței CES, a fost publicată, în Monitorul Oficial, o Ordonanță pe care o aveau pe ordinea de zi. Este vorba de Ordonanța privind ajutoarele de stat pentru Tarom și Complexul Energetic Oltenia. În cazul acesteia, trebuie precizat că Guvernul a trimis-o la CES marțea trecută, dar la ora 21:15, în condițiile în care ședința CES a avut loc la ora 13:00.
Toate proiectele, atât cele adoptate săptămâna trecută de Guvern, cât și altele au fost transmise înapoi la Guvern. În legătură cu primele, așa cum am spus, actele au fost deja adoptate, iar la celelalte lipseau avizele unor ministere.
De multe ori ei au spus că ar fi dat aviz favorabil, fiind proiecte bune, dar procedural ar încălca legea.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Si astia sunt niste hoti mult mai mari decat pesedistii!
PS Cred ca era lumina naturala cand s-au adoptat ordonantele. Culmea e ca NU IESIT BOBORUL IN STRADA. Ce ne facem, to'arasi? Cum ii scoatem si noi? Am zis, spre exemplu, ca astia nu o sa mai dea pensii, salarii duble la profesori, tichete cu valoare dubla. Io cre ca e bine, to'arasi. Asa, sa-i coacem in suc propriu, sa (sic) inervam popolatia.