Unele firme oferă bani în plus la salariu angajaților care sunt expuși riscurilor. Se pare că dacă angajatorul face o investiție pentru eliminarea riscurilor, apar și persoane nemulțumite. Cecilia Gostin, coordonator Departament Educație, Formare și Programe la Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a povestit, în cadrul unui eveniment, despre o discuție pe care a avut-o, zilele trecute, cu un lider de sindicat din metalurgie. Ea a spus că el era supărat că s-au îmbunătățit condițiile de muncă în fabrică.

Imagine din cadrul evenimentuluiFoto: Hotnews

Liderul de sindicat ar fi zis: Eu nu pot să negociez așa ceva, că angajatorul vrea să meargă și să ia condițiile speciale și eu ce am de făcut în acest caz?

Cecilia Gostin ar fi răspuns: Păi, dacă le-a îmbunătățit condițiile de muncă înseamnă că oamenii nu mai sunt expuși riscurilor. Înseamnă că oamenii vor trăi mai mult, că vor lucra în condiții mai bune.

Liderul de sindicat: Da, dar sunt anumite drepturi pe care o să le pierdem.

„Trebuie să îmbunătățim și trebuie să evoluăm. Nu putem să stăm așa”, a spune Cecilia Gostin.

Ea a remarcat că „avem o lipsă a controlului individual sau colectiv asupra condițiilor de muncă”.

„Sindicatele, în ultima perioadă, și nu numai, chiar după Revoluție, s-au axat pe creștere salarială în negocierile pe care le-au avut, mai puțin pe condițiile de muncă”, a precizat Gostin.