Intrăm pe o cale de reducere a deficitului bugetar în mod sustenabil, a spus joi Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință la Banca Națională a României (BNR).

Florin CituFoto: Hotnews

„Vom reveni sub ținta de acel prag de 3% (din PIB n.r.) în 2022, așa cum am promis”, a spus Cîțu.

De asemenea, a recunoscut că deficitul bugetar este încă o problemă, dar a precizat că în 2020 a demonstrat intenția de a-l reduce.

El i-a sugerat Guvernatorului Mugur Isărescu că ar trebui să reducă dobânzile.

"Îl asigurăm pe domnul Guvernator că intrăm pe o cale de reducere a deficitului bugetar sustenabilă. De ce spun acest lucru? Pentru că dobânzile sunt strâns legate de evoluția deficitului. Cu toții vrem dobânzi mai mici, dar ca să avem dobânzi mai mici, trebuie să avem un deficit mai mic. Noi vom face partea noastră în reducerea deficitului", a spus Cîțu.

  • Dacă există vreo intenție la Banca Centrală de reducere a dobânzilor, poate să fie luată cât mai devreme pentru că noi ne vom ține de reducerea deficitului în acest an. Spun acest lucru pentru că mesajul Guvernatorului este foarte corect: trebuie să rezolvăm această problemă a deficitelor dacă vrem să avem dobânzi mai mici în viitor și îl asigur că le vom reduce.
  • BNR a arătat că inflația este sub estimare anul viitor. Dacă ar avea această intenție, pentru că am înțeles că problema este deficitul, nu o să mai fie problema deficitului. Deficitul se duce în jos.


  • Eu și domnul Guvernator avem multe discuții economice. Filosofăm în funcție de modelele economice și așa mai departe, dar eu despre inflație și dobânzi, domnia sa despre deficit, dar nu avem probleme.

Citește și: