Eugen Rădulescu (BNR): Băncile nu-și fac treaba. Avem companii foarte bune, dar nu reușesc să ia un credit pentru că banca oferă condiții proaste sau nu oferă deloc împrumut
„Am un set de cifre care arată cât de departe suntem față de alte țări, de toate celelalte țări din UE, de fapt. Raportul creditelor ca procent din PIB era de 27% în septembrie anul trecut. După noi este Ungaria cu 35%, în timp ce media europeană este 96%. Creditele către companii în România reprezintă doar 12% din PIB. Când vorbim de 4% din PIB care reprezintă credite pentru investiții, realizăm că avem un foarte lung drum de parcurs”, a spus Rădulescu, într-o dezbatere organizată la Banca Centrală.
Sunt motive de toate părțile, spune el.
„Pe deoparte sunt companiile. Numărul de firme cu capital negativ este uriaș. Sunt mai mult de 200.000 de companii (în această situație n.r.). Desigur, acele companii nu se vor califica niciodată pentru un împrumut de investiții. Cine ar putea fi așa inconștient să aprobe un împrumut pentru o companie care are capital negativ?”, afirmă reprezentantul BNR.
Asta nu e tot, spune el, precizând că avem un mare nivel al arieratelor în economie.
„Nivelul plăților restante cu partenerii comerciali era în decembrie 2018 de 9% din PIB. Este uriaș. Transformă relațiile comerciale într-o loterie”, a explicat el.
• Nu vreau să spun că tot ce nu funcționează este din vina companiilor. Nici băncile nu-și fac treaba.
El vorbit despre un studiu vechi de câțiva ani. A spus că a luat un eșantion mare de cereri de credite de la companii. Unele dintre ele au fost acceptate de bănci, altele nu. A descoperit că rata performanței bune ale companiilor printre cele care nu au fost acceptate de bănci era mai mare, decât cele acceptate de bănci.
Rădulescu a dat de înțeles că ar fi fost la fel de simplu ca banca să aleagă aleator pe cei care primesc credite.
„Este evident că băncile trebuie să-și îmbunătățească calitatea personalului. Avem companii foarte bune care lucrează de ani buni, au performanțe bune dar nu reușesc să ia un credit de la bancă pentru că banca oferă ori condiții proaste sau, alternativ, nu oferă deloc împrumut. Cei din partea băncilor trebuie să facă mai mult pentru a alege clienții buni și a le aproba credite”, afirmă el.
Comparativ cu numărul companiilor pe care îl avem, undeva în jurul a 600.000, spune el, a identificat 9.000-10.000 companii care s-ar putea califica, în mod normal, pentru un împrumut, dar nu reușesc: ori pentru că nu vor să împrumute bani de la bănci, ori băncile nu vor să le împrumute sau o combinație a celor două.
„Dacă acele companii ar merge la bănci să împrumute bani și ar reuși acest lucru, în cazul ăsta, nivelul intermedierii financiare s-ar dubla”, a explicat Eugen Rădulescu.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
- este mai usor si mai putin riscant sa imprumuti persoanele fizice.
ce pot face (unele chiar au facut) societatile comerciale cu indicatori financiari buni: sa se imprumute pe bursa, prin emiterea de obligatiuni.
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.”
Chiar asa sunteți toți ăștia din BNR, de le ziceți asa ca și cum le știți voi pe toate?
A lucrat vreunul din voi la Risc sau mai ales la Collection intr-o banca, sa vadă ce probleme reale sunt? Sa nu doarmă noaptea datorită unor analfabeți financiari care schimba legile, pentru voturi? Sa vadă cât de ușor pot dispărea bunurile sau garantiile firmelor debitoare? Chiar va pasa sau mai dați și voi din gura, ca discutologii?