Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ori a trimis echipa de control la companiile de stat și n-a găsit ce credea el, ori a exagerat acum circa două-trei săptămâni. Un raport al instituției pe care o conduce arată o altă concluzie, puțin diferită decât cea sugerată de ministru.

Florin CituFoto: Hotnews

Spre finalul lunii ianuarie, mai exact în ziua de 28, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, prezentase execuția bugetară. Anunța atunci un deficit mai mare cu 0,2 puncte procentuale decât estimarea inițială stabilită prin rectificarea bugetară. Acele 0,2 p.p. ar fi avut 3 motive: banii pentru procesul cu frații Micula, cheltuieli suplimentare pentru unitățile administrativ-teritoriale și dividende mai puține/mici de la companiile de stat.

În legătură cu acest din urmă motiv, Florin Cîțu a făcut câteva declarații interesante, ba chiar a spus că va trimite echipa de control economico-financiară, doar că nu prea știa ce companii nu au dat bani din dividende la bugetul de stat. Tonalitatea pe care a folosit-o sugera că acele companii ar fi păcălit bugetul. Întregul subiect a fost acoperit de HotNews.ro aici (click).

Ei bine, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a fost publicat, zilele acestea, un raport, în care se spune, într-adevăr, că statul a încasat mai puțin din dividende, cu 1,3 miliarde lei, dar nu din motivele sugerate de ministru: "Dividendele apar pe hârtie, dar când începi să le colectezi nu sunt de fapt dividende, sunt altceva" (declarația sa).

Conform documentului, pe care îl puteți citi aici (vezi ultima pagină), cele 1,3 miliarde lei sunt puse pe seama OUG 114, nicidecum pe a companiilor care nu ar fi dorit să vireze bani. Așa cum se poate vedea, "o astfel de plată ar fi afectat negativ capacitatea de investiții a acestor companii".

Ori echipa de control nu a găsit mare lucru, ori a exagerat el, la acea dată.

Declarațiile lui Cîțu din acea zi, când credea că Hidroelectrica nu a virat dar, de fapt, o făcuse

“În buget au fost incluse veniturile de la companii. Noi am estimat că vom încasa. Nu ar fi trebuit să existe această surpriză, din dividende: 1,3 miliarde lei. Sunt câteva companii, și vă spun că acolo vom trimite și echipa de control economico-financiară pentru că acolo sunt câteva neclarități. Dividendele apar pe hârtie, dar când începi să le colectezi nu sunt de fapt dividende, sunt altceva. Atunci ar trebui să clarificăm această situație”, a spus el, pe 28 ianuarie.

Fiind întrebat de jurnaliști care sunt acele companii, el a spus: „Cred că Hidroelectrica nu a plătit dividendele, dar trebuie să verific”.

Când i s-a atras atenția că Hidroelectrica a dat dividende, chiar suplimentare, a urmat următoarea replică: „Dacă e Hidroelectrica, cred că trebuia să dea puțin mai mult și nu au dat cât trebuia. Asta e, dar o să verific”.

Reamintim că pe 20 decembrie, acționarii Hidroelectrica au decis în ședința AGA să ceară companiei distribuirea de dividende suplimentare către acționari, în valoare de un miliard de lei, din rezervele societății.

Un lucru amuzant de acum 2 săptămâni

La Guvern se adoptase un proiect de act normativ privind sistemul electronic de popriri, prelungirea termenului de depunere a Declarației unice și prelungirea unor termene la OUG privind amnistia.

Pe data de 30 ianuarie, ministrul Finanțelor a avut o postare în legătură cu termenele privind amnistia. Dincolo de faptul că acolo scrie, așa cum se vede mai jos, că toate ar fi modificări la codul de procedură fiscală - ceea ce nu e adevărat (probabil cei care i-au făcut postarea au scris asta din necunoștință ori neatenție) - a menționat la partea cu amnistia termenul de 31 iunie.

Data de 31 iunie nu există în calendar.

Iată postarea lui Cîțu.

Mai interesant este că și Ministerul Finanțelor, în aceeași zi, a avut o postare asemănătoare.

Pe site-ul Ministerului nu mai există această postare.

Precizăm că în Monitorul Oficial a apărut data care trebuia și există în calendar: 31 iulie.

Citește și: