Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ori a trimis echipa de control la companiile de stat și n-a găsit ce credea el, ori a exagerat acum circa două-trei săptămâni. Un raport al instituției pe care o conduce arată o altă concluzie, puțin diferită decât cea sugerată de ministru.
Spre finalul lunii ianuarie, mai exact în ziua de 28, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, prezentase execuția bugetară. Anunța atunci un deficit mai mare cu 0,2 puncte procentuale decât estimarea inițială stabilită prin rectificarea bugetară. Acele 0,2 p.p. ar fi avut 3 motive: banii pentru procesul cu frații Micula, cheltuieli suplimentare pentru unitățile administrativ-teritoriale și dividende mai puține/mici de la companiile de stat.
În legătură cu acest din urmă motiv, Florin Cîțu a făcut câteva declarații interesante, ba chiar a spus că va trimite echipa de control economico-financiară, doar că nu prea știa ce companii nu au dat bani din dividende la bugetul de stat. Tonalitatea pe care a folosit-o sugera că acele companii ar fi păcălit bugetul.
Întregul subiect a fost acoperit de HotNews.ro aici (click).Ei bine, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a fost publicat, zilele acestea, un raport, în care se spune, într-adevăr, că statul a încasat mai puțin din dividende, cu 1,3 miliarde lei, dar nu din motivele sugerate de ministru:
"Dividendele apar pe hârtie, dar când începi să le colectezi nu sunt de fapt dividende, sunt altceva" (declarația sa
).
Ori echipa de control nu a găsit mare lucru, ori a exagerat el, la acea dată.
Declarațiile lui Cîțu din acea zi, când credea că Hidroelectrica nu a virat dar, de fapt, o făcuse
“În buget au fost incluse veniturile de la companii. Noi am estimat că vom încasa. Nu ar fi trebuit să existe această surpriză, din dividende: 1,3 miliarde lei. Sunt câteva companii, și vă spun că acolo vom trimite și echipa de control economico-financiară pentru că acolo sunt câteva neclarități. Dividendele apar pe hârtie, dar când începi să le colectezi nu sunt de fapt dividende, sunt altceva. Atunci ar trebui să clarificăm această situație”, a spus el, pe 28 ianuarie.
Fiind întrebat de jurnaliști care sunt acele companii, el a spus: „Cred că Hidroelectrica nu a plătit dividendele, dar trebuie să verific”.
Când i s-a atras atenția că Hidroelectrica a dat dividende, chiar suplimentare, a urmat următoarea replică: „Dacă e Hidroelectrica, cred că trebuia să dea puțin mai mult și nu au dat cât trebuia. Asta e, dar o să verific”.
Reamintim că pe 20 decembrie, acționarii Hidroelectrica au decis în ședința AGA să ceară companiei distribuirea de dividende suplimentare către acționari, în valoare de un miliard de lei, din rezervele societății.
Un lucru amuzant de acum 2 săptămâni
La Guvern se adoptase un proiect de act normativ privind sistemul electronic de popriri, prelungirea termenului de depunere a Declarației unice și prelungirea unor termene la OUG privind amnistia.
Pe data de 30 ianuarie, ministrul Finanțelor a avut o postare în legătură cu termenele privind amnistia. Dincolo de faptul că acolo scrie, așa cum se vede mai jos, că toate ar fi modificări la codul de procedură fiscală - ceea ce nu e adevărat (probabil cei care i-au făcut postarea au scris asta din necunoștință ori neatenție) - a menționat la partea cu amnistia termenul de 31 iunie.
Data de 31 iunie nu există în calendar.
Iată postarea lui Cîțu.
Mai interesant este că și Ministerul Finanțelor, în aceeași zi, a avut o postare asemănătoare.

Pe site-ul Ministerului nu mai există această postare.
Precizăm că în Monitorul Oficial a apărut data care trebuia și există în calendar: 31 iulie.
Citește și:
In el sunt numai declaratii de-ale lui Citu, de parca eu as fi procuror sa stau sa analizez ce a spus el de-a lungul timpului.
Sa va spalati pe cap cu impostura securista de dreapta, curata ca lacrima, dragi postaci liberali!
Oricum sa nu uitam vorbele lui Manole din 2012, cand mai avea cate un flashback citez: „ca iepurasul din desene animate, care merge pe o crenguta pana se termina crenguta si mai face apoi vreo 10 pasi"... csf, ncsf.
La sfarsitul anului societatile isi fac calculele. Pe langa cheltuielile obisnuite pentru 2019 trebui sa adauge si cele stipulate in orodnanta lacomiei PSD-iste. Evident ca profitul va fi corespunzator mai mic. Deci si dividendele platite statului vor fi mai mici.
Acum astia de la guvernarea noastra schiopa (prin marea grija a acelorasi talhari politici) sunt liberali asa ca nu vor impune societatilor ca si rezerva pe care si-au pastrat-o din profit pentru dezvoltare sa fie repartizata ca si dividende. Asa cum foarte rau au facut predecesorii lor in 2019.
Vezi si: https://cursdeguvernare.ro/oug-114-isi-numara-mortii-pagube-de-miliarde-in-economie-importurile-de-energie-pun-presiune-pe-deficitele-externe.html
2. Informatia este transparenta.
Nu este om fara de greseala cum , din pacate, nici Ministerul de Finante fara oarece neclaritati.
Acum sa analizam la rece:
- Ce s-a intamplat dupa declaratiile Ministrului de Finante? Mai nimic si asta este bine pentru ca a existat un raport care ne lamurea...
- Au fost erori care ar trebui indreptate de actualul Ministru de Finante? Da, dar am scapat ieftin pentru ca ele nu au alterat piata.
Data viitoare este recomandabil sa fie mai atent, mai precaut in declaratii. Nu stim, ne vom informa si vom reveni cu informatii - este formularea pe care o recomand.
In ceea ce priveste comentariile anterioare - ma abtin sa mai zic ceva de ele in afara de faptul ca pare ca este identificat dusmanul boborului in persoana cuiva...Zic ca trebuie sa circule mai usor pianul pe scari in jos, dvs. ce credeti???
PS
Este al doilea articol care are o tinta declarata Ministrul de Finante - surprinzator pentru mine pentru ca nu am remarcat aceeasi ravna/ emulatie pe vremea lui Teodorovici, dar poate gresesc eu.