După apariția în media a știrii potrivit căreia BNR recomandă austeritate doar pentru alții, dar propriilor salariați le cumpără brânzeturi nobile, purtătorul de cuvânt al instituției a făcut câteva precizări: ””Zilele trecute, brânzeturile achiziționate de cantinele salariaților BNR, parte din procesul de aprovizionare anuală, au devenit subiect de știre de interes național. Anunțăm pe această cale că BNR va mai face cerere de oferte de achiziții de produse alimentare și, desigur, de alte produse de uz curent, pentru simplul motiv că respectă legea achizițiilor publice. Urmează: achiziții de apă minerală (394.000 lei), de pește și produse de pește (434.000 lei), de birotică și hârtie de toate felurile (1.300.000 lei) și de înlocuire centrale termice (3.430.000 lei)”, spune Dan Suciu

Banca Nationala a Romaniei BNRFoto: Hotnews

Valoarea maximă a contractului de brânză care a stârnit atâta interes este de 340.000 lei pe an, ceea ce înseamnă, pentru 2.000 de angajați câți are BNR, o cheltuială de aproximativ 170 de lei pe an de angajat! Cantinele utilizează produsele în anul de execuție al contractului și vând, la rândul lor, produsele către salariații BNR. În consecință, cantinele funcționează ca orice unitate alimentară care achiziționează marfă pentru ca apoi să recupereze suma cheltuită de la clienții săi - angajații BNR - care cumpără produsele respective. Nu este vorba nici de utilizarea de bani publici, nici de bani risipiți, nici de produse de protocol, nici de excese care sfidează așa zisele apeluri la austeritate pe care - conform unor ziariști în cel mai bun caz tendențioși - le-ar face BNR. Orice altă interpretare a acestui proces este o discreditare fără motive a BNR din partea celui care o face.

Aceste achiziții de alimente, absolut firești pentru o unitate de alimentație publică -parte a unei instituții, sunt și vor fi realizate cu respectarea riguroasă a tuturor cerințelor legale în vigoare care presupun publicarea tuturor detaliilor contractuale pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) (tip de produse, cantitate, preț maximal etc). Cheltuielile respective sunt controlate de Curtea de Conturi, iar cele alimentare sunt recuperate de la salariații care le utilizează. E regretabil că pentru unele site-uri, ziare sau televiziuni, modul de funcționare a unei cantine este atât de misterios, iar faptul că o instituție respectă legea achizițiilor publice cu toate rigorile ei a ajuns o știre!”