Ne așteptăm anul acesta la o creștere de 9,5% a salariilor, susține Ciprian Dascălu, economist șef BCR, precizând că vede o problemă în industria manufacturieră din România pentru că este mai la periferia lanțului de producție.

Ciprian Dascalu - economist-sef BCRFoto: BCR

„Companiile mici au o putere de negociere mai redusă. Avem și destul de multe exporturi care țin de forța de muncă slab calificată. Pe acest segment salariile au crescut accelerat”, spune el.

Potrivit acestuia, am avut patru ani de creștere de două cifre a salariilor.

„Au fost împinse și de creșterea salariului minim, dar și de presiunea creșterii salariilor în sectorul public. Dacă ne uităm la locurile de muncă create în economie, deși creșterea cea mai mare, mai accelerată, a fost în 2017, pe job-uri create pare că vârful economic a fost undeva la jumătatea anului 2016”, spune el.

Cred că nu-și pune nimeni problema că nu va exista o ajutare fiscală, afirmă Dascălu.

Potrivit acestuia, sunt 3 constrângeri mari:

1. Procedura de deficit excesiv. Durează ceva până ce această constrângere va fi pusă în practică.

2. Cea mai urgentă parte a fi legată de rating. Am văzut pe finalul anului trecut agenția S&P care, oarecum reactiv, a revizuit perspectiva de la stabil la negativ. Partea bună a știrii este că, ca și cutumă de la revizuirea perspectivei la upgrade, de obicei trec pe medie 12 luni (până se ia o decizie n.r.). Am văzut comunicatul S&P foarte clar: 24 de luni. Cred că asta e constrângerea cea mai mare pe termen scurt.

3. Costul de finanțare. România se împrumută la un cost mult mai mare (decât Polonia, de exemplu n.r.) ceea ce e clar că ajungem într-un punct nesustenabil.