​Trebuie să așteptăm ca bruma de cercetare care mai există în România să înceapă să interacționeze cu economia reală, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în cadrul unei conferințe.

Mihai DarabanFoto: Hotnews

„Ne întâlnim cu rectori de pe la politehnici doar la recepții. Cercetarea românească nu interacționează cu economia României. E o realitate. Nu știu ce cercetează dânșii. Primesc fonduri europene, se joacă de-a cercetarea. Produsul finit în economia reală nu-l vedem. Sunt ceilalți că suntem pe ultimul loc la cercetare. Spune Eurostat. Va trebui să așteptăm până oamenii de afaceri românești se vor întări, vor putea susține cercetare, vor învăța și din know-how pe care îl primesc lucrând pentru firme străine și încet-încet să ieșim pe piață cu niște repere românești cu valoare adăugată mare, că aici este problema”, a afirmat el.

El susține că doliul după forța de muncă care a plecat în străinătate trebuie să se oprească.

„Va trebui să ne focalizăm pe rezerva de forță de muncă existență în țară și există. Ne-a spus Eurostat că 1,68 milioane români între 18-60 de ani nu au muncit nicio dată în viața lor. Sunt mulți care nu muncesc pentru că sunt ajutoare sociale, că se dă cash pe nemuncă. Aceste lucruri trebuie să dispară”, a precizat Daraban.

Potrivit acestuia, deficitul comercial se duce cam la 18 miliarde euro.

„La 31 decembrie 2016 era deficitul de 10 miliarde euro, după un an 13,1 miliarde euro, apoi 15 miliarde și acum ajungem la 18 miliarde euro. Am ajuns o țară de Black Friday”, spune președintele CCIR.

  • "Bineînțeles, ce să facă omul cu salariile mărite artificial? A schimbat toate electrocasnicele, toată marfa din import"
  • "Aici revin la oferta noastră de țară, la ce înseamnă diplomația economică a Guvernelor României în a se duce către acele branduri internaționale cu guvernele lor aferente care exportă cel mai mult în România. Nu cred că este rău să te duci la un brand cum este Samsung, să-i pui pe masă 2-3 miliarde pe care România le-a importat și să-i întrebi: Domnule, ce vreți de la viața noastră ca voi să ajungeți să produceți în România? Până la urmă ăsta e scopul ca producția de bunuri de larg consum să fie autohtonă. Nu contează forma de capital."