În luna ianuarie activitatea din industrie a intrat în a doua lună de contracţie, arată datele Barometrului Industrial, publicate miercuri dimineața. Cererea rămâne slabă şi influenţează negativ volumul producţiei şi ocuparea forţei de muncă, în timp ce costurile au înregistrat un salt atingând nivelul cel mai ridicat din ultimele 11 luni. Comenzile pentru export sunt la limita dintre creştere şi contracţie, dar vestea bună e că managerii continuă să creadă într-o redresare a activităţii peste 6 luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

CEREREA

• Comenzile noi au lipsit în mare măsură şi în ianuarie. Indicatorul n-a reuşit să depăşească 42 de puncte în zona de contracţie.

• Comenzile pentru export au depăşit parţial criza din decembrie urcând de la 32 la 51 de puncte. Totuşi cererea externă rămâne slabă şi mai ales instabilă.

• Importurile de materii prime au crescut de la 45 în decembrie la 51 în ianuarie, în contextul înviorării parţiale a comenzilor la export.

PRODUCŢIA

• Volumul producţiei a rămas în contracţie la 42 de puncte, numai cu 2 puncte mai mult decât în decembrie. Stagnarea producţiei în zona de contracţie demonstrează capacitatea extrem de slabă a cererii de a restarta creşterea în industrie la început de an.

• Stocurile s-au contractat şi mai mult coborând de la 47 de puncte în decembrie la 44 în ianuarie.

FORŢA DE MUNCĂ

Politica de ocupare a forţei de muncă arată tendinţe clare de restrângere. Deşi se confruntă cu o cerere slabă, managerii preferă să păstreze locurile de muncă în speranţa redresării semnificative în lunile viitoare.

COSTURI ŞI VENITURI

Costurile de producţie au crescut brusc de la 64 în decembrie la 72 în ianuarie. Probabil că activitatea scăzută şi subocuparea prelungită a salariaţilor contribuie la creşterea costurilor.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas stabile la 54 de puncte faţă de 55 în decembrie, dar ecartul dintre preţuri şi costuri a crescut de două ori, de la 9 puncte în decembrie, la 18 puncte în ianuarie

AŞTEPTĂRILE

Indicatorul global de încredere a managerilor în revigorarea activităţii peste 6 luni a crescut de la 70 de puncte în decembrie la 72 în ianuarie. Aşteptările tind să crească întotdeauna la începutul anului. În ianuarie 2019 au crescut cu 5 puncte faţă de decembrie. În 2020 au crescut numai cu 2 puncte. Managerii îşi formează aşteptări optimiste pe baza variaţiei sezoniere a activităţii industriale şi în mai mică măsură pe baza semnalelor economice curente.