”​Spuneam la un moment dat că dacă băncile nu vor înțelege faptul că pentru ele clienții sunt cloșca cu puii de aur, vor pierde. Și unele văd că nu au înțeles. Văd că încă se mențin atitudini din astea de a nu accepta dialogul. Sunt bănci care nici în momentul de față nu vor să discute cu clienții. Nu vor nici să apeleze la CSALB măcar pentru a simula că au voința de a rezolva problemele. Iar asta nu le va face o presă bună. Văd foarte multe reclamații care vin la noi,extraordinar de multe, și toate sunt pe refuzul băncilor de a dialoga, ceea ce e foarte rău!”, a spus miercuri Nicolae Cinteză, Directorul de Supraveghere din BNR la o conferință organizată de Piața Financiară.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Ce a mai spus Cinteză la evenimentul amintit:

  • Sunt și bănci care acceptă dialogul, vreo două-trei, care discută cu clientul și dacă văd că problema clientului e serioasă, devin și ele mai omenoase. Mi-a scris de pildă o doamnă căreia îi murise soțul, rămăsese cu doi copii și ăși pierduse și jobul. Nu mai avea de unde să plătească creditul. Și banca a reacționat foarte correct: a iertat persoana respectivă de plata creditului.
  • Singurul lucru pe care îl cerem noi este să stați de vorbă cu clienții. Acceptați să discutați cu ei! Avem o bancă care nici nu acceptă măcar să stea de vorbă sau să raspundă scrisorilor clienților. Mi-a scris cineva care a anexat 6 scrisori trimise băncii și la care nu primise niciun răspuns. Păi când cineva îți trimite 6 scrisori și omul îți arată că are grave problemă de sănătate și tu ca bancă vezi că omul acela nu-și mai plătește de o bucată de vreme ratele, chiar nu vrei să stai de vorbă cu el? E mai simplu să-l dai pe mâna executorului dar până la urmă venim noi și vă cerem provizioane, vă cerem multe alte lucruri...
  • 2019 s-a închis bine pentru sistemul bancar, în limitele pe care le estimasem. Profitul pe 2019 va fi peste 6 miliarde de lei, mai precis 6,4 miliarde. Îmbucărător e faptul că neperformanța a ajuns la un nivel mai ușor de controlat:4,08%. Dacă se făcea puțin efort ca expunerile neperformante să fie scoase înafara bilanțului, coboram sub 4%. Pentru 2020 ținta este de 3.5% .
  • Sunt două bănci care au peste 10% nivelul neperformanțelor dar acolo sunt limitări în activitate. Nu mai pot da credite și nici atrage depozite. Vom continua să menținem limitările atâta timp cât băncile nu dau dovadă că au îndemânarea de a da credite sau de a selecta foarte atent clienții. Asta în condițiile în care unii acționari nu sunt dispuși să rezolve problema. Pentru că din 2009 încoace noi asta am făcut: singura acțiune a Direcției a fost să obligăm acționarii să aducă bani până se stabilizează creșterea neperformanței. Adică până în 2014. După 2014 am lăsat acționarii în pace, iar presiunea s-a mutat pe bănci.
  • Acoperirea cu provizioane este cea mai ridicată în Europa- 60%. Indicatorul de solvabilitate - rata fondurilor proprii totale-am calculat miercuri, e de 20%. Rata TSCR- nu avem nicio bancă care să nu o îndeplinească. Pe OCR avem două bănci foarte aproape de limita de 1,5% de la care noi începem să luăm măsuri și câteva bănci la care au deja impuse restricții și la a atrage depozite.

  • Îmbucurător e că nu am avut ieșiri forțate din piață și sper ca nici 2020 să nu avem astfel de evenimente, deși încep să apară unele semne. Riscul legislativ se menține. Nu cred că la același nivel la care l-am perceput până în octombrie. E în scădere, dar tot mai există zvâcniri care îi îngrijorează mai ales pe investitorii străini. Nu cred că va trece vreuna din inițiativele legislative care se vehiculează în Parlament și chiar dacă vor trece, nu cred că Curtea Constituțională va confirma inițiativa celor care sunt în spatele legilor.

  • Influența pe sistem a OUG 114 e destul de mică. Pe fondul creșterii- e adevărat, nu deosebite- a activității de creditare și a reducerii ușoare a marjelor de dobândă, nu au fost sume mari.
  • Ce nu merge bine este creditarea. Dar cui să dai credite, pentru că nu prea există cerere solvabilă în piață. Iar riscul de a da credite știind din prima zi că nu ți se mai întorc banii e de neacceptat. Deocamdată a existat practica de a plasa banii în titluri de stat, dar randamentul se micșorează și acolo. Dar și lichiditatea mare e costisitoare și nimeni nu e bucuros să-și mențină costuri mari cu o lichiditate dificil de gestionat.
  • Mai există o bancă la care s-au cam închis negocierile privind vânzarea, dar vânzătorii nu sunt prea mulțumiți de oferta făcută de cei doi investitori selectați. Nu cred că tranzacția se va închide . Personal am dubii că prețul oferit va fi acceptat. Vânzătorii sperau la 1,3-1,4 din equity, dar oferta e mai cu ceva mai jos.

  • Săptămâna trecută s-a aprobat o tranzacție- BCIC- s-a aprobat investitorul- Sanjeev Gupta și firmele lui. El mai are bănci autorizate în Marea Britanie. Să sperăm că banca va crește pentru că până acum nu prea făcea nimic. Mai avem speranțe că o bancă micuță la care acționarul e greu de controlat și nu prea răspunde la cerințele noastre sper să-și rezolve problema fiindcă altfel își va pierde cu certitudine licența.
  • În 2020 vor fi reglementări în cadrul de reglementare.Schimbam un condițiile de selecție pentru tot managementul. Lucrurile trebuie puțin înăsprite, vom solicita o experiență 10 ani din ultimii 12 ani în domeniul financiar bancar pentru conducătorii băncilor. Am propus aceste lucruri pentru că practica Băncii Centrale Europene este foarte dură și trebuie să ne aliniem la ea. În prezent, reglementările pe acest segment sunt destul de laxe.
  • Avem nominalizări făcute de acționari cu unii membri ai executivului care în ultimii șase ani nu au lucrat în sistem. Îmi aduc aminte că un fost președinte de bancă din România- cetățean grec- a fost solicitat în orașul în care se născuse să fie ales primar. A renunțat la funcția de președinte de bancă din România și a mers să lucreze ca primar cam doi ani de zile. După doi ani de zile a fost selectat de grup pentru a fi CEO al Grupului și a fost la interviu la Frankfurt. Acolo, discuția a durat 10 minute. Cu părere de rău, pentru că în ultimii doi ani de zile nu ați lucrat în sistem și ca atare nu sunteți la curent cu ultimele reglementări, nu vă avizăm! Și acum sunt în dubiu de a aproba persoane care în ultimii 6 ani nu a lucrat în sistem. Omul ăla nu are cum administra prudent și sănătos o bancă din moment ce nu e la curent cu reglementările. Să vedem ce vor face la interviu, dar e puțin probabil să treacă.
  • Anul 2020 se va încheia tot pe profit pentru sistemul bancar pe undeva pe la 5,5 miliarde. Va mai fi anul acesta o presiune pe dobânzi, probabil anumite comisioane vor crește. Încă e loc pentru bănci pentru a-și adapta planul de afaceri și mai e loc de tăiere la cheltuieli operaționale.
  • De asemenea, sunt încă costuri destul de mari cu personalul în unele bănci. Și încă e un număr destul de mare al personalului. Plecările vor fi pe cale naturală pentru că au sindicate puternice și nimeni nu vrea probleme.
  • Săptămâna trecută s-a aprobat o tranzacție- BRCI- s-a aprobat de fapt investitorul- Sanjeev Gupta și firmele lui. El mai are bănci autorizate în Marea Britanie. Să sperăm că banca va crește pentru că până acum nu prea făcea nimic.