Țările de pe trei continente au raportat primele cazuri de coronavirus vineri, în timp ce lumea se pregătește de o pandemie, iar investitorii “au aruncat” acțiuni în așteptarea unei recesiuni la nivel global, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prețul acțiunilor a înregistrat cea mai slabă săptămână de la criza financiară din 2008, deoarece virusul a creat o perturbare pe lanțurile internaționale de transport și aprovizionare în SUA și în zona euro.

Conform Financial Times, indicele MCSI World s-a depreciat cu 9,4% vineri, fiind cea mai mare scădere săptămânii, iar astfel a fost cea mai slabă performanță din noiembrie 2008.

Indicele bursier Topix din Japonia a scăzut cu 3,7%, în timp ce S&P/ASX 200 din Australia și Kospi din Coreea de sud au scăzut cu 3,3%.

FTSE 100 futures a înregistrat o scădere de 3,1% în deschiderea ședinței de tranzacționare de la Londra de vineri, în timp ce S&P 500 futures a deschis cu o scădere de 0,8% pe Wall Street.

Dow Futures pierdea 1,64%, Nasdaq – 1,71%.

Bursa de la București a deschis în scădere ședința de vineri, iar indicele principal afișa o depreciere de 2,43%. De la începutul săptămânii a scăzut cu aproape 8%, ajungând la 9.335 puncte.

Săptămâna aceasta piețele globale au început să se trezească cu amenințarea virusului în timp ce se răspândea dincolo de Asia, unde acțiunile deja au scăzut brusc în China și în alte țări.

În prezent, temerile privind o perturbare economică și știri cu privire la focare de pe tot globul obligă traderii să se „agațe” de o iminentă pandemie, ducând acțiunile asiatice mai jos, fiind o presiune crescută pe piețele din Japonia și Coreea de Sud.

Traderii se tem de faptul că noul coronavirus care s-a extins către SUA și Europa sau Orientul Mijlociu, precum și în alte părți din Asia, ar putea "trânti" economia globală în acest an.

Prețul petrolului a căzut vineri. Prețul petrolului Brent a scăzut cu 2,7%, la 50,75 dolari pe baril. Traderii sunt aproape siguri că Rezerva Federală a SUA (FED) va fi forțată să reducă dobânda de referință în martie, în întâmpinarea încetinirii economice cauzată de virus.

Start-up-urile chinezești se tem că acest virus le-ar putea afecta finanțarea.

Randamentele pe 10 ani ale Trezoeriei SUA au înregistrat o scădere de 0,06 puncte procentuale până la 1,1962%, atingând un nou record minim. Randamentele obligațiunilor scad odată cu creșterea prețurilor.

„Oamenii fug de frică”, spune Andrew Sullivan, director la firma de brokeraj din Hong Kong, Pearl Bridge Partners, conform FT.

„Coronavirusul arată acum ca o pandemie. Piețele pot face față chiar dacă există un mare risc, atâta timp cât putem vedea capătul tunelului. În acest moment, nimeni nu ne poate spune cât timp va dura asta și cât de severă va deveni situația”, spune Norihiro Fujito, chief investment strategist at Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, citat de Reuters.