O parte din statele europene au anunțat deja primele măsuri fiscale cu ajutorul cărora să atenueze impactul economic al coronavirusului, în vreme ce alte țări pregătesc stimuli fiscali pe care îi vor anunța în zilele următoare. În Europa, Italia pregătește un pachet legislativ cu stimulente fiscale în valoare de 3,6 miliarde de euro, Germania a anunțat duminică faptul că urmează să ia măsuri similare în această săptămână, fără a le nominaliza deocamdată.

HotNews.roFoto: Hotnews

Italia va lansa un pachet legislativ de stimulente fiscale în valoare de 3,6 miliarde de euro

Guvernul italian va adopta săptămâna viitoare un pachet legislativ de stimulente fiscale în valoare de 3,6 miliarde de euro pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus din cea de-a treia economie a Europei, a anunţat duminică Roberto Gualtieri, ministrul italian al economiei, citat de Agerpres. Într-un interviu pentru publicaţia La Repubblica, Gualtieri a spus că măsurile de stimulare reprezintă 0,2% din produsul intern brut (PIB).

Proaspăt anunţatul pachet de stimulente vine după ce vineri a fost anunţat un alt pachet de sprijin în valoare 900 de milioane de euro destinat celor mai lovite regiuni din Italia.

Gualtieri a spus că noul proiect va include scutiri de taxe pentru companiile care au înregistrat o scădere de 25% a veniturilor, tăieri de taxe în general şi fonduri adiţionale pentru companiile private de sănătate.

„Vreau să-i asigur pe italieni că suntem conştienţi de probleme şi pericole”, a spus Gualtieri, adăugând că dacă va fi nevoie de sprijin financiar adiţional, acesta va trebui să vină de la nivel european.

Partidele de opoziţie au răspuns că măsurile sunt prea limitate. Matteo Salvini, liderul principalului partid de dreapta, a cerut „cel puţin 20 de miliarde de euro” în cheltuieli bugetare suplimentare.

Italia a confirmat peste 1.100 de îmbolnăviri cu noul coronovarus din 20 februarie şi până duminică.

Ministrul italian al economiei a mai spus că este încrezător că Uniunea Europeană va accepta creşterea de 0,2% a deficitului bugetar al Italiei, adăugând că miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup) vor ţine la mijlocul săptămânii discuţii în acest sens.

În UE, Italia are cea mai mare datorie publică raportată la dimensiunea PIB, după Grecia. Gualtieri a afirmat că deficitul public final pe 2019 va fi de circa 1,6-1,7% din PIB faţă de ţinta iniţială de 2,2%. Datele oficiale sunt aşteptate să fie publicate luni.

Deficitul bugetar pe acest an este estimat tot la 2,2%, condiţionat de o creştere economică de 0,6%. Analiştii spun însă că o recesiune în Italia este inevitabilă în prima jumătate din acest an. Criza actuală ar putea tăia între 1% şi 3% din PIB pe primele şase luni din an, spun economiştii organizaţiei REF Ricerche, în condiţiile în care 90% din cazurile confirmate de coronavirus sunt în cele mai bogate trei zone ale Italiei, Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna.

Efectele se simt însă şi în restul ţării. Hotelurile din Italia au raportat deja anularea a până la 90% din rezervări. Turismul generează circa 13% din PIB-ul Italiei.

Germania ar putea anunța în această săptămână stimulul fiscal

Germania este pregătită să adopte un pachet de stimulente fiscale dacă noul coronavirus va declanşa o criză economică globală, a declarat, duminică, ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, citat de Reuters.

"În cazul în care vom ajunge la o criză majoră în economia globală din cauza efectelor asupra pieţelor financiare şi a centrelor de producţie, dispunem de toate mijloacele pentru a acţiona rapid şi decisiv. (...) Politica noastră fiscală este construită pe o bază solidă în aşa fel încât să putem face faţă unei crize economice majore utilizând forţă majoră", a spus Schulz, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a încetinit puternic în 2019, iar temerile cu privire la coronavirus ar putea orienta ţara spre recesiune, ţinând cont de dependenţa economiei de exporturi şi lanţurile de aprovizionare chineze.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat săptămâna trecută că Germania ar putea acorda reduceri de impozite, amânări la plata unor impozite plătite de angajatori, stimularea muncii part-time și cea de la domiciliu, toate pentru a amortiza efectul negativ al virusului în economie dacă epidemia se va agrava. Măsurile au fost discutate cu cei mai buni economiști germani, urmând ca măsurile să fie anunțate până vineri.

În Germania au fost confirmate 66 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus.

Malaiezia: reduceri ale facturilor de curent, scutiri de taxe și bani cash

Primul ministru interimar al Malaeziei, Mahathir Mohamad a anunțat un pachet de stimulente financiare în valoare de 6,6 miliarde USD. În acest weekend, Malaezia a înregistrat 23 de noi cazuri confirmate de infecție cu coronavirus. ”Guvernul introduce pachetul de stimulare economică pentru a se asigura că riscurile legate de coronavirus sunt minimizate eficient", a spus el.

"Pentru a atenua impactul, guvernul va aplica o abordare în 3 pași: primul va sprijini cashflowul firmelor afectate, al doilea pas va ajuta persoanele fizice afectate (ghizi turistici s.a.) iar al treilea pas va sprijini cererea turistică", a adăugat el.

Printre măsurile anunțate: hotelurile, agențiile de turism, companiile aeriene, centrele comerciale, centrele de expoziții vor avea o reducere de 15% la facturile lunare de energie electrică timp de șase luni, începând din aprilie.

De asemenea, hotelurile vor fi scutite de taxa locală de 6% din martie până în august, iar cei care lucrează în prima linie a luptei cu coronavirulsului, cum ar fi personalul medical sau alte categorii de salariati vor primi lunar un spor salarial. Guvernul mai acordă turiștilor care vor să meargă în Malaezia vouchere pentru biletele de avion, tren sau chiar pentru a reduce costurile cu cazarea. Asta pe lângă scutirea de impozit în cazul cheltuielilor făcute cu turismul intern.

În cazul salariaților din turism, contribuția angajatorilor va fi redusă la 7% (de la 11%) pe perioada aprilie-decembrie.

Guvernul sud-coreean va oferi sprijin financiar firmelor puternic lovite sau temporar închise

Guvernul sud-coreean a decis să aloce un buget de 16,7 miliarde dolari în contextul coronavirusului, care va veni cu un plan ce urmează să fie prezentat Adunării Naționale. Bugetul va fi folosit pentru dotările camerelor și ambulanțelor spitalelor, precum și pentru echipamentele de testare.

De asemenea, bugetul va include compensații pentru spitalele care au înregistrat pierderi financiare din cauza măsurilor guvernamentale legate de Covid-19 și subvențiile acordate celor spitalizați sau aflați în carantină.

Tot din buget vor fi susținute întreprinderile mici și mijlocii, Guvernul sud- coreean plănuind să ofere sprijin financiar firmelor puternic afectate sau celor care și-au suspendat temporar afacerile ca urmare a coronavirusului.

Japonia amână data de depunere a declarației de venit și adoptă un plan de 2,5 miliarde de dolari

Fiscul japonez a decis să amâne cu o lună data până la care se depune declarația fiscală de venit (până pe 16 aprilie). Aceasta este prima prelungire a perioadei luată vreodată de Japonia pentru întreaga țară, spune agenția de știri Jiji Press. În trecut, mai existaseră prelungiri însă doar pentru anumite regiuni care fuseseră lovite de dezastre naturale. De asemenea, Fiscul nipon cere plătitorilor de taxe să completeze online declarațiile, folosind telefoanele sau calculatoarele pentru a preveni răspândirea virusului.

Japonia urmează să adopte un pachet de 2,5 miliarde dolari pentru a lupta cu coronavirusul. Informația a fost anunțată de premierul Shinzo Abe, în urmă cu câteva zile, potrivit Bloomberg și Kyodonews, banii urmând să fie folosiți pentru părinții cu copii mici și care își pot pierde o parte din venituri. De asemenea, pachetul economic include măsuri de protecție în cazul unei escaladări a focarului și de ajutor în dezvoltarea vaccinurilor, respectiv kituri mai eficiente de testare.