Procedura de deficit excesiv a fost anunțată oficial de Comisia Europeană, după ce în urmă cu aproape trei săptămâni anunțase deja România. Au sosit, astfel, câteva recomandări pentru autoritățile române, formulate de către cei de la Bruxelles.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ce recomandă unul dintre documentele publicate de Comisia Europeană:

• România ar trebui să pună capăt situației actuale a deficitului excesiv până cel târziu în 2022.

• România ar trebui să atingă ținta de deficit de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022 din PIB, ceea ce corespunde unei creșteri a cheltuielilor publice de 8,2% în 2020, 5,5% în 2021 și 5,5% în 2022.

• România ar trebui să specifice și să pună în aplicare, riguros, măsurile necesare pentru a realiza corecția deficitului excesiv până în 2022. Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o corecție durabilă într-o manieră favorabilă creșterii. România trebuie să folosească orice câștig pentru reducerea deficitului.

• Consiliul Uniunii Europene a stabilit un termen limită (15 septembrie 2020) pentru ca România să ia acțiuni și să raporteze în detaliu strategia de consolidare prin care să-și atingă țintele. De asemenea, autoritățile române ar trebui să raporteze progresul făcut în implementarea acestor recomandări la fiecare șase luni până când deficitul excesiv va fi corectat.

Citește și:

Florin Cîțu: Începe procedura de deficit excesiv/ Comisia Europeană a acceptat în totalitate un plan de reducere a deficitului