Cum va reacționa BNR la impactul coronavirusului? Greu de spus. SUA au tăiat dobânda cheie. Europa e desincronizată. Lucian Croitoru: În acest moment nu s-ar impune tăieri de dobânzi

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2020, 19:14 Economie | Finanţe & Bănci


Lucian Croitoru
Foto: Hotnews
Rezerva Federală a redus marți cu 50bp dobânda cheie într-o mișcare ce greu putea fi anticipată acum o lună de către economiștii americani, care mizau pe menținerea ei. Iar faptul că decizia a fost luată într-o ședință ne-programată pare să indice o situație de urgență, datorată în principal coronavirusului. Banca Centrală Europeană urmează să aibă ședința de board în 12 martie, apoi FED se întrunește iar pe 17 martie. BNR are programată următoarea întâlnire a membrilor CA pe probleme de politică monetară în 3 aprilie, dar deocamdată nu sunt argumente pentru a se modifica rata dobânzii de politică monetară.

Practic, americanii se tem că închiderea mai multor fabrici din China vor produce un șoc pe partea ofertei, care se va transmite în consumul privat (pe partea cererii, așadar), indicator aflat deja în recul în primul trimestru din acest an. Iar pentru a nu avea surprize neplăcute, au luat măsura reducerii dobânzii cheie.

Ce spune Lucian Croitoru, consilierul lui Mugur Isărescu?


”La noi, situația este diferită”, explică pentru HotNews.ro Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR. ”Chiar dacă am asista la un șoc pe partea ofertei, nu e cert gradul în care acesta s-ar transmite și pe partea cererii. Și, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, consumul nostru este deja la cote ridicate și practic, am putea vedea o corecție în consum”, spune Croitoru. Precizând că vorbește ca economist, nu în calitate de sfătuitor al Guvernatorului, Croitoru a mai spus că în acest moment nu s-ar impune măsuri similare celor luate de americani. ”Dar, până în aprilie, când are loc ședința Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară, multe se mai pot întâmpla!”, a mai adăugat acesta.

Decizia FED de a reduce rata dobânzii de referință cu 50 puncte bază la 1% (cea mai amplă din 2008), cel mai scazut nivel din vara anului 2017, e explicată și de Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania.. ”Pe de alta parte, FED a semnalat continuarea licitatiilor „repo” cel putin pana in luna aprilie si programului de cumparare de certificate de trezorerie cel putin pana in trimestrul II. Aceste decizii vizeaza contracararea riscurilor induse de propagarea epidemiei virusului corona si sustinerea economiei americane in trimestrele urmatoare. Totodata, decizia FED a fost influentata si de perspectivele de persistenta a inflatiei la un nivel inferior tintei in perioada urmatoare. Comitetul de Politica Monetara a semnalat ca este pregatit sa implementeze noi masuri pentru sustinerea economiei americane, in functie de evolutiile epidemiei virusului corona si impactul in sfera economiei reale. Dealtfel, piata financiara incorporeaza o probabilitate ridicata ca FED sa reduca din nou rata de dobanda pana la finalul semestrului I”, explică într-un raport Andrei Rădulescu.

Ce fac celelalte bănci centrale din lume?


Ceea ce a început ca un șoc în lanțul de aprovizionare al SUA s-a transformat într-un șoc financiar, deoarece piețele recunosc că impactul coronavirusului va fi mult mai mare. În prezent, îngrijorarea este că frica iscată ar putea schimba comportamentul corporativ și al consumatorilor domestici, determinând un șoc pe partea de cerere, confirmă un alt raport de miercuri, transmis de ING. Canalul de transmisie al acestui șoc ar veni cel mai probabil prin sectorul turismului, al ospitalității (restaurante, cheltuieli de agrement) , acestea fiind cele mai vulnerabile. Dacă mai adăugăm o performanță mai slabă a exporturilor și o posibilă contracție a PIB-ului în al doilea trimestru, lucrurile nu mai arată îmbucurător.

Investitorii au exprimat speranțe că mișcarea îndrăzneață a Fed va fi însoțită de mișcări similare ale celorlalte bănci centrale. Deocamdată însă acestea par a dori să mai aștepte înainte de a lua o decizie.
 • Banca Centrală Europeană (BCE)
Sub conducerea președintelui Christine Lagarde, BCE pare mai puțin sensibilă la evoluțiile pieței financiare decât era sub predecesorul ei, Mario Draghi. A existat o conștientizare din ce în ce mai mare asupra efectelor adverse ale măsurilor neconvenționale ale BCE, scăzând speranța sau, cel puțin, disponibilitatea, de relaxare suplimentară a politicii monetare.

BCE nu a optat pentru o coordonare cu Fed (nefiind prima oară când o asemenea fractură apare), semnalând doar că factorii de decizie preferă să aștepte și să vadă până săptămâna următoare, când probabil vor încerca să convingă piețele prin vorbe, nu și prin decizii de politică monetară. ”Este greu de spus dacă cuvintele vor fi într-adevăr suficiente sau dacă BCE se va simți forțată să acționeze. Multe vor depinde de cum evoluează virusul și piețele financiare în zilele următoare”, spun economiștii ING

Această combinație de teamă și incertitudine ilustrează încă o dată faptul că BCE pare să fi rămas fără muniție, mai susțin autorii raportului. Cu toate acestea, nu ar trebui să excludem unele mișcări dacă situația se deteriorează. Este posibilă o reducere a dobânzii cheie, combinată cu o serie de măsuri mai mult sau mai puțin ortodoxe.
 • Banca Angliei (BoE)
Îmbunătățirea sentimentului în urma alegerilor din decembrie a fost suficient pentru a convinge Comitetul de politică monetară să nu scadă ratele dobânzilor în ianuarie. Dar, dacă coronavirusul ar crea un șoc de cerere mai mare, acest lucru s-ar putea schimba. Comentariile guvernatorului Carney indică faptul că membrii comitetului doresce să aștepte mai multe date înainte de a decide cum să acționeze.

La fel ca BCE, factorii de decizie sunt mai puțin sensibili la mișcările din piața financiară decât Fed și vor asculta jucătorii din piață cu cea mai mare atenție pentru a evalua amploarea recesiunii. Cu toate acestea, considerăm că factorii de decizie vor reduce în cele din urmă ratele dobânzilor la 0,5% în martie și, la fel ca în cazul BCE, s-ar putea orienta spre măsuri de relaxare a creditului.
 • Banca Centrală a Canadei(BoC)
Are mai mult spațiu de manevră decât alte bănci pentru a oferi sprijin economiei și piețelor financiare. În trecut nu s-a temut să facă pași îndrăzneți, așa că nu ne-ar mira să vedem o tăiere de 50 de puncte de bază în lunile următoare.
 • Riksbank
Economia deschisă a Suediei este vulnerabilă la întreruperea lanțului de aprovizionare. Chiar și așa, relaxarea monetară nu este neapărat inevitabilă. O reducere a dobânzii cheie este posibilă, dar ar veni la doar câteva săptămâni după ce bancherii centrali au decis măsuri care s-ar bate cap în cap cu aceasta.
 • Banca Centrală a Elveției
Aprecierea francului elvețian este o problemă pentru Banca Națională Elvețiană, care se vede nevoită să intervină pe piețele de schimb valutar pentru a evita deflația. Întrebarea este ce pot face bancherii centrali? Dacă presiunea devine prea mare, BNS ar putea să-și reducă dobânda cheie până la -1% dacă va fi nevoită. Deocamdată, nu acesta este scenariul de bază și credem că Banca Elveției va dori să evite acest lucru.
Reserve Bank of Australia (RBA)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4545 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Poezii (Miercuri, 4 martie 2020, 20:46)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Fiecare banca centrală isi face strategia si tactica cu care va aborda criza asta.
  BNR probabil ca va astepta.

  Dar oricâte analize sau scenarii se vor face un lucru e sigur:
  Ro va intra intr-o criza de o magnitudine fara precedent.
  In 4 sau 5 luni.

  Motivez astfel:
  - coronavirusul se va manifestă in forta in maximum 3 sau 4 luni - varf de criza epedemiologica,
  - asa zisa economie romaneasca isi va reduce activitatea pentru ca încetinirea ritmului de productie in plan global se va propaga si in Ro,
  - asa zisa economie, cum zis mai sus, de fapt un motor care nu produce decat bazat pe importuri pentru ca se produce prea putin aici si nu prea se exportă,
  - de aici si presiunea valutară pe curs,
  - au crescut cumpararile de valută si normal ca se vede la toate valutele cresterea substanțială,
  - nu sunt acumulări la lei ci mai degrabă conversia leilor in valute,
  - venirea romanilor de sărbători va creste exponențial cazurile de infectare,
  - instituirea carantinei si generalizarea sa, va amplifica criza si goana după mâncare in hipermarchet si alte masuri,
  - criza politica in curs va fi cu impact social puternic pentru ca nimeni Nu mai vrea niciun fel de alegeri si niciunul nu vrea sa-si asume guvernarea in conditii de criza,
  - asa zis ii lideri politici ai momentului sunt de kakao,
  - niciodata in conditii de criza autoritățile statului nu s-au descurcat si au fost incapabile sa gestioneze crizele,
  - Din ratiuni de prudență cred ca masa critică panicată a poporului va cumpara valuta,
  -presiunea care urmează pe curs,
  - si mai pot vedea si altele.
  Preventiv
  Cred ca se impune o crestere a dobânzilor la depozite la 5 sau 6% intr-o prima faza apoi daca lucrurile degenerează in 4 /5 luni aceste dobânzi pot sa urce la 8 sau 10%.
  Doar BNR poate interveni.
  Acumulările in lei vor creste la 5% dobanda la depozit, cursul valutar va stagna, importurile se vor mai reduce iar in acest scenariu de crestere a dobanzilor care se vor propaga tot in 4 sau 5 luni ar putea sa vedem luminița
  • +1 (3 voturi)    
   :) (Miercuri, 4 martie 2020, 22:43)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Vezi ca te contrazici pe alocuri.

   1. Daca avem o "asa-zisa" economie atunci ea nu poate fi afectata prea tare de coronavirus. Mai afectate ar fi economiile "pe bune", care au de unde sa scada.

   2. Daca avem coronavirus, atunci de sarbatori nu vor veni prea multi romani in tara. Fie vor fi in carantina in tarile de rezidenta, fie nu vor dori sa treaca printr-un triaj sau posibila carantina de 14 zile in Romania.

   3. Daca lumea crede ca vine vreo criza, crezi ca ii va convinge un 5% la depozitele in lei? Nu cred. Decizia de a investi in valuta e una irationala, nu pe baza de comparatii de rate de dobanda la depozite...

   Marea necunoscuta a virusului e ce va fi mai afectat la nivel global, regional si local: cererea (consumul) sau oferta (productia). De aici porneste totul. Si e posibil ca oricare din cele doua sa fie afectate masiv.

   PS: ai dreptate ca BNR probabil va astepta. Intai se aseaza marile ape la nivel global si dupa aia ne pozitionam si noi, asa e logic.
   • -1 (1 vot)    
    Gresit (Joi, 5 martie 2020, 11:08)

    gronzo [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Tocmai economiile slabite sunt afectate cel mai rau de criza economica. Romania a avut scadere economica record dupa criza financiara din 2007, mult mai mare decat a unor tari avansate economic.
 • +1 (5 voturi)    
  mda (Miercuri, 4 martie 2020, 22:12)

  transpenibilus [utilizator]

  E o varianta de lucru, cu ipoteze si argumente.
  Din pacate nu vom stii care e ADEVARUL pana nu apar "specialistii Kiselef6" prec, Tayen, mazeta, zizin, xrogo, mmmircea, kingdavidhot, Fides, okii pe voi, ochy la usa, uachile la bani etc.
  Ei sunt turnesolul, priceputii de service.
  • 0 (2 voturi)    
   Coronavirus a venit sau nu la timp? (Joi, 5 martie 2020, 9:07)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Citez din ultimul raport BNR, asupra inflatiei: „Un alt factor de risc conturat recent, dar cu potențial apreciabil de a afecta coordonatele scenariului de bază, se referă la posibilitatea extinderii epidemiei de coronavirus, cu efecte atât directe, cât și propagate asupra creșterii economice și evoluției prețurilor la nivel global. Efecte de sens opus, de stimulare a creșterii economice, sunt asociate unei posibile relaxări a conduitei politicii monetare de către BCE și Fed”. Si ma opresc aici, deoarece mai ieri expertii romani care bagatelizau epidemia de coronavius, inclusiv de la nivel inalt, pot avea un preview cum vor evolua lucrurile doar aruncand o privire la ce se petrece in Italia. Iar azi vorbim de pandemie.
   P.S.
   Trans-ule iti doresc sa castigi toata viata ta atat de multi bani cu cat primesc eu in calitate de, te citez: "specialistii Kiselef6" .
 • +2 (2 voturi)    
  USA si China (Joi, 5 martie 2020, 10:33)

  ..13 [utilizator]

  Economia USA este dependenta de cea a Chinei in mult mai mare masura decat cea din RO sau cea din Europa. Dar, este adevarat ca valul se va transmite prin toate canalele si deci si RO este vulnerabila dar intr-o mult mai mica masura.

  RO nu are fabrici si uzine acolo si nici nu produce parti componente care sa fie produse si apoi importate din China sub vreo marca romaneasca. Nici nu exporta in China...

  zic fara rautate ca totusi reactia FED-ului a venit si ca urmare a unei mici dar mari presiuni politice ceruta, intr-o forma sau alta, chiar direct de seful cel mare nu de la FED, stiti voi de unde...

  La noi, as spune ca este ba din contra - mai terminati odata cu consumul ala exagerat ca nu ajungem decat cu totii in sapa de lemn, si, basca, se uite deja crucis la noi Evropa care ne si monitorizeaza deficitul bugetar si de o fi bine sau de o fi rau noi pe toate ar trebui sa le ducem spre EMU, daca se poate...

  Cert este ca o mare fereastra care s-a deschis pentru a indrepta pe ici pe colo, doar prin partile esentiale, ceea ce nu prea fu prea bine in RO in ultimii ani.

  Pare ca totusi stelele sunt oarecum aliniate pentru a indrepta greselile unora si poate incercam sa nu le mai repetam asa de repede.

  Gasesc ca este pozitiv ca se incearca o discutie asupa unor aspecte relativ complexe.
 • 0 (0 voturi)    
  conf. instructiunilor (Vineri, 6 martie 2020, 1:04)

  nash pandelica [utilizator]

  se spala pe maini, spala banii...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by