Plasamentele în obligațiuni guvernamentale se înmulțesc în această perioadă, fiind considerate o plasă de siguranță în perioade de criză, în timp ce bursele din Europa și din Asia continuă să rămână pe roșu pe fondul temerilor privind impactul coronavirusului, scrie Financial Times. Randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a scăzut cu 11 puncte de bază, până la 0.8%, iar cel oferit de Trezoreria SUA pe 30 de ani a scăzut cu 14bp până la un nivel minim de 1.4051%.

UPDATE UPDATE 12:45 Principalele burse europene își adâncesc pierderile: Londra și Madrid cad cu peste 3%, indicele Dax pierdea 3,40% la Frankfurt

În SUA se preconizează o altă zi în cădere după ce joi, S&P 500 a coborât cu 3,4%. Indicele Topix din Japonia a scăzut cu 2,9%, în timp ce yenul - văzut ca un refugiu în perioadele de incertitudine - a crescut 0,3% și atingând un maxim al ultimilor 6 luni, de 105,85 ¥ pe dolar.

Banca de Dezvoltare a Asiei a avertizat, vineri, că focarul de coronavirus ar putea ”tăia” 1,7% din creșterea economică a Chinei și ar putea reduce PIB-ul global cu până la 0,4%, pierderile urcând la 347 miliarde de dolari la nivel mondial.

Rezerva Federală a redus ratele dobânzilor cu 50bp la începutul acestei săptămâni în urma unei întâlniri de urgență. Boardul Fed se întâlnește iar în perioada 17-18 martie, existând o probabilitate ridicată ca la ședința din aprilie să asistăm la noi reduceri a dobânzii cheie.

Investitorii sunt, de asemenea, îngrijorați de modul în care focarele de coronavirus din Japonia și Coreea de Sud vor afecta două dintre cele mai mari economii din Asia. Evaluările globale S&P de vineri prognozează că virusul ar putea provoca pierderi de 211 miliarde de dolari în acest an, reducând rata anuală de creștere a regiunii Asia-Pacific la cel mai mic nivel de la criza financiară globală.

În India, banca centrală a anunțat preluarea băncii Yes Bank. Tot acolo, indicele bursier Sensex a scăzut cu 2,4 la sută, iar rupia a slăbit.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de vineri, iar la 35 de minute de la debut consemna tranzacţii în valoare de 4,49 milioane de lei (934.717 euro), notează Agerpres.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 0,86%, până la 9.511,97 puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu un procent similar.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,15% din valoare, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 1,32%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 2,22%.

BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 1,06%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau societăţile Electroputere (+4,55%), Fond Deschis de Investiţii ETF Tradeville (+0,86%) şi IAR Braşov (+0,66%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Ropharma (-4,35%), SIF Moldova (-4%) şi Biofarm (-3,24%).