Banca Centrală Europeană a avertizat băncile să fie pregătite pentru o posibilă creştere a numărului de atacuri cibernetice ca parte a consecinţelor generate de coronavirus.

Băncile au primit în această săptămână o scrisoare prin care erau îndemnate să testeze capacitatea sistemelor lor tehnologice "şi prin prisma unei posibile creşteri a atacurilor cibernetice şi a unei posibile dependenţe în creştere faţă de serviciile bancare la distanţă", potrivit Bloomberg, citată de Rador.

Ceea ce arată că Banca Centrală Europeană este îngrijorată de posibilitatea ca infractorii să urmărească să profite de haosul provocat de coronavirus. Izbucnirea crizei coronavirusului a determinat instituţiile de creditare să ceară mai multor angajaţi fie să lucreze de acasă, fie să repartizeze angajaţii în diverse birouri, în timp ce tot mai mulţi clienţi optează pentru tranzacţii bancare electronice în loc să meargă până la agenţii.

Deşi băncile şi-au îmbunătăţit apărarea împotriva hackerilor în ultimii ani, Banca Centrală Europeană a inclus criminalitatea cibernetică şi deficienţele tehnologice printre principalele riscuri ale domeniului în 2020. Scrisoarea trimisă de Banca Centrală Europeană face parte din eforturile de a asigura că băncile vor putea funcţiona în cazul în care vor fi afectate în mod direct de epidemia de coronavirus care a perturbat până acum economia globală.

Andrea Enria, şeful SSM, a scris că aşteaptă de la bănci să evalueze riscurile cu privire la o creştere a fraudelor în spaţiul cibernetic care ar ţinti atât clienţii, cât şi băncile, de exemplu prin phishing mails. De asemenea, el a precizat că băncile vor trebui să ia legătura cu contractori externi pentru prestarea de servicii şi pentru a stabili modul în care vor fi ele capabile să continue să ofere servicii în caz de pandemie.