Într-o discuție cu reporterul HotNews, oficialii Băncii Transilvania spun că, în ceea ce priveşte impactul coronavirusului asupra economiei, pe fondul lipsei de informaţii clare apar și multe speculații. ”Dacă situaţia de fond nu se prelungeşte foarte mult, credem că mai degrabă impactul asupra economiei va fi limitat şi reluarea creşterii poate fi rapidă”, spun aceștia.

Luminita Runcan, BTFoto: Hotnews

”Ne uităm cu foarte mare atenție la ce se întâmplă, la noutăţile care apar. Este destul de multă incertitudine şi într-un fel e firesc, având în vedere că este un subiect nou şi are legătură cu sănătatea oamenilor. Avem un plan pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în cazuri speciale, cu măsuri şi acţiuni care să asigure atât buna desfăşurare a activităţii băncii, cât şi protecţia activelor clienţilor şi ale băncii. De asemenea, avem comunicări sistematice către angajaţi, cu accent pe prevenţie şi responsabilitate cu privire la contextul coronavirus”, spune într-o discuție cu HotNews.ro Luminita Runcan, Director General Adjunct, Chief Risk Officer al Băncii Transilvania.

HotNews.ro a stat de vorbă cu reprezentanții sistemului bancar pe tema impactului coronavirusului, urmând să publice părerea acestora despre starea economiei, cum îi afectează sau i-ar putea afecta noul virus și ce planuri au.

Vezi în continuare discuția cu Luminița Runcan, Chief Risk Officer al Băncii Transilvania.

Rep: În ce măsură sunteți îngrijorați de evoluția situației privitoare la coronavirusul COVID-19?

Luminita Runcan: Ne uităm cu atenţie la ce se întâmplă, la noutăţi. Este destul de multă incertitudine şi într-un fel e firesc, având în vedere că este un subiect nou şi are legătură cu sănătatea oamenilor. Sunt prea puţine informaţii confirmate deocamdată. În ceea ce priveşte impactul asupra evoluţiei economiei, pe fondul lipsei de informaţii clare - legate de stadiul reluării producţiei în China, de exemplu, sau despre impactul pe lanţurile logistice din Europa -, vedem foarte multe speculaţii. Dacă situaţia de fond nu se prelungeşte foarte mult, credem că mai degrabă impactul asupra economiei va fi limitat şi reluarea creşterii poate fi rapidă.

Rep: Aveți un plan privitor la situația în care lucrurile s-ar înrăutăți?

Luminita Runcan: La Banca Transilvania avem un plan pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în cazuri speciale, cu măsuri şi acţiuni care să asigure atât buna desfăşurare a activităţii băncii, cât şi protecţia activelor clienţilor şi ale băncii. De asemenea, avem comunicări sistematice către angajaţi, cu accent pe prevenţie şi responsabilitate cu privre la contextul coronavirus. La fel, ne-am sfătuit colegii să se informeze doar din surse de încredere si să reacţioneze echilibrat. Suntem atenţi la recomandările autorităţilor. Dacă situaţia o va cere, ne adaptăm. Suntem pregătiţi.

Rep: O serie de oficiali europeni (dar nu numai) au vorbit despre un impact consistent al epidemiei asupra creșterii globale precum și al economiilor din zona OECD. Considerați că economia României va suferi de pe urma coronavirusului? Cum?

Luminita Runcan: Există păreri, anumite puncte de vedere, însă nu informaţii suficiente despre epidemie. Din ce se vede până acum, mai ales dacă ieşirea din situaţie nu va întârzia mult, credem că impactul va fi limitat. Mai mult, autorităţile din România, din ţările vestice sau din China au la dispoziţie o serie de măsuri pe care le pot lua să stimuleze activitatea economică. Suntem siguri că autorităţile vor interveni, dacă va fi cazul, pentru a atenua potenţialele efecte negative.

Rep: Care ar putea fi impactul coronavirusului asupra activității băncii Dvs? Vă așteptați la mișcări în jos (sau în sus) ale dobânzilor la credite/depozite?

Luminita Runcan: La o adică, impactul asupra băncii va fi acelaşi ca asupra altor companii naţionale. Eventuale intervenţii asupra dobânzilor de referinţă sunt apanajul Băncii Centrale şi sunt sigur că acolo se monitorizează situaţia, având acces la cifre şi la informaţii detaliate. Situaţia este neobişnuită, mai ales pentru că este vorba de ceva medical şi implică sănătatea şi viaţa oamenilor, însă pe partea economică noi credem că imediat ce lucrurile vor reveni la normal sau vor avea o ameliorare, activitatea economică îşi va relua dinamica. Suntem destul de optimişti că impactul va fi limitat.

Rep: Din discuțiile pe care le aveți periodic cu clienții mijlocii și mari, cum apreciați starea lor de spirit (sunt îngrijorați, sceptici, ignoră pericolul coronavirusului...)?

Luminita Runcan: Clienţii sunt interesaţi de subiect, cum este şi normal, dar determinaţi să-şi continue afacerile şi să se adapteze dacă situaţia o va cere.

Citește și: