Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de luni, iar la o oră de la debut indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de aproape 8%, cele mai afectate companii fiind cele din sistemul bancar dar și OMV Petrom, afectată de scăderea prețului petrolului pe plan mondial. Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 8,34%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 8,81% din valoare, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 8,95%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 8,23% iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 9,26%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau societăţile Electroputere (+4,55%), Rompetrol Rafinare (+3,7%) şi MedLife (+3,62%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Carbochim (-10,81%), Prebet (-6,98%) şi Comelf (-6,91%).

Bursa de la Bucureşti evoluează, luni dimineaţa, în ton cu pieţele internaţionale. Principalele burse din Asia înregistrau pierderi semnificative, victime ale propagării epidemiei mondiale de coronavirus şi ale prăbuşirii pieţei petrolului, care a condus la o apreciere a yenului japonez în raport cu dolarul, transmite AFP, citat de Agerpres.