Cinci lucruri de trebuie să țină cont cei care conduc companiile
Examinați și ajustați strategia pe termen lung. Evaluați condițiile pieței și implicațiile pe termen lung, definiți dorința companiei și starea finală odată ce criza a trecut. Determinați unde să investiți pentru a vă crește cota de piață.
2. Prima dată protejați-vă oamenii
Protejați talentele. Prioritatea să fie siguranța și bunăstarea angajaților și investiți atât cât e nevoie într-un mediu de lucru sănătos și sigur.
3. Cash-ul este rege
Tăiați costurile și administrați cash-ul. Urmăriți vânzările, cheltuielile generale și administrative și economiile indirecte ale costurilor de achiziție. Gestionarea „strânsă” a numerarului și eliberarea sumelor suplimentare din bilanț vor ajuta cel mai bine companiile, indiferent de cât durează epidemia.
4. Ținteți pasul cu schimbările
5. Investiți pe termen lung
Fiți gata atât de oportunități, cât și de provocări. Actualizați proactiv fuziunile și achizițiile, iar planurile de parteneriat să includă potențiale achiziții și diversificare cât mai îndrăznețe. Fiți gata să vă mișcați repede dacă apar oportunități. Luați în considerare potențialele schimbări ale condițiilor de pe piața chineză după coronavirus, examinând cu atenție înainte de a lua decizii.
Diferența dintre SARS și Coronavirus din punct de vedere al efectelor economice
„În 2003, totuși, China reprezenta în jur de 4% din PIB-ul mondial. Astăzi, economia chineză este de aproape 7 ori mai mare, reprezintă 16% din PIB-ul mondial și joacă un rol critic în lanțurile de aprovizionare în lume. Estimările impactului economic al coronavirusului indică o reducere de 0,2 – 0,5% a PIB-ului Chinei, reprezentând un cost de 500 miliarde yuani (circa 72 miliarde dolari), comparativ cu circa 100 miliarde în 2003 (14,3 miliarde dolari)”, arată analiza citată.

„Diferența dintre coronavirus și SARS ar putea rezulta în mai multe consecințe economice severe. Trebuie luată în considerare rata de contagiune, care a fost exacerbată de momentul în care s-a terminat Anul Nou Chinezesc, când mulți chinezi călătoresc”, menționează analiza.
Industria care a fost lovită cel mai mult de SARS, adică serviciile, acum are o proporție mai mare în economia chineză – 54%, comparativ cu 42% în 2003.
„Economia chinezească deja încetinea înainte de această epidemie, ceea ce reprezintă o diferență critică comparativ cu acea traiectorie mare de creștere din 2003. Sunt și diferențe care ar putea ajuta la scăderea pagubelor. Astăzi, China este un centru de putere în ceea ce privește internetul și comerțul online. Rețelele robuste de livrare ar putea ajuta la susținerea consumului, chiar cu milioane de chinezi în carantină. Mulți încă pot continua să lucreze de la distanță, cel puțin parțial putând compensa din scăderea productivității”, arată analiza.
- Transportul, turismul, divertismentul, retailerii tradiționali, imobiliarele, sectorul de mâncare și băutură, automobilele și asigurările vor fi lovite rău (în China n.r.).
„Ne așteptăm ca pe termen scurt să scadă exporturile. Banca Internațională a Chinei estimează că, pe termen scurt, impactul exporturilor va costa 30 miliarde dolari. Asta va accelera diversificarea multor multinaționale în afara Chinei ca sursă de producere a bunurilor”, se mai spune în analiză.