Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), ale cărui bănci membre deservesc milioane de clienți persoane fizice si juridice, face apel către toți prestatorii și utilizatorii de servicii bancare de a proteja publicul și proprii angajați prin respectarea regulilor stricte de igienă și prevenție mai ales în ceea ce privește operațiunile cu numerar, pentru a preveni răspândirea și creșterea infecțiilor cu noul tip de coronavirus ce poate cauza afecțiunea respiratorie numită COVID-19.

Bancher si clientFoto: sxc.hu

CPBR recomandă populației:

• să folosească în această perioadă cu precădere mijloacele de plată la distanță (aplicații online și mobile banking), carduri sau alte metode de tip “contactless” pentru plata bunurilor și serviciilor în magazine, precum și plăți securizate pentru cumpărăturile online;

• metodele de plată la distanță sau contactless, igienice și la indemâna oricarui consumator, sunt extrem de eficiente în prevenirea contaminării cu virusuri sau bacterii, fiind de altfel și extrem de sigure din punct de vedere al utilizării, în sensul că în cazul pierderii acestora nu se pierd banii din conturile care le alimentează;

• în cazul în care sunt necesare vizite în agențiile bancare, să păstreze o distanță sigură, de cel puțin un metru, față de alte persoane, fie ca sunt clienți sau personal al băncii;

• sa amâne vizitele în agenții dacă au călătorit în țări sau zone afectate de coronavirus;

• de asemenea, să urmeze toate indicațiile privind igiena și măsurile preventive în orice situație, în primul rând spălarea pe mâini cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde, cât de des este posibil.

Pentru înțelegerea răspândirii noului tip de coronavirus (2019-nCoV) și a metodelor pentru prevenirea contaminării, vă rugăm să consultați site-urile Ministerului Sănătății sau cel al ANPC.

Cu privire la măsurile de prevenție din cadrul instituțiilor de credit, băncile ce opereaza în România au implementat deja planuri de protecție atât pentru angajați cât și pentru clienți. Foarte multe dintre acestea au decis interzicerea călătoriilor de serviciu în zonele de risc, amânarea unora dintre evenimentele programate în perioada următoare și instruirea salariaților cu privire la conduita pentru protejarea împotriva bolilor contagioase.

Au fost intensificate activitățile de curățenie în spații utilizând materiale dezinfectante speciale, a fost suplimentată dotarea punctelor sanitare cu săpun sau alte substante antibacteriene si înființate puncte gratuite de alimentare cu substanțe antiseptice. Băncile țin evidența strictă a călatoriilor anagajaților, cu respectarea regulilor de monitorizare și autoizolare a celor care au venit din zone afectate, iar in multe cazuri personalului si se distribuie măști de protectie, soluții dezinfectante, mănuși chirurgicale de unică folosință (celor care lucrează cu numerar).

Cele cinci bănci care compun CPBR dețin peste jumătate din totalul activelor bancare și al angajaților din sistemul bancar. Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romană, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.