Din perspectiva evoluției PIB-ului nominal în 2019, România a înregistrat un nivel de peste 222 miliarde euro, depășind Cehia și poziționându-se pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene (fără Marea Britanie), reiese dintr-un raport realizat de Banca Transilvania (BT). De precizat că Cehia are o populație de 10,6 milioane persoane, iar România de 19,5 milioane.

Romania in topul PIB-ului nominal din UEFoto: Banca Transilvania

Banca Transilvania subliniază faptul că România a depășit Grecia în 2017 și Portugalia în 2018.

“De asemenea, atragem atenția cu privire la faptul că PIB-ul nominal a crescut cu aproximativ 97 miliarde euro în deceniul anterior (2009-2019). Această evoluție a fost puternic influențată de reducerea economiei informale, în contextul dezvoltării rețelelor de comerț și fiscalizării mai active”, menționează raportul BT.

Pe de altă parte, spune documentul, dinamica investițiilor productive a fost una lentă în deceniul anterior, în contextul resimtirii impactului valurilor Marii Recesiuni.

Conform BT, investițiile productive au crescut în România cu un ritm mediu anual de 3% în perioada 2009-2019, inferior nivelurilor înregistrate în Ungaria (4,8%), Slovacia (3,7%) și Polonia (3,2%).

“De asemenea, calculele pentru perioada 2007 (anul declansarii Marii Recesiuni) – 2019 indică o dinamică medie anuală a investitiilor productive de doar 0,4% în România, cu mult sub nivelurile din Ungaria (3.3%), Polonia (3.2%), Germania (1.6%), Slovacia (1.5%) și Cehia (1%)”, se mai spune în document.

• Una din provocările cu care se confruntă economia României în acest deceniu este tranziția de la cantitativ la calitativ, prin implementarea unui mix echilibrat de politici economice, axat pe dezvoltare durabilă.

• România poate intra în primele 10 economii ale Uniunii Europene până la finalul acestui deceniu, scenariu condiționat de implementarea de proiecte investiționale pe criterii de calitate și eficiență.

“Pentru perioada 2020-2022 ne așteptăm ca investițiile productive să crească cu un ritm mediu anual de 5,4% în România, superior dinamicii prognozate pentru PIB (3,8%)”, se mai spune în documentul BT.