Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice o anexă a unei Hotărâri din 2007 cu privire la componența Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. Funcția de președinte al CIFGA va putea fi ocupată de orice secretar de stat, prin ordin de ministru. Dacă ne uităm în trecut, anexa a mai fost modificată de atunci și până acum de 9 ori. Acum ar fi a zecea oară. Un membru câștigă anual peste 200.000 lei.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Proiect Hotărâre EximBank (conține și anexa)

Mulți miniștri de finanțe au modificat-o în funcție de interesele pe care le-au avut. Ei bine, acum problema este că pe zona de datorie publică nu mai există secretar de stat. Așa cum reiese din nota de fundamentare, în prezent coordonarea o asigură ministrul Florin Cîțu.

Astfel, conform anexei proiectului, funcția de președinte va putea fi ocupată de „secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, coordonator al Departamentului de datorie publică/Departamentului de buget, desemnat prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice. În cazul în care nu este desemnat un Secretar de Stat cu atribuții de coordonare de datorie publică/buget, Ministrul Finanțelor Publice va desemna prin Ordin un alt Secretar de Stat care să exercite atribuțiile de Președinte CIFGA”.

Această funcție putea fi ocupată, din 2007 până în ianuarie 2018 doar de secretarul de stat coordonator al Direcției generale de trezorerie și datorie publică. Apoi a putut fi ocupată de secretarul de stat coordonator al Departamentului de buget.

Totuși, din 2007, acea anexă a suferit diferite modificări. S-a ajuns, la un moment dat, să facă parte 18 membri din componența CIFGA, deși la început au fost 13 (cu tot cu funcțiile de președinte și vicepreședinți). Ulterior a ajuns la 15.

Cel mai recent, anexa a fost modificată în august 2019, când s-a dat funcția de membru și șefului cancelariei prim-ministrului. Aceasta modificare rămâne în picioare și acum.

Cât câștigă un membru

De precizat că nivelul indemnizației lunare a membrilor Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări este de 20% din salariul lunar al președintelui Băncii.

Uitându-ne pe declarația de avere a lui Traian Halalai, președitele băncii, în 2018, de exemplu, din calitatea de vicepreședinte al acestui comitet a încasat aproape 220.000 lei, iar funcția de președinte i-a adus peste 1 milion de lei.

Așadar, un membru în CIFGA câștigă circa 18.000 lei/lună, poate mai mult, deoarece astea erau veniturile din 2018.