CNS Cartel ALFA salută măsurile luate până acum pentru a împiedica răspândirea rapidă a virusului COVID-19. Considerăm că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a proteja sănătatea cetățenilor, dar și pentru a gestiona efectele economice și sociale ale acestei situații fără precedent, se arată într-un comunicat difuzat joi de organizație. ”Nu putem accepta ca povara economică a acestei crize, care probabil că va avea un impact mult mai sever decât criza financiară din 2008-2009, să fie suportată exclusiv de bugetul public, serviciile publice și lucrători. Angajatorii și companiile trebuie să-și asume partea lor din povara financiară a acestei crize”, spun sindicaliștii.

Ce se mai spune în comunicat:

  • La nivel european, Confederația Europeană a Sindicatelor a solicitat introducerea unor măsuri de urgență din partea instituțiilor europene, cum ar fi relaxarea normelor fiscale prevăzute de Pactul de stabilitate și creștere și normele privind ajutoarele de stat, adoptarea în același timp a legislației pentru ajutor financiar european pentru cei mai afectați. Aceasta trebuie să includă sprijin financiar pentru lucrătorii care sunt în carantină, suspendați de la locul de muncă sau concediați din cauza COVID-19. Astfel de măsuri trebuie susținute de măsuri eficiente la nivel național.
  • Suntem profund îngrijorați de implicațiile asupra lucrătorilor. Mulți dintre membrii noștri sunt în contact direct cu publicul și, ca atare, riscă să contracteze boala și să o transmită altora. Solicităm tuturor angajatorilor să aplice principiile prevenției, punând în aplicare toate măsurile adecvate de protecție a sănătății lucrătorilor la locul de muncă, în special pentru cei care prezintă un risc ridicat de expunere, inclusiv toți lucrătorii din domeniul sănătății. Trebuie să ne asigurăm că sănătatea și siguranța lor este prima prioritate.
  • Solicităm măsuri urgente pentru ca toți lucrătorii plasați în carantină, precum și cei obligați să rămână acasă, având în îngrijire copii sau membri ai familiei bolnavi sau în carantină să-și poată lua concediu fără să-și piardă locul de muncă sau venitul.
  • În acest sens, trebuie acordată o atenție deosebită lucrătorilor precari și atipici, care de cele mai multe ori nu beneficiază de aceleași drepturi și protecție ca și ceilalți lucrători. Sunt zeci de mii de astfel de lucrători grav afectați, în special în sectoarele direct lovite de această criză (turism, divertisment, transporturi), mulți dintre aceștia neavând dreptul la concediu medical. Lucrătorii din sectoarele cu salarii mici sau aflați în situații precare de muncă depind foarte mult de veniturile din muncă.
  • Având în vedere imperativul de a se asigura succesul eforturilor de limitare a răspândirii virusului, este esențial ca lucrătorii să nu aibă întreruperi de venit care decurg din COVID-19. Pe lângă eforturile de a menține neîntrerupte veniturile nete ale lucrătorilor, sunt necesare o serie de alte măsuri complementare, cum ar fi suspendarea temporară a plății ratelor bancare sau utilităților.
  • Focarul COVID-19 subliniază necesitatea consolidării sistemelor de sănătate publice bazate pe universalitate și solidaritate, ca parte a modelului social al UE și al angajamentului față de servicii publice de calitate. Sunt necesare mai multe investiții publice pentru a asigura un nivel suficient de personal bine pregătit și acces la asistența medicală pentru toți.
  • În acest sens, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” solicită Guvernului să informeze și să consulte partenerii sociali în mod corespunzător și în timp util, astfel încât să poată contribui la garantarea intereselor lucrătorilor, în special atunci când se adoptă ad hoc măsuri sociale și economice care pot apărea din această criză. Orice măsură care nu va ține cont de interesele lucrătorilor va conduce la adâncirea și prelungirea efectelor acestei crize fără precedent.