Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, joi, prognoza de creştere pentru economia europeană pentru acest an şi anul viitor, iar preşedintele Christine Lagarde nu respinge posibilitatea ca zona euro să intre în recesiune din cauza presiunii exercitate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Președintele BCE, Christine LagardeFoto: Wikimedia Commons

Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat că este de așteptat ca economia zonei euro să crească cu 0,8% anul acesta, în condițiile în care prognoza din decembrie era de 1,1%.

Întrebată la o conferinţă de presă dacă este posibilă o recesiune, şefa BCE a spus că evoluţia economiei va „depinde în mod clar de viteza şi forţa" răspunsului colectiv în faţa pandemiei, care a pus economia globală „faţă în faţă cu un şoc major". În primul rând, răspunsul coordonat trebuie să vină în domeniul fiscal, a spus ea.

Noile cifre privind creşterea economică de 0,8% pentru acest an fac parte dintr-o prognoză realizată înainte de izbucnirea epidemiei în Europa. Cel mai probabil, acestea nu mai sunt de actualitate, a recunoscut Lagarde.

Banca centrală estimează un ritm de creştere de 1,3%, în 2021 şi de 1,4%, în 2022, prognoza pentru 2021 fiind în scădere cu 0,1 puncte procentuale în raport cu cea din decembrie.

Miercuri, şefa Băncii Centrale Europene a declarat că Europa riscă un şoc economic major, similar celui generat de criza financiară din 2008, dacă liderii ţărilor nu acţionează urgent pentru a contracara coronavirusul.

BCE a decis, joi, menţinerea nivelului ratei dobânzii de politică monetară, dar a dispus măsuri de stimulare a economiei.