Ordinul prin care este reglementată oficial platforma e-Popriri a fost publicat joi în Monitorul oficial. Acesta reglementează o nouă procedură de executare silită – emiterea electronică a popririlor puse asupra conturilor bancare atunci când contribuabilii înregistrează datorii restante, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

Platforma e-Popriri este un spațiu privat de pe portalul ANAF, pus la dispoziția instituțiilor de credit, prin intermediul căreia sunt comunicate actele de executare silită transmise electronic la distanță.

"Ca și procedură, organele fiscale ce au competență în executarea silită, transmit electronic adresele de înființare a popririi către unitatea de imprimare rapidă, în vederea procesării acestora. După procesarea și validarea de către unitatea rapidă a acestor popriri, platforma e-Popriri preia aceste informații și le comunică unităților de credit", spune Bența.

Popririle prelucrate zilnic până la ora 24 se consideră a fi comunicate unității bancare în următoarea zi lucrătoare la ora de începere a zilei bancare. Prin mesajul comunicat unității bancare, se comunică numărul de evidență al plății și codul fiscal al beneficiarului.

După momentul trimiterii către instituția de credit a mesajului cu informațiile privind suma datorată bugetului de stat, instituția de credit nu mai decontează alte documente de plată, până ce nu se realizează plata la buget.

Procedura dezvoltă situații particulare în situațiile în care:

  • Există disponibilul de bani pentru plata integrală a datoriei;
  • Suma de bani existentă în cont este insuficientă pentru plata datoriei bugetare;
  • Nu există sume în contul bancar.