Comisia Europeană va anunţa vineri un set de măsuri care vor permite guvernelor statelor membre să susţină sectoarele economice afectate de criza coronavirusului, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali europeni, potrivit Agerpres. Prin aceste măsuri se va da undă verde cheltuielilor, care vor duce la creşterea deficitului, măsură anunţată deja de Italia, cea mai afectată ţară din UE de criza coronavirusului.

În plus, aceste măsuri vor oferi statelor care sunt de obicei reticente la ideea unor cheltuieli suplimentare, cum este Germania, un argument în plus pentru a debloca resurse financiare în cadrul a ceea ce ar urma să fie un stimulent fiscal coordonat la nivelul UE.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vice-preşedintele pentru afaceri economice, Valdis Dombrovskis, urmează să prezinte aceste măsuri într-o conferinţă de presă ce va începe la ora 1:00 p.m. (12:00 GMT). De asemenea, Von der Leyen ar urma să propună un plan destinat oferirii de credite cu dobânzi reduse firmelor care sunt în pericol de colaps din cauza crizei coronavirusului.

Potrivit regulilor fiscale europene, statele membre sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut şi datoria publică sub 60% din PIB. Regulile permit statelor membre să cheltuiască mai mult în situaţii de urgenţă. Reuters susţine că Executivul comunitar va reafirma acest principiu, subliniind în mod clar că pandemia de coronavirus justifică cheltuieli excepţionale.

De asemenea, prevederile UE limitează ajutoarele de stat pe care guvernele statelor membre le pot oferi companiilor aflate în dificultate, dar permit sprijinul de urgenţă în anumite circumstanţe. Şi în acest caz Executivul comunitar este aşteptat să confirme că regulile privind subvenţiile de stat vor fi relaxate temporar pentru a contracara încetinirea provocată de coronavirus.

În timpul crizei financiare globale din 2008/2009, o relaxare similară a prevederilor privind deficitul şi subvenţiile de stat au permis guvernelor europene să cheltuie miliarde de euro pentru salvarea băncilor şi relansarea economiei.

Însă pentru ca aceste măsuri să fie eficiente, este crucial ca statele cu o putere financiară mare, precum Germania, să fie dispuse să cheltuie mai mult într-o manieră coordonată.