Oamenii de afaceri români și străini reuniți în Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini au propus Guvernului un set de circa 100 de măsuri economice care să ajute mediul de afaceri să depășească această perioadă și să protejeze consumatorii de efectele epidemiei de coronavirus. Măsurile, transmise duminică HotNews, vizează amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni (cu o bonificație de 5% pentru companiile care decid să o plătească), scheme de împrumuturi garantate de stat sau flexibilizarea temporară a Codului Muncii.

Coronavirusul Covid-19Foto: HotNews.ro

Mai jos, o parte din aceste măsuri propuse:

​ • Amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificație de 5% pentru companiile care decid să o plătească. Este de departe cea mai mare cheltuială a companiilor, aproximativ 10 miliarde de lei lunar. Bonificația este importantă deoarece companiile care au lichidități trebuie încurajate să vireze aceste sume. Poate fi luată în considerare o etapizare a amânării acestor plăți pe măsură ce diferite sectoare devin afectate. Amânarea plății contribuțiilor sociale va permite sectoarelor afectate să disponibilizeze cât mai puțini angajați.

• Scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici și mijlocii pentru care amânarea plății taxelor nu este suficientă. De asemenea, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.

• Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanțare deschise de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

• Măsuri punctuale atât pentru sectorul de retail, cât și pentru cel de transport pentru a asigura aprovizionarea continuă cu hrană și medicamente, gaz, electricitate și combustibil a cetățenilor, șoferilor care vin din zone afectate. Deoarece tot mai multe țări își închid granițele sau restricționează accesul, este necesar ca Ministerul de Externe să fie în contact permanent cu țările vecine și cu țările prin care trec rutele de aprovizionare cele mai importante ale României, pentru a menține deschise coridoare speciale prin care să intre mărfuri în România.

• Este necesară o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a șoferilor care vin din zone afectate. Acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de șoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populației si agenților economici.

• Necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanță.

• Extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienților care sunt în mod obișnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectați temporar de implicațiile situației apariției noului coronavirus.

• Sectorul de turism este foarte expus riscului de faliment și are nevoie rapidă de intervenția autorităților.

• Înțelegem nevoia prioritară a autorităților publice de a înmagazina cantități mari de echipamente de protecție și dezinfecție, însă există o nevoie acută ca o parte semnificativă să fie lăsată să circule pe piață astfel încât și companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea și securitatea angajaților.

Lista tuturor măsurilor poate fi cittă aici.

Ce mai spun oamenii de afaceri:

”Cu fiecare om care stă acasă, cu fiecare blocaj care apare la nivelul companiilor pandemia se poate transforma dintr-o urgență globală de sănătate umană și într-o criză economică. Prima noastră grijă a fost să protejăm oamenii. Așa că am luat măsuri în ceea ce privește siguranța lor, atât din proprie inițiativă, cât și ca răspuns la solicitările autorităților. Suntem împreună. Dar avem nevoie de măsuri urgente, care să ajute economia României să rămână funcțională, chiar dacă viteza ei încetinește: bunurile trebuie să circule, magazinele și farmaciile trebuie să fie aprovizionate și este vital să nu fie întrerupte sursele de energie.

O economie slăbită înseamnă un stat slăbit. Trebuie să continuăm să rămânem împreună. Confederația Patronală Concordia – care aduce sub umbrela sa cele mai afectate sectoare în clipa de față cum sunt transporturile, retailul sau turismul - și Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de peste 100 de măsuri urgente care să ajute mediul de afaceri să depășească acest moment critic și să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus.

Autoritățile și mediul de afaceri trebuie să aibă o abordare în trei dimensiuni: păstrarea echilibrelor socio-economice al celor fiscal-bugetare, acțiuni concrete pe cele mai afectate și importante sectoare și etapizarea acestora într-o matrice de risc, astfel încât ele să fie prioritizate în funcție de modul în care evoluează situația din economie.

Sunt necesare măsuri de sprijin din partea statului pentru a fi evitată blocarea sau falimentul unor sectoare sau companii altfel sănătoase, iar statul are el însuși nevoie de resurse. Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini consideră că este importantă o abordare constructivă din partea autorităților. Companiile sunt aici pentru a fi consultate și pentru a putea evita o situație limită din care toată lumea are de pierdut.

Un tratament complex, cu măsuri pentru fiecare dintre sectoarele afectate, dar și măsuri suplimentare, socio-economice, de care avem nevoie în egală măsură”.