Republica Cehă a întărit duminică noaptea restricţiile privind combaterea epidemiei de coronavirus, interzicând deplasările, cu excepţia deplasărilor la serviciu, a cumpărăturilor esenţiale şi altor activităţi necesare. Măsura va dura cel puțin o săptămână, scrie presa cehă. Premierul Babis a declarat că noile măsuri intră în vigoare duminică la miezul nopţii. Noile restricţii vin la o zi după ce guvernul a dispus închiderea majorităţii magazinelor şi restaurantelor timp de cel puţin 10 zile. Alte măsuri includ închiderea școlilor și interzicerea aproape în totalitate a călătoriilor internaţionale începând din 16 martie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul a declarat carantină la nivel național duminică, 15 martie 2020, înainte de miezul nopții. Aceasta înseamnă și interzicerea parțială a liberei circulații a persoanelor în public. Măsura este valabilă opt zile, din 15 martie de la miezul nopții și până marți, 24 martie, ora 06.00.

Guvernul vrea să reducă astfel la minimum contactul dintre oameni. Aceștia vor putea acum ieși din case doar dacă merg la muncă, își cumpără mâncare sau au anumite probleme care reclamă prezența lor fizică, cum ar fi călătoriile absolut necesare pentru evenimente deosebite în familie sau vizitele la medic.

De asemenea, sunt permise vizitele la bancă sau oficiile poștale (dacă sunt necesare), alimentarea cu carburant pentru a răspunde nevoilor de bază sau călătoriile pentru a rezolva probleme oficiale urgente. Ultima excepție se aplică personalului oficial din rândul polițiștilor, șoferilor din transport public sau curierilor. Participarea la înmormântări este, de asemenea, o excepție.

Guvernul recomandă angajatorilor să permită angajaților să lucreze de acasă și să suspende activitățile care nu sunt necesare pentru funcționarea firmei.

În zonele publice, guvernul recomandă oamenilor să păstreze o distanță de cel puțin doi metri unii față de alții și să plătească cu cardul.

Nu există nicio restricție asupra transportului public național. Dimpotrivă, guvernul are în vedere întărirea acestuia. Primul ministru Andrej Babiš justifică acest lucru spunând că este necesar ca toată lumea să ajungă la locul de muncă. Reducerea numărului de autobuze ar aglomera mai degrabă transportul public și ar duce la un contact mai strâns între pasageri, ceea ce ar crește riscul de infecție.

Autoritățile publice- primării, administrații fiscale sau instanțe judecătorești- trebuie să-și limiteze relațiile cu publicul la două zile pe săptămână, timp de maximum trei ore.

De asemenea, guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanțelor de a renunța la amenzile și taxele administrative asociate cu depunerea tardivă a declarației de impunere. În practică, termenul limită pentru depunerea declarației fiscale atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost amânat la 1 iulie.

Guvernul a dispus primarilor să desemneze școli pentru îngrijirea copiilor cu vârste între 3 și 10 ani, ai căror părinți sunt angajați în cadrul corpului de securitate, al poliției sau al personalului medical.

Guvernul a mai interzis funcționarea restaurantelor și magazinelor de vineri până sâmbătă, cu excepția magazinelor de alimente, farmaciilor și benzinăriilor. Măsura este valabilă de sâmbătă 14 martie de la ora 6 dimineața și va dura zece zile. Singura excepție o constituie unitățile alimentare care oferă hrană angajaților, de tipul cantinelor.

Potrivit lui Babiš, magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne deschise, chiar dacă ar fi să se ia cele mai restrictive măsuri.

În plus, interdicția de a circula nu se aplică vehiculelor de tractare auto, a furnizorilor de piese de schimb ale vehiculelor, vânzării de articole de grădinărit, serviciilor funerare, vânzării dispozitivelor medicale sau distribuitorilor de produse alimentare. Taberele școlare vor fi închise și ele, la fel ca spălătoriile auto sau magazinele de aparatură electrică.

Guvernul se așteaptă ca oamenii să nu încalce carantina. Sancțiunile nu au fost menționate, dar anterior s-a vorbit despre o posibilă pedeapsă de până la 3 milioane de coroane (peste 100.000 euro).

Ţara de 10,7 milioane de locuitori a confirmat 253 de cazuri de îmbolnăvire fără niciun deces până acum.