​Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a emis două acte normative de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în acest an. Primul dintre ele prevedea că dispar funcțiile de inspector general și adjunct la antifraudă. Adică funcții de șefi, pentru că devin cu toții funcționari publici.

Sediu ANAFFoto: Hotnews

În Monitorul de luni au apărut 12 eliberări din funcții, semnate de premierul Ludovic Orban. Unii sunt de la București, alții de la Oradea, Deva, Constanța, Sibiu.

Acesta este, de fapt, efectul Ordonanței publicată pe 12 februarie în Monitorul Oficial.

Recent, Guvernul a mai adoptat o Hotărâre, un fel de partea a doua a Ordonanței, prin care se elimină 2.000 de posturi neocupate. Oricum, încă mai rămâne loc de angajări, fiind un deficit de personal în cadrul ANAF, conform datelor oficiale.

Prin cel de-al doilea act, se înființează Direcția generală de management al riscului, în subordinea președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, ca urmare a preluării activității de analiză de risc de la structurile cu atribuţii în acest domeniu. De asemenea, se înființează Direcția generala de strategie și monitorizare a proceselor în directa subordonare a președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin reorganizarea Direcției generale de strategie și relații internaționale.