ING Bank a revizuit negativ prognoza de creştere pentru economia României estimând o contracţie economică de 0,9% pentru anul acesta. Estimările pentru regiune au fost de asemenea revizuite, scrie Mediafax. ”Deşi săptămâna trecută eram încă relativ optimişti, semnalele pe care le primim din economia reală ne fac să ne aşteptăm la o contracţie a PIB în 2020. Cu excepţia unui impuls temporar pe zona de vânzări cu amănuntul care se datorează factorului frică, pur şi simplu nu ne putem aştepta la nimic bun de la următoarele luni", arată Valentin Tătaru, economist la ING România.

Covid 19 provoaca revizuirea indicatorilor economiciFoto: sxc.hu

”Ca urmare, ne aşteptăm la un prim trimestru de stagnare în raport cu trimestrul patru din 2019, un trimestru doi din 2020 groaznic şi o revenire graduală ulterior, ceea ce va duce la o creştere a PIB de (minus) -0,9%", adaugă Tătaru.

În ceea ce priveşte inflaţia, creşterea preţurilor de consum este prognozată să scadă pe fondul prăbuşirii preţurilor la carburanţi şi a reducerii cererii la o rată anuală de 2,5% la finalul anului. Estimarea anterioară pentru inflaţia de la finalul lui 2020 era de 2,8%.

În materie de curs euro/leu, ING Bank şi-a menţinut estimarea că un euro va valora 4,85 lei la finalul anului. Analiştii arată însă că există posibilitatea spargerii acestui nivel în timpul trimestrului al doilea din acest an, Banca naţională lăsând cursul să meargă până la un maxim de 4,86 lei/euro, evoluţie urmată de o cvasi-stagnare şi o întoarcele la 4,85 lei la finalul lui 2020. ING nu ia în calcul o reducere a dobânzii de referinţă de către BNR în acest an.

La începutul săptămânii, mai exact marţi, 16 martie, Tătaru anunţa că se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 5% din PIB pentru acest an chiar şi în situaţia în care majorarea pensiilor cu 40%, prevăzută să fie aplicată de la 1 septembrie, ar fi amânată.

Contracţia economică prognozată de economiştii ING Bank vine după o creştere economică de 4,1% în 2019. Ţintele României, înainte de apariţia bruscă a acestei crize, erau o creştere economică de 4,1% şi un deficit bugetar în scădere de la 4,6% din PIB în 2019 la 3,6% din PIB în acest an.

Analiştii arată că o reducere cu un punct a creşterii economice presupune o majorare a deficitului bugetar cu 0,4% din PIB.