O contracție a lichidității în dolari, pe măsură ce presiunea pandemică apasă asupra bilanțurilor companiilor a trimis joi piețele financiare asiatice în criză, iar multe dintre monedele asiatice au atins valori minime, scrie Financial Times. Înaintea orei 10, indicele BET al Bursei de la București scădea cu 3,5%, la Frankfurt indicele DAX30 coborâse cu 5,5% iar indicele CAC al bursei pariziene avea un recul de 6%.

Măsurile guvernamentale de sprijin luate în lume nu par să fi reușit să calmeze investitorii.

„Teama privind lipsa unei lichidități în dolari s-a tradus în realitate”, a declarat Christy Tan, șeful strategiei și cercetării piețelor pentru Asia la Banca Națională a Australiei, care a adăugat că investitorii caută cash-ul.

Ministerul de finanțe al Coreei de Sud a anunțat joi că va crea fonduri pentru stabilizarea piețelor de obligațiuni și bursă, după ce indicele Kospi a scăzut cu peste 8%, declanșând o oprire temporară de la tranzacționare. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,4 la sută, CSI 300 din China a scăzut cu 1,2 la sută, iar S&P / ASX 200 din Australia a scăzut cu 3,4%.

Randamentele obligațiunilor suverane, care cresc pe măsură ce prețurile scad și sunt considerate un refugiu pentru investitori au crescut pe măsură ce investitorii se orientează spre numerar. Randamentul obligațiunilor guvernamentale australiene pe zece ani a crescut până la 1,28 puncte procentuale, cea mai mare evoluție într-o singură zi. Joi, banca centrală din Australia a redus rata de referință la un nivel record de 0,25 la sută.

Randamentul Trezoreriei americane de 10 ani și-a continuat ascensiunea (cu 0,04 puncte procentuale) până la 1,229 la sută. Randamentele obligațiunilor cresc odată cu scăderea prețurilor.

Rezerva Federală a SUA a anunțat miercuri seara târziu că va oferi ajutor de urgență fondurilor mutuale de pe piața monetară, după ce Banca Centrală Europeană a declarat că va cumpăra alte 750 miliarde de euro în obligațiuni, iar președintele Donald Trump a semnat un pachet de ajutor pentru a oferi sprijin americanilor afectați de pandemie.

Mansoor Mohi-uddin, analist valutar la NatWest Markets, a declarat că stresul economic cauzat de o scădere a lichidității dolarului se răspândește.

În Japonia, indicele Topix a închis în creștere cu 1% după ce Guvernul a anunțat că pregătește un pachet de stimulare a economiei. „Investitorii sunt încă nerăbdători”, a spus Tai Hui, strategul principal al piețelor din Asia la JPMorgan Asset Management.