”Se suspendă până la finalul anului 2020 obligația de plată a ratelor scadente și dobânzilor aferente atât împrumuturilor bancare cât și financiar nebancare care au fost contractate până la 19 martie 2020, inclusiv, decătre toate persoanele fizice și entitățile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea”. Așa sună primul articol din proiectul depus joi de PSD la Parlament, după modelul premierului maghiar Viktor Orban. ”În această luptă contracronometru, este nevoie de măsuri clare, ferme și curajoase. Mai târziu va fi prea târziu”, scrie Marcel Ciolacu, liderul PSD pe Facebook referitor la acest proiect.
Înainte de a promova proiectul, nu ar fi stricat un studiu de impact și discutarea pe față cu toți cei implicați
Ideea e că proiectul poate fi bun, dar înainte de a-l promova, e nevoie de un studiu de impact și mai ales de discutarea lui cu toți cei implicați. Nu poți să-ți impui propria variantă a dreptății pe banii altuia, mai direct spus.
”PSD a depus astăzi în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a ratelor bancare pentru firme și populație, până la finalul anului 2020. În această luptă contracronometru, este nevoie de măsuri clare, ferme și curajoase. Mai târziu va fi prea târziu. Suspendarea plății ratelor bancare este o măsură de sprijin a populației în confruntarea cu criza economică generată de epidemie și solicitată de tot mediul de afaceri”, arată postarea șefului PSD. Acest proiect nu a fost discutat cu cei implicați și nici nu se bazează pe date care să certifice faptul că ar fi un lucru cerut de mediul de business.
Solicitați de HotNews.ro să exprime un punct de vedere, reprezentanții Consiliul Patronatelor Bancare din România ne-au declarat: “Considerăm că rolul oricaror măsuri avute in vedere de autoritati in aceasta perioada ar trebui sa fie acela de a ușura situația sectoarelor cele mai afectate pe termen scurt, tinand insa seama de pericolul real al decontarii costurilor in alte sectoare de activitate functionale sau de afectarea capacitatii sectorului bancar de a finanța economia românească și bugetul pe termen mediu și lung.
Într-un comunicat transmis joi, CPBR arată că băncile din Romania s-au mobilizat imediat si au comunicat deja solutii pe care le pun la dispozitia clientilor care intampina dificultati financiare in aceasta perioada, in contextul epidemiei cauzata de noul coronavirus. ”La cerere, orice client poate beneficia de masuri de sprijin. De aceea, in contextul in care exista deja acest efort, solicitam ca orice masuri sa fie promovate de catre autoritati cu consultarea prealabila a sistemului bancar, in caz contrar acestea riscand sa nu aiba efectele scontate, ci chiar contrare pentru clienti si economie”, arată comunicatul.
Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), în calitate de parteneri sociali, au agreat o serie de măsuri privind protecția atât a salariaților cât și a clienților bancari in contextul prevenției privind răspândirea și creșterea infecțiilor cu noul tip de coronavirus ce poate cauza afecțiunea respiratorie COVID-19.
Documentul ține cont de faptul că instituțiile de credit sunt parte a infrastructurii critice în România, iar în contextul evoluției epidemiei cu noul tip de coronavirusului (COVID – 19) toate părțile, angajatori, angajați și sindicate înțeleg necesitatea depunerii unui efort comun pentru desfășurarea activității băncilor în condiții optime astfel încât să poată sprijini cetățenii și companiile în această perioadă.
Într-o discuție purtată săptămâna trecută cu Sergiu Manea, CEO-ul BCR, acesta a spus, întrebat fiind despre riscul apariției unor legi populiste: ”Credem în procese solide de elaborare a legislației. Proces înseamnă ca toți cei impactați să stea în jurul mesei și să înțeleagă care e obiectivul inițiatorului. Cu transparență și poate mai multă candoare. Obiectivul poate fi minunat. Poate fi un obiectiv social pe care ni-l însușim toți și vrem să-l ducem mai departe. Dar trebuie să vedem care sunt costurile și să inițiem un proces de ”facere a legii” care să aducă claritate asupra potențialelor beneficii și costuri, dar asta înainte de vot. Înainte de a intra proiectul în comisii. Acest lucru să nu mai fie văzut așa cum e vazut azi, ca pe o luptă între cei care vor să protejeze interesele românilor și cei care vor să-i exploateze”, crede el.
”Dacă toți credem într-un lucru, nu ar fi normal să ne așezăm toți în jurul mesei și să începem să discutăm?”
” Orice companie din țara asta - că e o brutărie sau că este o bancă sau un spital -are nevoie ca românii să fie prosperi și să prospere pe termen lung. De asemenea, politicienii vor și ei ca românii să fie prosperi! Și atunci, dacă toți credem în lucrul ăsta, nu ar fi normal să ne așezăm toți în jurul mesei și să începem să discutăm?
Nu vedem acest proces la lucru încă, deși discutăm de mult despre el, mai spune Manea.” Ceea ce pot să spun este că foarte mulți membri ai Parlamentului împărtășesc nevoia unui asemenea proces echilibrat de facere de legi. În opinia mea, gradul necesar de maturizare îl vom atinge în următoarea legislatură. Pentru că în ciclurile electorale toate ideile astea de sustenabilitate și de evoluție au fost acoperite de zgomotul acesta foarte intens dat de necesitatea transmiterii unui mesaj care să rețină atenția publicului. E foarte greu să vorbești într-un an electoral despre „due process” în facerea de legi câtă vreme înregistrăm continuitate într-o abordare radical populistă și foarte zgomotoasă. Obiectivul primordial pe care îl împărtășim cu toții este același: o Românie prosperă cu cetățeni prosperi”, explică CEO-ul BCR.
Daca orice tara ar lua o astfel de hotarare, orice banca ar falimenta pana la inceptul anului, fara banci, orice stat ar falimenta.
Viktor extremistul Orban a propus, inca nu s-a aprobat o asemenea aberatie in Ungaria, iar in Romania, evident nu se va aproba, dar in campanie, ghici ce?
Ciumetii rosii, vor veni sa spuna cum ei au dorit sa ajute tara, dar gunoaiele de dreapta au fost impotriva.
Doamne ajuta-ma sa adorm si ma trezesc fara PSD in Romania!
Cea ce vrea acum PSD nu este decat praf in ochii naivilor in vederea viitoarelor alegeri. Acesti PSD-isti au ajuns cu mult mai jos decat am crezut vreodata.
Cina naiba scrie astfel de titluri?
Suna maine de curiozitate la cateva banci si vezi atunci, incepe cu credit europe.
Daca ar fi patrioti cu adevarat, toti politicienii ar trebui sa ajute IMM-urile inapoindu-le spagile luate anul acest, macar, si lucrand pana la sfarsitul anului fara spaga.
Asta e pur și simplu campanie politică bazată pe populism. Să poată spune după "vedeți, să ne mai votați, că noi am vrut să vă dăm...".
Fix în același mod a apărtu și Băsescu să spună că dacă ar fi după el, ar închide tot, încă de când aveam o mână de cazuri identificate. Tot populism abject, ba chiar malefic, pentru că mizează pe faptul că va fi mult mai nasol.
Chiar si numai pentru asta psd trebuie scos in afara legii si desfiintat.
Aaa, si "Multumim psd" pt ca cei care aveau ceva bani la banci nu vor mai primi dobanda pe ei. Incredibili derbedeii #penali.. Tara arde si ei stropesc cu benzina ca sa dezinfecteze.
PS. Ma bucur sa vad ca dai dovada de o ura viscerala fata de PSD. Esti in tema vad, cu aia 10-25% pe care-i fura, ai sesizat Parchetul? Daca nu esti doar un fake news.
Poate de luna viitoare.
Ar trbui luate masuri acolo unde sunt necesare, la cei loviti de criza, daca dam masuri pentru castigarea de voturi ... vai de noi.
Firmele pe de alta parte ,aici este tragedia.Si daca s-ar incerca macar oprirea leasingurilor la masini pentru 2-3 luni si tot ar fi o gura de oxigen. In plus, sunt sigur ca majoritatea firmelor vor folosi banii pe care nu ii dau bancii inapoi pentru a-si plati salariatii. Toti spera sa revina si trebuie sa aiba cu cine sa revina!
Sunt firme de transport cu leasing-uri la camioane de milioane de euro, sunt firme de constructii in aceeasi situatie, etc. Eu spre exemplu am trei masini in leasing si sunt o clinica de medicina muncii. Evident ca in perioada asta cand mai mult se da afara decat se angajeaza...veniturile au scazut cu 80%. In mod normal leasingul nu este o povara dar acum se simte. Voi alege ,din banii ramasi in firma sa platesc oamenii si leasing-ului voi da masinile sa se spele pe cap cu ele daca nu se ia o masura imediata. Cand situatia se va stabiliza vom folosi metroul si autobuzul si ne vom descurca. Dar bancile ce vor face cu miile de masini rechizitionate ?
Cred ca or sa fie destui care or sa isi plateasca ratele ca pana acum iar venit oricum vine de la cele noi.
Ba mai mult, sa nu uitam de miliardele de comisioane cu care suntem in TOP in eu care or sa curga in continuare, administrare cont, tranzactii, bancomate etc.
Clar, este o masura populista, nu exista indoiala, clar, nu e facuta "pentru oameni" e facuta pentru voturi, dar asta nu inseamna ca nu poate ajuta multi oameni care acum sunt in somaj tehnic sau mai mult, au ramas fara job. Multi din oamenii astia oricum traiau la limita, 75% din salariu este dramatic pentru ei, or sa le ia mult sa isi revina, dpmdv 2-3 luni amanare la rate nu este suficient.
Nu duceti voi grija bancilor, ca nu or sa cada, sa ne pierdem banii sau ce se scria mai sus.
e corect sa fie avantajat "investitrul" si nu saracul ?!
de ce sa nu se dea o lege in care proprietarul sa nu mai poata cere chirie pana la anul ?!
de ce sa nu se dea o lege in care sa nu s emai plateasca facturile la gaz si la energie.
nu cred ca duce cineva grija firmelor de utilitati (marea majoritate fiind de stat, nu particulare ca majoritatea bancilir), sigur n-or sa de faliment.
cilanul se laudă cu măsuri curajoase. Pe spinarea cui?
Voi stiti mai bine ca nimeni altii ca tara asta e saraca, la fel ca si corporatiile prin care lucrati. Si alea de-abia isi duc zilele pe aici. Nu aveti alte vise decat targetele si stiti ca in lumea asta nu se poate trai decat cu frustrari, sacrificii si cap plecat.
Pentru omul de rand sunt bune orice masuri in vreme de dezastru, dar vai!, sfantul profit al bancilor si corporatiilor sa nu fie atins. Daca nu sunt vanzari, sa le dea statul bani ca "sa supravietuiasca".
Va temeti ca pesedistii, slugoii capitalului, vor masuri populiste? Dar daca deschid, in buna traditie, portite ca bancile sa poata actiona statul roman in judecata si sa-si recupereze integral pierderile? Va temeti ca raman bancile fara capital? Pentru asta exista FMI, dragilor, care abia asteapta ca slugile de prin America de Sud si Europa de Est "sa-i ceara ajutorul". Sa vedeti ce vor curge in curand credite de zeci de miliarde de euro spre bancile voastre napastuite.
dar o masura care sa ajute pe toata lumea (cetateni sau firme) ar fi plafonarea preturilor la utilitati.
furnizori precum sa Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica,Eon sa fie obligati sa vanda ieftin, la un pret plafonat, atat pentru firme cat si pentru populatie.