Angajații din România care au venit din Sri Lanka și Vietnam în ultimii ani sunt puțin speriați, unii chiar au plecat, dar cei care au rămas ar trebui să aștepte pentru că, dacă e nevoie, se va face o repatriere organizată, susține Romulus Badea, partener Soter&Partners, firmă care aduce în România muncitori din Asia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Situația muncitorilor străini intrați pe piață în ultimii ani este un subiect fierbinte zilele astea pentru firmele de recrutare care i-au adus și pentru angajatori. Momentan încă se dorește păstrarea acestora, dar nu se știe cât va ține criza coronavirusului.

“Angajații aceștia, din Sri Lanka și Vietnam, sunt puțin speriați de ce se întâmplă. Intenția unora a fost să plece și au și plecat. Altii doresc sa rămână, așa că a discutat cu angajatorii care vor să-i păstreze, doar că nu se știe cât va dura criza asta”, a declarat Romulus Badea, pentru HotNews.ro

El spune că le-a fost transmis acestor angajați să mai aștepte, să nu plece, că dacă situația va deveni mai grea, soluția de repatriere trebuie să fie una organizată și nu individuala. Probabil vor încerca să organizeze zboruri charter printr-o colaborare cu instituțiile de stat, în condițiile în care din ce în ce mai multe state își închid granițele și zborurile se anulează de la oră la oră.

“În acest moment, angajatorii au costuri, pe lângă cele salariale, și cu cazarea acestor angajați. E greu de ambele părți, dar cum s-au chinuit să-i aducă, se străduiesc să-i păstreze”, afirmă Badea.

În ultimii ani au intrat pe piața muncii din România muncitori din Sri Lanka sau Vietnam, din cauza lipsei de personal. Chiar pentru acest an era un contingent aprobat de autorități pentru încă 30.000. Criza coronavirusului a blocat, practic, accesul acestei forțe de muncă pe teritoriul România. Rămâne de văzut cum va evolua situația.