Deciziile luate de Consiliul de administrație al BNR, în ședința de urgență de vineri sunt fără precedent, având în vedere că avem condiții economice complicate cu șoc atât pe cerere, cât și pe ofertă, consideră Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank. Una dintre măsuri, achiziția de titluri de stat din piața secundară, vine ca răspuns la situația în care statul nu a reușit să împrumute bani la ultimele licitații.

Ionut DumitruFoto: HotNews.ro

“E o decizie, în ansamblul ei, fără precedent, în condiții fără precedent. Discutăm de niște condiții economice extrem de complicate, în care avem cumulat un șoc dublu negativ, anume și un șoc de cerere, cât și de ofertă. Avem închideri de capacități de producție și reducerea cererii foarte puternică”, a declarat Dumitru, pentru HotNews.ro.

În condițiile astea, spune el, este clar că răspunsul politicilor economice trebuie să fie unul excepțional.

„Dacă ne uităm la ce măsuri au luat alte bănci centrale în ultimele zile, era oarecum previzibil că și BNR va lua măsuri similare. E o decizie care e menită să fluidizeze funcționarea pieței monetare și titlurilor de stat”, a explicat economistul șef al Raiffeisen Bank.

Poate surprinderea cea mai mare e legată de achizițiile de titluri de stat, afirmă el.

„Teoretic sunt niște acțiuni incluse în paleta de instrumente pe care BNR le are în regulamentul pieței monetare. Măsura e intenționată să normalizeze condițiile din piața titlurilor de stat care s-au tensionat foarte mult în ultimele săptămâni. Dacă ne uităm la ultimele licitații de titluri de stat, Ministerul de Finanțe nu a putut să atragă finanțare. Evident că era o problemă destul de serioasă”, a precizat Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, băncile centrale mari au făcut această relaxare cantitativă de mult timp și au reînceput să facă aceste operațiuni pe fondul crizei prin care trecem acum.

Deciziile BNR ca răspuns la impacul coronavirusului

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s‑a întrunit într-o şedinţă de urgență și a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești, conform unui comunicat al instituției.

În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;
  • Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
  • Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;
  • Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

„Consiliul de administrație al BNR urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești”, menționează sursa citată.