​La începutul săptămânii, Ministerul Finanțelor anunța că se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020. Ei bine, acest luru nu se va mai întâmpla, în ordonanța publicată în Monitorul oficial neexistând măsura, iar Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat, precizează explicit acest lucru. Despre renunțarea la amânarea termenului, HotNews.ro scris de vineri.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

„Având în vedere că Ministerul Finanțelor Publice a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar și măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată, s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor”, se arată în comunicatul emis sâmbătă dimineață.

Comunicatul mai spune: Conducerea Ministerului Finanțelor Publice și ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege. OUG 29/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 230 din 21.03.2020

Motivul ar fi, conform discuțiilor avute de HotNews.ro cu diverși oficiali, existența în Decretul președintelui a articolului 12. Acela spune: „Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative”.

Astfel, cei cu care am discutat spun că ar fi nevoie ca declarațiile fiscale să fie date la timp la ANAF. Asta pentru că firmele vor cere certificat de situație de urgență, dar ulterior vor trebui să facă verificări în baza unor date.

Unii experți în fiscalitate spun că nu ar fi nevoie de acele declarații, pentru că depunerea cererii este însoțită oricum de documente.

Ce mai spune comunicatul emis în această dimițeață de minister:

Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:

- nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;

- aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;

- se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale;

Aceste măsurile fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.