Ce măsuri economice au luat statele europene în lupta cu coronavirusul. Vezi câți bani pun pe masă spaniolii, italienii, nemții, polonezii, suedezii pentru a stopa declinul economic

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 23 martie 2020, 9:07 Economie | Finanţe & Bănci


Statele au pus pe masa tone de bani in lupta cu coronavirusul
Foto: Pixabay
De la Paris la Varșovia și de la Roma la Madrid, cuvântul de ordine este același: să împiedice oprirea brutală a economiei din cauza restricțiilor legate de pandemie sau să o transforme într-o recesiune violentă, scrie cotidianul francez Les Echos. Majoritatea companiilor aeriene și-au suspendat zborurile, producătorii auto și-au închis lanțurile de producție în Europa, întreprinderile sunt închise, consumatorii sunt și ei limitați în a ieși în orașe pentru a consuma. Guvernele europene au pus zeci de miliarde pe masă pentru a evita criza economică.

Având în față scenariul unei crize puternice dar de scurtă durată, Statele intenționează să sprijine masiv companiile care au fost nevoite să își înceteze activitatea peste noapte, plătind șomajul pentru milioane de angajați. Un cost colosal care nu poate fi asumat mai mult de câteva săptămâni.

Germania- 10 miliarde de euro puse pe masă. În criza din 2009, Statul a cheltuit 20 de miliarde


Guvernul german a scos „bazooka” cu care a tras o salvă de „câteva miliarde de euro” pentru a sprijini întreprinderile, asta începând de săptămâna trecută. Agenția națională pentru ocuparea forței de muncă poate rambursa acum integral contribuțiile de securitate socială ale angajatorilor atunci când aceștia trec la concedieri (față de 60% cât era până acum). Aceasta se aplică imediat ce 10% din forța de muncă este afectată față de o treime, cât fusese stabilit pragul înainte. Potrivit presei germane, costul pachetului de sprijin este estimat la 10 miliarde de euro pentru 2 milioane de oameni. Spre comparație, statul a cheltuit peste 20 de miliarde în timpul crizei din 2009. În al doilea rând, statul oferă garanții nelimitate pentru împrumuturi acordate companiilor prin intermediul băncii de dezvoltare, KfW.

De asemenea, guvernul mai pune pe masă un fond de urgență de 1 miliard de euro pentru a ajuta IMM-urile să plătească chiria și utilitățile, a spus ministrul Finanțelor, Olaf Scholz. De asemenea, este de așteptat ca anumite cerințe de capital pentru bănci să fie relaxate. Al treia salvă ar urma să fie trasă joi, odată cu crearea unui „fond de solidaritate” de cel puțin 40 de milioane de euro prin care să fie sprijiniți circa 2,5 milioane de angajați independenți și micro-antreprenori.

Italia- 25 de miliarde de euro. Concedierile sunt interzise în următoarele șaizeci de zile


Guvernul italian a adoptat pe 11 martie un decret de urgență pentru a sprijini întreprinderile și gospodăriile aflate în dificultate. Planul de sprijin este de circa 25 de miliarde de euro, printre măsurile avute în vedere numărându-se plata a 80% din salariu tuturor angajaților care sunt obligați să intre în șomaj din cauza opririi producției, indiferent de mărimea activității lor și de nivelul salariilor. Cassa Integrazione Garantita va plăti salariatului 80% din salariul său cel puțin în următoarele nouă săptămâni, iar concedierile sunt interzise în următoarele șaizeci de zile.

Lucrătorii independenți, lucrătorii sezonieri și lucrătorii agricoli vor primi o compensație de 600 de euro în luna martie.

Confindustria (Confederația Industriașilor italieni) aprobă decretul guvernului chiar dacă consideră că acesta ar putea fi îmbunătățit. Ea a cerut ca planurile guvernamentale să fie însoțite rapid de un „plan de șoc” care să garanteze lichiditatea companiilor și să contracareze căderea consumului casnic. "Economia va trebui reconstruită în urma unui eveniment care poate fi comparat cu un război", au spus angajatorii italieni.

Spania: Dacă reduce timpul de lucru, firma plătește partea din salariu corespunzătoare timpului lucrat iar Statul restul


„Evitați o criză temporară cu impact permanent asupra ocupării forței de muncă”. Acest lucru este esențial în planul lui Pedro Sánchez de a reduce impactul crizei atât pentru companii cât și pentru angajați. Guvernul a emis, miercuri, un decret de măsuri excepționale, care să facă mai flexibilă utilizarea activității part-time pentru a evita o avalanșă de disponibilizări. Noile prevederi accelerează procedura, astfel încât mecanismul să poată fi activat în 5 zile. Acestea prevăd că suspendarea temporară a planurilor de angajare (ERTE) legate de coronavirus sunt considerate „forță majoră”, ceea ce deschide ocazia trecerii la un regim special. În cazul reducerii timpului de lucru, compania plătește partea din salariu corespunzătoare timpului lucrat, în timp ce Statul plătește partea rămasă, care compensează 70% din salariu, cu un plafon de 1.098,09 euro pentru persoanele fără copii.

Contribuțiile angajatorilor la securitatea socială sunt acoperite integral în cazul unor firme mici - angajați independenți sau chiar IMM-uri - în timp ce acoperirea este de 75% în cazul companiilor cu 50 sau mai mulți angajați .

Această amăsură se va aplica tuturor angajaților, inclusiv celor care nu au contribuit suficient pentru a putea beneficia de ea în condiții normale. Multe firme au activat déjà acest plan iar ministrul Muncii a declarat că a primit 400 până la 500 de solicitări în primele ore. Sindicatele calculează că cel puțin un milion de lucrători ar putea beneficia de mecanism în zilele următoare.

Suedia- statul este gata să pună pe masă până la 300 de miliarde de coroane (27 de miliarde de euro)


Pe 16 martie, guvernul Rosevert a anunțat un plan de criză pentru „amortizarea consecințelor economice” ale epidemiei care a ucis deja 10 persoane în această țară cu 10 milioane. locuitori. În total, statul este gata să pună pe masă până la 300 de miliarde de coroane (27 de miliarde de euro). Pentru a păstra ocuparea forței de muncă cât mai mult posibil, mai ales că șomajul a crescut deja la 6,8%, companiile care vor trebui să reducă timpul de lucru al angajaților lor vor vedea cum Statul va prelua 75% din costurile cu salariile ale firmelor.

Iar angajații își vor păstra mai mult de 90% din salariu, chiar și în cazul timpului de lucru redus cu 40%. Economiștii au găsit măsura prea timidă. Lars Calmfors, profesor de economie internațională la Universitatea din Stockholm, a declarat: „Pentru multe companii acest lucru nu va fi suficient pentru a evita notificările privind viitoare disponibilizări. Statul ar trebui să suporte aproape toate aceste costuri. Țara are finanțe publice bune, își putea permite. Întreprinderile pot beneficia, de asemenea, de o amânare cu un an a plății a 3 rate bancare. În ceea ce privește Banca Centrală, acesta va împrumuta până la 45 de miliarde de euro întreprinderilor (la rata actuală de 0%).

Polonia- 47 de miliarde puse în joc. Sau 9% din PIB


Guvernul polonez a anunțat miercuri un program național de aproximativ 47 de miliarde de euro, sau 9% din PIB-ul țării, pentru a susține o economie tot mai slăbită. Acest „scut anti-criză”, prezentat de președintele Andrzej Duda și de premierul Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă comune, include o secțiune dedicată protejării locurilor de muncă și întreprinderilor. Măsurile, care mai au nevoie de câteva detalii, se bazează pe același principiu ca în alte părți din Europa: acoperirea parțială a salariilor angajaților pentru a evita falimentul companiilor aflate în dificultate, ajutor direct pentru lucrători independenți și eșalonarea plăților privind contribuțiile sociale și plata taxelor și impozitelor.

"Toate domeniile economiei care au nevoie urgentă de sprijin în aceste circumstanțe extraordinare par să fi fost acoperite", a declarat Monika Kurtek, economist-șef la Bank Pocztowy. Întrebarea rămâne cât de rapid vor fi implementate soluțiile și de unde vor fi obținute fondurile. Criza coronavirusului ar putea reduce PIB-ul Poloniei cu 3,6% în acest an, ceea ce ar fi cea mai gravă recesiune de la începutul anilor 1990, potrivit Morgan Stanley.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16326 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  si noi (Luni, 23 martie 2020, 9:15)

  nikita11 [utilizator]

  cat punem pe masa? sau ne punem sa desenam bani pe hartie si sa incercam sa-i fraierim pe toti ca avem si noi bani?
 • +3 (5 voturi)    
  nu inteleg (Luni, 23 martie 2020, 9:19)

  nikita11 [utilizator]

  rupti in coate cum suntem de ce nu stam toti in casa iar statul sa inghete toata situatia(cum dau o salvare la joc) iar pt urmatoarele 8-10 sapt ne lasa in fata usii alimentele de baza. E mult mai ieftin decat schemele cu 70% din salariu minim. Nu mai castiga nimeni si stam 2 luni pe haleala, curentul apa si gazul de la stat. Dar nu mai costa nimic in plus si mancarea de baza e ieftina. Restul banilor pompati in sanatate si economie(conservarea ei costa). In timpul asta, cum e pe pauza poate fi restructurata Educatia si administratia.
  • +2 (2 voturi)    
   Carantina (Luni, 23 martie 2020, 10:18)

   Maria Violeta Dumitrascu [anonim] i-a raspuns lui nikita11

   Ar fi bune masurile propuse de dvs, dar foarte multi locuitori ai Romaniei nu au acces la apa curenta, gaze sau curent electric.
   • 0 (0 voturi)    
    da (Luni, 23 martie 2020, 11:31)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Maria Violeta Dumitrascu

    Maria, asa e. Alora tre sa le fie asigurata mancarea, apa energia. parte din efortul de baza. Eu vorbesc de situatia generala si strategia generala. Din pacate asta e util sub 1000 de cazuri, cu fiecare ora merita tot mai putin planul asta. peste 1000 nu mai rezolvi mare lucru
  • +1 (1 vot)    
   nici n-ai cum sa intelegi (Luni, 23 martie 2020, 10:46)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   cind emitii bazaconiile alea e clar ca nu ai inteles nimic
  • +2 (2 voturi)    
   vai de mine (Luni, 23 martie 2020, 10:56)

   utilizator22 [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Ai macar ceva notiuni minime de economie? Crezi ca o firma o opresti ca pe o masina si apoi o scoti din garaj dupa 3 luni si merge ca inainte?
   • 0 (0 voturi)    
    da (Luni, 23 martie 2020, 11:22)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui utilizator22

    Ceva notiuni minime am. Stiu ca nu toate lucrurile se pot suspenda usor si rapid. Unele nici nu se suspenda(agricultura nu asteapta dupa coronavirus de exemplu) altele sunt mandatorii pt situatia de urgenta. Dar lasandu-le pe alea deoparte si asigurandu-te ca vor functiona, le inchizi pe toate celelalte. Da, sunt costuri mari dar sunt calculabile(spre deosebire de situatia curenta). Si cel mai important te poti ocupa calumea de criza medicala si de raspandirea virusului. Eu mi-am socotit asa: stochez ce se poate stoca, inchid liniile de productie(procesele de activitate) in afara celor de care are nevoie statul si in primul rand nu mai castig, in al 2-lea rand incep sa pierd. Castigul... asta e va trebui sa ia o pauza iar cu pierderile de suspendare a activitatii sper sa ma ajute statul. Contractele in derulare intra la caz fortuit unde se poate. Dar nu sangerez incontinuu pana nu voi mai avea resurse sa repornesc calumea in 10 saptamani. In general si dupa o luna de pierderi masive e greu sa mai revii asa ca mai bine te opresti. Ca stat, suspenzi orice efect monetar/financiar asupra tuturor(suspenzi dobanzi, datorii, burse, schimburi, etc) si pui pe pauza tot ce se poate. Oamenilor le dai mancare si le asiguri gratuit VIATA timp de 10 saptamani nu 75% din nustiu ce. Au 2 luni de vacanta si nu vor castiga in timpul asta. dar nici nu vor acumula datorii. Si vor trai! per total e calculabil si e mai ieftin
   • 0 (0 voturi)    
    2 (Luni, 23 martie 2020, 11:27)

    nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui utilizator22

    In timpul asta poti restrucura domeniile care sunt pe pauza cum am zis educatia si invatamantul. Pe cand vin copii in toamna la scoala sa vina la scoli noi, cu programe si metode de pedagogie de generatia 4. Sanatatea: in perioada asta nu are limite: poti constru spitale, dotari cat china caci despre asta e vorba. Asta ar tine constructiile si agricultura active si asa multe alte santiere se suspenda. Eu zic ca nu ar iesi rau daca am face-o cu cap iar noi oamenii am putea inteleg ca ni se ofera ceva ce nu am mai avut: dupa ce toata agoniseala ne-am cheltuit-o pe barloagele comuniste sa le facem confy acum putem sta 2 luni fara sa ne frece nimeni chelia. Acasa si acolo poate nici nu ne imbolnavim.
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Luni, 23 martie 2020, 9:30)

  sentenced [utilizator]

  Romania cate miliarde a anuntat?

  Sunt categorii de oameni care in momentul de fata nu mai produc absolut nimic, iar statul nu-i intreaba deloc de sanatate. Cred ca asteapta sa-i scoata peste vreo 3 luni mumificati din case.
 • +4 (4 voturi)    
  Spania ajutor (Luni, 23 martie 2020, 9:39)

  Dragos Adrian Sterpu [anonim]

  Guvernul Sanchez (Spania) a alocat aproape 20 % din PIB adica 200 (doua sute) miliarde euro pentru a face fata crizei sanitare si economice.
  Putina informare nu strica pentru un ziar financiar.
 • +2 (2 voturi)    
  Noi nu punem pe masă... (Luni, 23 martie 2020, 11:20)

  Gabu [utilizator]

  ...că-i fură...
  • +1 (1 vot)    
   Sau ii dam (Luni, 23 martie 2020, 12:42)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   pe sub mana, suntem asi la scamatorii! Scamatorul sef este la Rahova, daca era el acum in libertare, venea cu un program de guvernare pe 100 de pagini, precum cel din 2016, cu care a fraierit 4 milioane de votanti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by